Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku

Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.
Magda Borucińska
kwiecień 19, 2021

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół.

Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę 1

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na marynatę 2

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek.
  3. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz.
  4. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym.
  6. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą.
  7. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą.
  8. Smacznego!

Jak wybrać żeberka?

Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie mięso, nie ma też pewności czy marynata wam zasmakuje. Nie kupujcie żeberek, które mają połamane kości albo są zakrwawione. Zwróćcie również uwagę na to, aby nie były śliskie, mokre, ani by nie wydobywał się z nich płyn. Z dużym prawdopodobieństwem takie żeberka nie będą najświeższe.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze