Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku

Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół.

Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę 1

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na marynatę 2

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny

Przygotowanie

  1. Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek.
  3. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz.
  4. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym.
  6. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą.
  7. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą.
  8. Smacznego!

Jak wybrać żeberka?

Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie mięso, nie ma też pewności czy marynata wam zasmakuje. Nie kupujcie żeberek, które mają połamane kości albo są zakrwawione. Zwróćcie również uwagę na to, aby nie były śliskie, mokre, ani by nie wydobywał się z nich płyn. Z dużym prawdopodobieństwem takie żeberka nie będą najświeższe.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste. Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować! Z czym podawać żeberka z grilla? Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki , czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów . Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz Składniki 2 kg wieprzowych żeberek 2 szklanki Coca-Coli 8 ząbków czosnki 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą. Smacznego! Jak...

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Gotujmy.pl/koloruś
Newsy
Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Szukacie pomysłu na idealną marynatę do mięs? Ta pyszna marynata do żeberek z miodem, octem i przyprawami, jest niesamowicie aromatyczna. Grillowane żeberka obtoczone w tej marynacie, są naprawdę smaczne. Słodko-kwaśna marynata sprawdzi się też do innych rodzajów mięs.

Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania. Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę  marynatę do żeberek . Przepis na grillowane żeberka w miodzie Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw. Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Sól czarny pieprz ostra papryka oregano tymianek kmin rzymski cukier rozmaryn Poza tym potrzebujecie: Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem. Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w...

Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata
Gotujmy.pl/igraszki losu
Newsy
Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata 
Karkówka to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na rewelacyjną, domową wędlinę. Upieczona w specjalnej marynacie, będzie rozpływać się w ustach.

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze.  Dobra marynata do karkówki  Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić!  Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki:  1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając.  Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce.  Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.  Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...

Golonka z lubczykiem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Obłędna w smaku golonka. Dodajcie ten składnik używany do rosołu a mięso nabierze cudownego aromatu
Koniecznie musicie spróbować tak przygotowanej golonki! Wasi domownicy będą zachwyceni jej nową odsłoną.

Macie ochotę na aromatyczną, pyszną, rozpływającą się w ustach golonkę? Zróbcie ja z tego przepisu, a nie pożałujecie! Jeden niebanalny składnik nada jej głębokiego smaku i zapachu. Jeśli zaserwujecie tak przygotowane danie, wszyscy będą pytać was o przepis. Pyszna, aromatyczna golonka Składniki: 3 golonki indycze 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3 łyżki przyprawy do zup w płynie 2 duże gałązki lubczyku 2 łyżki octu balsamicznego Dodatki do obiadu: na przykład młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków, szczypiorku i śmietany. Sposób przygotowania: Golonki dokładnie umyjcie i osuszcie. Lubczyk opłuczcie, podzielcie na mniejsze gałązki, jeśli jest zbyt duży. Olej wymieszajcie z przyprawą do zup i octem balsamicznym. Mięso natrzyjcie dobrze olejem, aby dotarł w każdy zakamarek. Mięso obsypcie obficie przyprawą do kurczaka. Golonki ułóżcie w pojemniku lub garnku, połóżcie obok nich lubczyk i przykryjcie. Wstawcie na noc do lodówki, by smaki się wymieszały. Niech zostanie tam kilka godzin, a najlepiej całą noc. Mięso i lubczyk włóżcie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni. Pieczcie mięso w rękawie przez ok. godzinę. Golonkę podawajcie w towarzystwie młodych ziemniaczków i domowej mizerii. Niesamowity aromat dzięki temu składnikowi Tak przygotowana golonka ma naprawdę niesamowity aromat i zapach. Zawdzięcza go głównie sekretnemu składnikowi, który dodano. To lubczyk, który prawdopodobnie znacie bardzo dobrze z rosołu. Dzięki temu dodatkowi golonka pachnie bulionem. Każdy doceni ten niesamowity dodatek. Właściwości lubczyku Lubczyk to roślina należąca do grupy selerowatych. Wiele osób kojarzy go tylko i wyłącznie z...