Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste.
Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować!

Z czym podawać żeberka z grilla?

Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki, czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów.

Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 kg wieprzowych żeberek
  • 2 szklanki Coca-Coli
  • 8 ząbków czosnki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę.
  3. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie.
  4. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
  5. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.
  7. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą.
  8. Smacznego!

Jak zrobić żeberka z grilla?

Fanom żeberek z pewnością posmakują te zamarynowane w pikantnej marynacie oraz w pysznej czosnkowej glazurze. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie wypróbujcie przepis na żeberka po tajsku w słodko-ostrym sosie.

Zobacz także:

Czytaj także: