Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste.
Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować!
Z czym podawać żeberka z grilla?
Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki, czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów.
Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz
Składniki
- 2 kg wieprzowych żeberek
- 2 szklanki Coca-Coli
- 8 ząbków czosnki
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki.
- Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę.
- Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie.
- Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
- W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
- Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.
- W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą.
- Smacznego!
Jak zrobić żeberka z grilla?
Fanom żeberek z pewnością posmakują te zamarynowane w pikantnej marynacie oraz w pysznej czosnkowej glazurze. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie wypróbujcie przepis na żeberka po tajsku w słodko-ostrym sosie.
Zobacz także:
Czytaj także: