Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz

Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste.
Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać żeberka z grilla?

Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki, czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów.

Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 kg wieprzowych żeberek
  • 2 szklanki Coca-Coli
  • 8 ząbków czosnki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą. Pyszna, że palce lizać

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste

Przygotowanie

  1. Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę.
  3. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie.
  4. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
  5. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości.
  7. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą.
  8. Smacznego!

Jak zrobić żeberka z grilla?

Fanom żeberek z pewnością posmakują te zamarynowane w pikantnej marynacie oraz w pysznej czosnkowej glazurze. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie wypróbujcie przepis na żeberka po tajsku w słodko-ostrym sosie.

Czytaj także:

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół. Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób. Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze Składniki 1kg żeberek wieprzowych Składniki na marynatę 1 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku Składniki na marynatę 2 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą. Smacznego! Jak wybrać żeberka? Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie...

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy.  Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki musztardy 5 łyżek oliwy lub oleju Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki Pół łyżki mielonej ostrej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach). Smacznego! Co podać na grilla? Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie . Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami. Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej...

zeberka w cebuli
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy
Rumiane żeberka pieczone w cebuli. Mięso samo odchodzi od kości, a smak zniewala
Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Gwarantujemy, że wasza rodzina oszaleje na ich punkcie.

Żeberka są doskonałym pomysłem na drugie danie. Miękkie, aromatyczne mięso i praktycznie zero roboty przy  ich przyrządzaniu. W końcu wystarczy je tylko zamarynować, a potem wrzucić do piekarnika. Brzmi jak obiad idealny, prawda? Sekretem ich niezwykłego aromatu jest długie marynowanie w przyprawach i czosnku. Żeberka najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, aby dokładnie przeszły smakami. Długie pieczenie pod przykryciem sprawi, że mięso stanie się miękkie i będzie samo odchodzić od kości. Nie ma nic lepszego na obiad niż takie danie. Żeberka nadadzą się również do podania podczas kolacji - goście padną z wrażenia i z pewnością poproszą was o przepis. Przepis na żeberka w cebuli Składniki: 1,5 kg żeberek 6 cebul 6 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy lub oleju 6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego Po 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego 2 szczypty majeranku 3 szczypty słodkiej mielonej papryki 1 łyżka Vegety lub jarzynki, najlepiej bez glutaminianu sodu Sól do smaku Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do dużej miski. Ząbki czosnku zmiażdżcie albo przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa. Posypcie przyprawami i wymieszajcie, żeby oblepiły równomiernie żeberka. Dorzućcie liście laurowe i ziele angielskie. Miskę przykryjcie szczelnie folią i włóżcie na całą noc do lodówki (lub chociaż na kilka godzin). Przygotujcie dużą blachę i przełóżcie do niej żeberka. Cebule pokrójcie w plastry i rozłóżcie równomiernie na mięsie. Polejcie oliwą, przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do nagrzanego piekarnika do 185 stopni. Pieczcie do miękkości i zdejmijcie folię. Czas pieczenia zależy...

Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła skrzydełek z grilla. Chrupiące i pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, zazwyczaj znikają ze stołu w pierwszej kolejności.

Skrzydełka z grilla to jedno z bardziej popularnych dań. Najczęściej przygotowuje się je w miodzie (można dodać trochę ketchupu) albo w pikantnej marynacie. Doskonale smakują jedzone solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami, a także z różnego rodzaju lekkimi sałatkami, na przykład prostą sałatką z pomidorów albo wiosenną sałatką . Pamiętajcie, że sekretem dobrego mięsa z grilla jest marynata. To ona odpowiada za soczystość oraz smak i aromat potrawy. Nie rezygnujcie z długiego marynowania, dobrze, gdy mięso marynuje się w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc. Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla Składniki 0,5kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do kurczaka lub grilla 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku Sól i czarny pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszajcie dobrze olej z cebulą oraz przyprawami: przyprawą uniwersalną, mieloną ostrą papryką oraz majerankiem. Włóżcie skrzydełka, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie, żeby skrzydełka pokryły się marynata. Przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Rozgrzejcie grilla i grillujcie skrzydełka na tacce aluminiowej przez około 10 minut z każdej strony. Smacznego! Co przyrządzić na grilla? Na majówkowego grilla warto wypróbować nie tylko skrzydełka, ale również żeberka w stylu tajskim albo w czosnkowej glazurze , pyszną kaszankę pieczoną razem z jabłkiem albo soczystą karkówkę. Jeśli dbacie o linię, przetestujcie lekkiego łososia...