Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Adobe Stock
Newsy

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak

Mazurek to ciasto na słodko, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Daną potrawę można przygotować również w wersji na wytrawnie, gdzie będzie równie smaczna. Taką formą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich! Nim się nie obejrzycie, a potrawa zniknie z talerzy. Koniecznie przygotujcie to szybkie danie na wielkanocny obiad!

Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wytrawny mazurek

Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania.

Zobacz także
biała kiełbasa

Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g białej kiełbasy parzonej
  • 7 jajek
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
  • ¼ łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm. 
  2. Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki.
  3. Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
  4. Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki.
  5. Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż.
  6. Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  7. Na przygotowanym cieście francuskim rozłóżcie równomiernie pokrojoną kiełbasę, a na niej koliście połówki jajek. Później wlejcie rozkłócone jajka ze śmietaną. Na koniec dodajcie zielony groszek bez rozmrażania.
  8. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
  9. Wytrawny mazurek z nadzieniem chrzanowym najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
     
Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...