Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak
Adobe Stock
Newsy

Przepis na wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem. Jajka i plasterki kiełbasy podkręcają jego smak

Mazurek to ciasto na słodko, które tradycyjnie gości na świątecznym stole. Daną potrawę można przygotować również w wersji na wytrawnie, gdzie będzie równie smaczna. Taką formą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich! Nim się nie obejrzycie, a potrawa zniknie z talerzy. Koniecznie przygotujcie to szybkie danie na wielkanocny obiad!

Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wytrawny mazurek

Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania.

Zobacz także

Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g białej kiełbasy parzonej
  • 7 jajek
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
  • ¼ łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm. 
  2. Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki.
  3. Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
  4. Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki.
  5. Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż.
  6. Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  7. Na przygotowanym cieście francuskim rozłóżcie równomiernie pokrojoną kiełbasę, a na niej koliście połówki jajek. Później wlejcie rozkłócone jajka ze śmietaną. Na koniec dodajcie zielony groszek bez rozmrażania.
  8. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
  9. Wytrawny mazurek z nadzieniem chrzanowym najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
     
sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Przeczytaj
jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole
W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować! Przepis na jajka w galarecie Będziecie potrzebować 6 jajek 3 marchewki 1 puszkę groszku konserwowego 1 litr bulionu Żelatynę Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody).  Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku).  Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml).  Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml). Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

Przeczytaj
mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Lubisz rybę w galarecie? Wypróbuj ten przepis - już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Mintaj w galarecie Składniki Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do...

Przeczytaj