
Święta wielkanocne kojarzą się w głównej mierze z potrawami z udziałem jajek, a to dlatego, że symbolizują nowe życie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak żurek, faszerowane jajka czy różnego rodzaju wypieki. Gospodynie domowe przygotowują mazurek na słodko, ale niewiele osób wie, iż smakuje świetnie również w wytrawnej wersji.
Wytrawny mazurek
Większości osób mazurek kojarzy się z kruchym spodem, słodkim nadzieniem i pięknymi ozdobami. To prawda! Jednakże można to danie przygotować również w wersji na słono, w której również rewelacyjnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a ostateczny czas przyrządzania nie zajmie więcej niż 15 minut bez pieczenia. To pomysł na szybkie i smaczne danie na gorąco. Bliscy będą zachwyceni smakiem oraz nietuzinkową formą podania.
Przepis na wytrawnego mazurka z nadzieniem chrzanowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g białej kiełbasy parzonej
- 7 jajek
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
- ¼ łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Przygotujcie formę do tarty o średnicy 23 cm.
- Ciasto francuskie rozwińcie i wytnijcie z niego koło większe niż średnica blaszki. Następnie takim ciastem dokładnie wyłóżcie formę, aby zakrywała dno oraz boki.
- Cztery jajka ugotujcie na twardo, a później przelejcie ją zimną wodą i odstawcie do ostudzenia.
- Białą kiełbasę parzoną obierzcie ze skórki. Następnie pokrójcie ją na talarki.
- Ostudzone ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie je na połówki wzdłuż.
- Do miski przelejcie śmietanę, dodajcie trzy surowe jajka, chrzan ze słoiczka oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- Na przygotowanym cieście francuskim rozłóżcie równomiernie pokrojoną kiełbasę, a na niej koliście połówki jajek. Później wlejcie rozkłócone jajka ze śmietaną. Na koniec dodajcie zielony groszek bez rozmrażania.
- Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
- Wytrawny mazurek z nadzieniem chrzanowym najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!