Rosół
Kalim/Adobe Stock
Newsy

Ten przepis na wyrazisty i zdrowy rosół bije na głowę wszystkie inne. Pomoże w walce z groźną chorobą

Coraz popularniejsze staje się pieczenie gęsi. My proponujemy z kolei ugotowanie przepysznego rosołu na gęsim mięsie.
Hubert Rój
luty 12, 2021

Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa.

Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań.
Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na rosół z gęsi

Składniki:

  • kawałek gęsiny
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • liść laurowy
  • czarny pieprz
  • lubczyk
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • makaron – nitki

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny.
  2. Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy.
  3. Gotujemy zupę przez następną godzinę.
  4. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy przyprawy.
  6. Rosół podajemy z makaronem.

Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl

Komentarze
Rosół
evita0007/gotujmy.pl
Newsy Zioła, przyprawy. Zero chemii. Poznajcie przepis na najlepszy klarowny rosół
Nie bójmy się tych słów. Rosół to polska, narodowa zupa i basta. Znamy ją wszyscy i wszyscy ją kochamy.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W teorii każda dobra gospodyni domowa wie, jak należy przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny rosół z kury. Receptury polskich pań domu mogą się od siebie nieznacznie różnić, ale zasadnicze punkty przepisu na rosół są niezmienne. Czas na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy w jednym miejscu. Oto kilka podstawowych zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać podczas gotowania rosołu. A po radach, czas na podstawowy przepis na klarowny, smaczny, polski rosół. Ot tak, dla przypomnienia. A dla początkujących – do nauki. Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa. Zdrowa, tłusta, dobrze odżywiona kura to podstawa idealnego rosołu. To właśnie takie mięso należy gotować na wolnym ogniu przez długie godziny na wolnym ogniu. Długie gotowanie na wolnym ogniu to podstawa. Bez przykrywania garnka, za to z regularnym zbieraniem powstających szumów. Po pewnym czasie dodajemy do mięsa obowiązkową włoszczyznę – opalana cebula, marchew, seler, pietruszka – oczywiście w całości, tak by oddały swój aromat poprzez wolne gotowanie. Zero kostek rosołowych i sztucznych przypraw! Tylko natura jest gwarancją smaku, takiego jakim raczyły nas nasze mamy i babcie! Aby rosołowe dzieło było pełne, polecamy przygotowanie makaronu własnej roboty! Palce lizać! Dla klarowności i przedłużenia świeżości rosołu można dodać do niego nieco mocnego alkoholu. Krok ten nie jest obowiązkowy. Pamiętać musimy za to o świeżych (lub mrożonych) ziołach! Przepis na rosół: Składniki: Kura wiejska, Włoszczyzna – pietruszka, marchew, seler Cebula Sól i pieprz (ziarnisty i mielony) Liść laurowy i ziele angielskie Natka pietruszki Makaron nitki – najlepiej domowy Przygotowanie: Kurę przygotowujemy, czyścimy i umieszczamy w głębokim, dużym garnku....

Przeczytaj
Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Przeczytaj
Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

Przeczytaj