Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa.

Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań.
Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół.

Przepis na rosół z gęsi

Składniki:

  • kawałek gęsiny
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • liść laurowy
  • czarny pieprz
  • lubczyk
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • makaron – nitki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny.
  2. Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy.
  3. Gotujemy zupę przez następną godzinę.
  4. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy przyprawy.
  6. Rosół podajemy z makaronem.

Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl