Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa.
Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań.
Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół.
Przepis na rosół z gęsi
Składniki:
- kawałek gęsiny
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- liść laurowy
- czarny pieprz
- lubczyk
- pietruszka
- sól
- pieprz
- makaron – nitki
Przygotowanie:
- Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny.
- Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy.
- Gotujemy zupę przez następną godzinę.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy przyprawy.
- Rosół podajemy z makaronem.
Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl