Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia
AdobeStock
Newsy

Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia

Jedzenie tłustego i ciężkostrawnego jedzenia zwykle skutkuje dolegliwościami ze strony wątroby. Napar z rodzynek pozwoli je złagodzić!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 11, 2021

Święta, rodzinne spotkania i inne okazje, podczas których spożywa się wiele tłustych i ciężkich potraw, to prawdziwe wyzwanie dla wątroby. Po takim maratonie ciężkostrawnego jedzenia organizm może w końcu powiedzieć „dość” i odmówić współpracy, co w najlepszym wypadku odczuwa się jako silne bóle brzucha.

By nieco odciążyć wątrobę, warto sięgnąć po naturalne sposoby, które wspomogą pracę tego organu. Jedną z metod jest picie wody rodzynkowej! Poznajcie szczegóły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości wody rodzynkowej

Wywar z rodzynek może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale warto się do niego przekonać ze względu na jego wspaniałe właściwości zdrowotne! Sprawdźcie, jak picie wody rodzynkowej wpływa na organizm:

  • Wzrost poziomu jodu w organizmie i łagodzenie objawów niedoczynności tarczycy
  • Ochrona przed próchnicą
  • Zmniejszenie cholesterolu
  • Lepsza praca serca
  • Źródło witamin i minerałów
  • Oczyszczanie i odtruwanie wątroby
  • Lepsza przemiana materii dzięki wysokiej zawartości błonnika
  • Poprawa trawienia i ulga przy wzdęciach i zaparciach
  • Może być spożywana nawet przez cukrzyków i osoby odchudzające się, ponieważ zawiera bardzo mało cukru

Zobacz także

Jak zrobić wodę rodzynkową?

Przygotowanie wody rodzynkowej jest banalne. Będziecie potrzebowali jednego opakowania rodzynek o wadze od 100 do 150 g i dwóch szklanek wody. Ale uwaga! Rodzynki koniecznie powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej ze sklepu z ekologiczną i zdrową żywnością. Tanie rodzynki zupełnie się nie nadają do zrobienia naparu, ponieważ często dodaje się do nich olej oraz duże ilości cukru. Można w nich znaleźć także dwutlenek siarki, który jest stosowany do konserwowania żywności. Ekologiczne rodzynki są droższe, ale uwierzcie – warto!

Przygotowanie wody rodzynkowej

  1. Umyjcie rodzynki w ciepłej wodzie.
  2. Wlejcie do garnka dwie szklanki wody i zagotujcie.
  3. Gdy woda będzie już wrzała, wsypcie rodzynki, zmniejszcie ogień i gotujcie tak po przykryciem przez 15-20 minut.

Po ugotowaniu odstawcie garnek z naparem na 12 godzin. Po upływie tego czasu odcedźcie rodzynki. I gotowe!

Jak pić wodę rodzynkową?

Napar z rodzynek powinno się pić rano na czczo. Przygotowaną wodę można bezpiecznie spożywać do 3 dni po przygotowaniu. Pamiętajcie o tym, że powinna być przechowywana w lodówce!

Czytaj także:

Komentarze