Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę

Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami.

W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warzywne zupy na wiosnę i lato

Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową, pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową, która reguluje pracę jelit.

Zobacz także
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Przepis na włoską zupę minestrone

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty
  • 150 g cukinii
  • 3-4 łyżki ryżu
  • Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Opcjonalnie starty parmezan

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku.
  2. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie.
  3. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut.
  4. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub półplasterki i dodajcie do garnka. Gotujcie przez kilka minut, aż cukinia zmięknie.
  5. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  6. Podawajcie z natką pietruszki i startym parmezanem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Gotujmy.pl
Newsy
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Ta przepyszna zupa przypomni wam smakiem „kartoflankę” z PRL-u. Jest tania i banalnie prosta do zrobienia.

Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie!  Przepis na zupę ziemniaczaną  Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 plastrów wędzonego boczku 2 pory 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,75 l bulionu Majeranek Kminek Sól Pieprz Sposób przygotowania: Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki....

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
karita/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
Przygotujcie na obiad tę delikatną zupę z brokułami – dzięki dodaniu jednego składnika po prostu rozpływa się w ustach.

Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na zupę brokułową Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 brokuły 4 marchewki 2 duże pietruszki 2 cebule 3-4 ziemniaki 1 ząbek czosnku Serek Hochland śmietankowy Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów. Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki. Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno. Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka. Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły! Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie....

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....

Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie mikser
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie wam mikser
Zdarza wam się eksperymentować z tradycyjnymi potrawami czy boicie się modyfikować przepisy i zawsze przygotowujecie tak samo? Odważycie się zastosować triki Ewy Wachowicz?

Czy klasyczne zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa czy grochowa zawsze muszą być takie same? W niektórych sytuacjach sami przekonujemy się, że nie. Wystarczy wybrać się na południe Europy, żeby zobaczyć, jak Włosi gotują krem z pomidorów zamiast pomidorówki z makaronem. Także nasi północni sąsiedzi, ze zwykłej grochówki potrafią zrobić szwedzką zupę grochową z musztardą. Równie innowacyjny sposób na inną znaną i popularną polską zupę zaprezentowała Ewa Wachowicz. Przepis na ogórkową zupę krem Ewy Wachowicz To, co w tej wersji zupy ogórkowej jest nowatorskie i pewnie nigdzie indziej niespotykane, to wykorzystanie dwóch sztuczek: Warzywa na początku zostały podsmażone na maśle, dzięki czemu zupa nabrała głębokiego, wyrazistego smaku Zmiksowanie po ugotowaniu nadaje zupie aksamitnej konsystencji i delikatności Składniki: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 6 ogórków kiszonych średniej wielkości 0,5 szklanki wody z ogórków 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 małe ziemniaki 1 cebula Sól i pieprz do smaku Śmietana 18 proc. Świeży koperek Opcjonalnie: oliwa koperkowa i chipsy z pietruszki Przygotowanie: Warzywa pokrójcie w kostkę. Na dnie garnka rozgrzejcie masło. Dorzućcie marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po dwóch minutach smażenia dodajcie cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalejcie wszystko ciepłym bulionem i gotujcie 15 minut, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie dodajcie do zupy pokrojone w kostkę ogórki i gotujcie kolejne 5 minut. Zmiksujcie zupę i dokwaście wodą z ogórków oraz przyprawcie solą, pieprzem i koperkiem. Serwujcie z kroplą śmietany, opcjonalnie z oliwą koperkową i chipsami z pietruszki....