Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami.

W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna.

Warzywne zupy na wiosnę i lato

Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową, pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową, która reguluje pracę jelit.

Przepis na włoską zupę minestrone

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty
  • 150 g cukinii
  • 3-4 łyżki ryżu
  • Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Opcjonalnie starty parmezan

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku.
  2. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie.
  3. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut.
  4. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub półplasterki i dodajcie do garnka. Gotujcie przez kilka minut, aż cukinia zmięknie.
  5. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  6. Podawajcie z natką pietruszki i startym parmezanem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: