Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę, koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia
Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram włoskiej kapusty
- 300 g polędwicy z łososia
- 1 pęczek koperku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno.
- Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście.
- Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Dlaczego warto jeść kapustę włoską?
Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód.
Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty
Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom:
Zobacz także:
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła
- Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które ją obciążają
- Zwiększa odporność dzięki dużej zawartości witaminy C
- Spowalnia rozwój takich chorób jak Alzheimer i choroba Parkinsona
- Jest zalecana profilaktycznie przy chorobach reumatoidalnych oraz chorobach układu krążenia
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: