Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad

Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę, koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia

Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram włoskiej kapusty
  • 300 g polędwicy z łososia
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie

Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit

Przygotowanie:

  1. Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno.
  2. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście.
  3. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kapustę włoską?

Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód.

Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty

Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom:

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła
  • Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które ją obciążają
  • Zwiększa odporność dzięki dużej zawartości witaminy C
  • Spowalnia rozwój takich chorób jak Alzheimer i choroba Parkinsona
  • Jest zalecana profilaktycznie przy chorobach reumatoidalnych oraz chorobach układu krążenia

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki z czerwonej kapusty
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jedliście gołąbki z czerwonej kapusty? Zrobicie je szybciej niż te tradycyjne. Są przepyszne
Naszła was ochota na gołąbki? Zróbcie je tym razem z czerwonej kapusty!

Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.  Pyszne gołąbki  Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!  Właściwości czerwonej kapusty Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!  Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty Składniki na gołąbki: Główka kapusty czerwonej 450g mięsa mielonego wieprzowego 2 woreczki ryżu Jajko 2 cebule 4 ząbki czosnku Przyprawy: pieprz, sól Składniki na sos: Około 1,5l bulionu lub rosołu 3 pomidory  Koncentrat pomidorowy Kilka łyżek śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.  Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu...

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...