Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!

Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ponadprzeciętne właściwości

Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym.

Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek.

Umiarkowane ilości

Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić.

Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny!

Przepis na makoron z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 200 g maku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 -3 łyżki cukru
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-6 daktyli
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiając do osaczenia. 

  2. Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie.

  3. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem.

  4. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.

  5. Przygotowany dzień przed Wigilią będzie smakował jeszcze lepiej!

  6. Podajemy go na zimno, jako osobą potrawę. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy
Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Ten babciny trik jest niezawodny
Mak stosuje się głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. Niestety, bywa on czasami gorzki, przez co psuje smak całego dania. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Mak stanowi podstawę wielu świątecznych dań. Dodajemy go do strucli, kutii i makowców. Niestety, nieodpowiednio przygotowany mak może być gorzki, przez co danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Jak tego uniknąć? Przetestujcie sprytny trik babć. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych. Jej nasiona są używane w całości lub zmielone jako składnik wielu produktów spożywczych – zwłaszcza ciast i chleba – a także są wyciskane w celu uzyskania oleju makowego. Mak to między innymi jeden ze składników świątecznych ciast i wielu innych potraw. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku i nie zepsuł nam dania? Przed dodaniem maku do potrawy, mak trzeba dobrze sparzyć, aby stracił nieprzyjemną gorycz. Zabieg ten ma również na celu zmiękczenie maku, aby łatwiej go było później zmielić. Jak prawidłowo sparzyć mak, żeby pozbyć się goryczy? Istnieją dwa skuteczne sposoby na pozbycie się goryczy z maku. Oba z nich polegają na sparzeniu nasion. Parzenie maku w wodzie Żeby sparzyć mak w wodzie trzymajcie się poniższych kroków. Najpierw przepłuczcie mak zimną wodą, a następnie zalejcie wrzątkiem, zachowując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujcie ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedźcie je do całkowitego odsączenia. Parzenie maku w mleku Sposób ten wymaga więcej uwagi, ale dzięki niemu mak jest o wiele smaczniejszy niż ten parzony w wodzie. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie umyte nasiona maku. Gotujcie przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmijcie naczynie z palnika, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Przełóżcie ziarna na sito wyłożone gazą i zostawcie do odsączenia. Następnie zmielcie mak dwukrotnie przez...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

kutia przepis
Adobe Stock
Newsy
Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Choć kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, w Polsce jest bardzo dobrze znana. Danie przyrządzane na bazie maku, pszenicy i bakalii najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. To naprawdę smakowity deser!

Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie. Przepis na kutię z bakaliami i miodem Będziesz potrzebować 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego) 300 ml wody 370 ml mleka 70 ml miodu 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy 50 gramów rodzynek 50 gramów orzechów 50 gramów migdałów 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc. Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc. Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy. Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności. Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera. Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się...