Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak.

Ponadprzeciętne właściwości

Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym.

Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek.

Zobacz także:

Umiarkowane ilości

Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić.

Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny!

Przepis na makoron z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 200 g maku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 -3 łyżki cukru
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-6 daktyli
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiając do osaczenia. 

  2. Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie.

  3. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem.

  4. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.

  5. Przygotowany dzień przed Wigilią będzie smakował jeszcze lepiej!

  6. Podajemy go na zimno, jako osobą potrawę. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl