Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!

Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ponadprzeciętne właściwości

Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym.

Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek.

Umiarkowane ilości

Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić.

Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny!

Przepis na makoron z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 200 g maku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 -3 łyżki cukru
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-6 daktyli
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiając do osaczenia. 

  2. Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie.

  3. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem.

  4. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.

  5. Przygotowany dzień przed Wigilią będzie smakował jeszcze lepiej!

  6. Podajemy go na zimno, jako osobą potrawę. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
kutia przepis
Adobe Stock
Newsy Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Choć kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, w Polsce jest bardzo dobrze znana. Danie przyrządzane na bazie maku, pszenicy i bakalii najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. To naprawdę smakowity deser!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie. Przepis na kutię z bakaliami i miodem Będziesz potrzebować 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego) 300 ml wody 370 ml mleka 70 ml miodu 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy 50 gramów rodzynek 50 gramów orzechów 50 gramów migdałów 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc. Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc. Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy. Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności. Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera. Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się...

Przeczytaj