Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!

Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ponadprzeciętne właściwości

Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym.

Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek.

Umiarkowane ilości

Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić.

Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny!

Przepis na makoron z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 200 g maku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 -3 łyżki cukru
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-6 daktyli
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą i odlewamy na durszlaku, pozostawiając do osaczenia. 

  2. Mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, osączamy na drugi dzień na sicie.

  3. Mielimy trzykrotnie, podgrzewamy na maśle klarowanym w garnku z grubym dnem.

  4. Dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia jeszcze gorący. Dodajemy resztę składników i bakalie, miód, mieszamy, przyprawiamy do smaku i łączymy razem z osączonym makaronem.

  5. Przygotowany dzień przed Wigilią będzie smakował jeszcze lepiej!

  6. Podajemy go na zimno, jako osobą potrawę. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy
Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

Co zrobić, żeby masa makowa nie miała gorzkiego smaku? Ten babciny trik jest niezawodny
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby masa makowa nie miała gorzkiego smaku? Tak zawsze robiła to babcia
Mak stosuje się głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. Niestety, bywa on czasami gorzki, przez co psuje smak całego dania. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Mak stanowi podstawę wielu świątecznych dań. Dodajemy go do strucli, kutii i makowców. Niestety, nieodpowiednio przygotowany mak może być gorzki, przez co danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Jak tego uniknąć? Przetestujcie sprytny trik babć. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych. Jej nasiona są używane w całości lub zmielone jako składnik wielu produktów spożywczych – zwłaszcza ciast i chleba – a także są wyciskane w celu uzyskania oleju makowego. Mak to między innymi jeden ze składników świątecznych ciast i wielu innych potraw. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku i nie zepsuł nam dania? Przed dodaniem maku do potrawy, mak trzeba dobrze sparzyć, aby stracił nieprzyjemną gorycz. Zabieg ten ma również na celu zmiękczenie maku, aby łatwiej go było później zmielić. Jak prawidłowo sparzyć mak, żeby pozbyć się goryczy? Istnieją dwa skuteczne sposoby na pozbycie się goryczy z maku. Oba z nich polegają na sparzeniu nasion. Parzenie maku w wodzie Żeby sparzyć mak w wodzie trzymajcie się poniższych kroków. Najpierw przepłuczcie mak zimną wodą, a następnie zalejcie wrzątkiem, zachowując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Gotujcie ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedźcie je do całkowitego odsączenia. Parzenie maku w mleku Sposób ten wymaga więcej uwagi, ale dzięki niemu mak jest o wiele smaczniejszy niż ten parzony w wodzie. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie umyte nasiona maku. Gotujcie przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmijcie naczynie z palnika, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie na cztery godziny, aż mak napęcznieje. Przełóżcie ziarna na sito wyłożone gazą i zostawcie do odsączenia. Następnie zmielcie mak dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko maszynki. Jeżeli...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy
Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...