
Nie wiecie, co podać gościom na świąteczny obiad? Koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na kruchą i aromatyczną mięsną pieczeń. Danie idealnie komponuje się z całymi ziemniakami i gęstym sosem. Podajcie je na Wielkanoc, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na pieczeń Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to prawdziwa ekspertka w kwestii gotowania. Jej autorskie przepisy od lat biją rekordy popularności wśród Polaków.
Ostatnio Wachowicz podzieliła się przepisem na pieczeń ze śliwką i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki. Przygotujcie taką pieczeń już dziś – będzie doskonała na święta.
Składniki:
- 2 kg mięsa na pieczeń
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- suszone śliwki do szpikowania
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Zacznijcie od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieśćcie w elektrycznym młynku do kawy (jest idealny do rozdrabniania przypraw) i mielcie kilkanaście sekund. Zioła możecie też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki przyrządzić nawet w malakserze.
- Na suchej patelni rozgrzejcie sól i dodajcie zmielone przyprawy, mieszajcie kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
- Pod patelnią zgaście płomień i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso naszpikujcie suszonymi śliwkami i natrzyjcie suchą marynatą.
- Włóżcie na parę godzin do lodówki.
- Następnie ze wszystkich stron obsmażcie w oliwie i przełóżcie do gęsiarki.
- Na patelnię wlejcie czerwone wino, chwilę podgrzewajcie (by płyn zebrał cały smak spod mięsa), po czym dodajcie do pieczeni.
- Gęsiarkę włóżcie na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądajcie do mięsa i polewajcie je sosem spod pieczeni.
- Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlejcie bulionem lub przegotowaną wodą.
- Upieczone mięso jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.
- Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl