Krucha i aromatyczna wielkanocna pieczeń Ewy Wachowicz. Zróbcie ją już dziś – będzie idealna na święta
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na wielkanocną pieczeń Ewy Wachowicz. Zróbcie ją już dziś, będzie idealna na święta

Krucha i aromatyczna - właśnie taka jest pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie podajcie ją na święta.

Nie wiecie, co podać gościom na świąteczny obiad? Koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na kruchą i aromatyczną mięsną pieczeń. Danie idealnie komponuje się z całymi ziemniakami i gęstym sosem. Podajcie je na Wielkanoc, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na pieczeń Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to prawdziwa ekspertka w kwestii gotowania. Jej autorskie przepisy od lat biją rekordy popularności wśród Polaków.

Ostatnio Wachowicz podzieliła się przepisem na pieczeń ze śliwką i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki. Przygotujcie taką pieczeń już dziś – będzie doskonała na święta.

Zobacz także
Wymieszajcie kukurydzę, pora i szynkę z tym 1 składnikiem. Tę pyszną sałatkę zrobicie w 10 minut

Wymieszajcie kukurydzę, pora i szynkę z tym 1 składnikiem. Tę pyszną sałatkę zrobicie w 10 minut

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Składniki:

  • 2 kg mięsa na pieczeń
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • suszone śliwki do szpikowania
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieśćcie w elektrycznym młynku do kawy (jest idealny do rozdrabniania przypraw) i mielcie kilkanaście sekund. Zioła możecie też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki przyrządzić nawet w malakserze.
  2. Na suchej patelni rozgrzejcie sól i dodajcie zmielone przyprawy, mieszajcie kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
  3. Pod patelnią zgaście płomień i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Mięso naszpikujcie suszonymi śliwkami i natrzyjcie suchą marynatą.
  5. Włóżcie na parę godzin do lodówki.
  6. Następnie ze wszystkich stron obsmażcie w oliwie i przełóżcie do gęsiarki.
  7. Na patelnię wlejcie czerwone wino, chwilę podgrzewajcie (by płyn zebrał cały smak spod mięsa), po czym dodajcie do pieczeni.
  8. Gęsiarkę włóżcie na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  9. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądajcie do mięsa i polewajcie je sosem spod pieczeni.
  10. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlejcie bulionem lub przegotowaną wodą.
  11. Upieczone mięso jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.
  12. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA