Nie wiecie, co podać gościom na świąteczny obiad? Koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na kruchy i aromatyczny pieczony schab ze śliwką. Danie idealnie komponuje się z całymi ziemniakami i gęstym sosem. Podajcie je na Wielkanoc, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na pieczeń ze schabu Ewy Wachowicz
Była Miss Polonia podzieliła się z widzami wspaniałym przepisem na pieczeń ze schabu ze śliwką i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.
Nie sztuka jednak wrzucić schabu do piekarnika ot tak, bez specjalnego przygotowania, ograniczając się jedynie do naszpikowania go śliwkami. Zanim włożycie mięso do brytfanny, podsmażcie go z każdej strony na patelni.
Dzięki temu uda się wam zamknąć pory mięsa, które nie wysuszy się podczas właściwej obróbki termicznej w piekarniku. Podsmażony schab dobrze zniesie dłuższe pieczenie, co jest nieodzowne w przypadku tak dużych kawałków mięsa.
Zobacz także:
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu
- 3 łyżki oleju
- Sok z cytryny
- Suszone śliwki do szpikowania
- Suszony majeranek
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso, oczyśćcie z nieapetycznych błonek i tłuszczyków. Natrzyjcie je solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i odstawcie do lodówki na całą noc.
- Śliwki namoczcie w wodzie także przez całą noc.
- Natnijcie surowy schab w środku, wciśnijcie w to miejsce śliwki.
- Tak przygotowanie mięso podsmażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony przez kilka minut.
- Pieczcie mięso w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Na koniec można zdjąć pokrywkę naczynia, by mięso zrumieniło się z zewnątrz.
- Po upieczeniu odczekajcie 20-30 minut i dopiero krójcie pieczeń na plastry.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl