Nie wiecie, co podać gościom na świąteczny obiad? Koniecznie sprawdźcie przepis Ewy Wachowicz na kruchy i aromatyczny pieczony schab ze śliwką. Danie idealnie komponuje się z całymi ziemniakami i gęstym sosem. Podajcie je na Wielkanoc, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na pieczeń ze schabu Ewy Wachowicz

Była Miss Polonia podzieliła się z widzami wspaniałym przepisem na pieczeń ze schabu ze śliwką i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki. 

Nie sztuka jednak wrzucić schabu do piekarnika ot tak, bez specjalnego przygotowania, ograniczając się jedynie do naszpikowania go śliwkami. Zanim włożycie mięso do brytfanny, podsmażcie go z każdej strony na patelni.

Dzięki temu uda się wam zamknąć pory mięsa, które nie wysuszy się podczas właściwej obróbki termicznej w piekarniku. Podsmażony schab dobrze zniesie dłuższe pieczenie, co jest nieodzowne w przypadku tak dużych kawałków mięsa.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu
  • 3 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • Suszone śliwki do szpikowania
  • Suszony majeranek
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso, oczyśćcie z nieapetycznych błonek i tłuszczyków. Natrzyjcie je solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i odstawcie do lodówki na całą noc. 
  2. Śliwki namoczcie w wodzie także przez całą noc.
  3. Natnijcie surowy schab w środku, wciśnijcie w to miejsce śliwki.
  4. Tak przygotowanie mięso podsmażcie na rozgrzanym oleju z każdej strony przez kilka minut.
  5. Pieczcie mięso w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Na koniec można zdjąć pokrywkę naczynia, by mięso zrumieniło się z zewnątrz.
  6. Po upieczeniu odczekajcie 20-30 minut i dopiero krójcie pieczeń na plastry.

Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl