Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej
Pixabay
Newsy

Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej

Warzywne gołąbki są bardziej lekkostrawne, a ich skład pozwala jadać je nawet na diecie dr Dąbrowskiej. To popularna metoda na zwalczenie nie tylko nadwagi, ale także wielu częstych dolegliwości. Jak zrobić warzywne gołąbki i co jeszcze można jeść podczas postu Dąbrowskiej?
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 30, 2021

Zróbcie gołąbki warzywne, jeśli nie jadacie mięsa lub się odchudzacie. Ten przepis nadaje się nawet podczas postu Dąbrowskiej. Dieta dr Dąbrowskiej to słynny detoks leczniczy, który często stosowany jest jako sposób na utratę nadprogramowych kilogramów. Ma on jednak znacznie więcej korzyści dla zdrowia. Jadłospisy opracowane przez dr Dąbrowską mogą opierać się tylko na określonych warzywach i nielicznych owocach. Potrawy można doprawiać ziołami i niewielką ilością różowej soli himalajskiej – nie można jednak spożywać żadnego nabiału, mięsa, pieczywa ani cukru. Ten przepis na warzywne gołąbki doskonale wpisuje się w te wytyczne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na warzywne gołąbki

Tradycyjne babcine gołąbki można przyrządzić także w zdrowej, dietetycznej, a nawet leczniczej formie! Możecie bezpiecznie jeść je nawet podczas pierwszego, najbardziej rygorystycznego etapu oczyszczania.

Zobacz także

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera naciowego
  • 1/2 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 500 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie: 

  1. Marchew, pietruszkę, jabłko zetrzyjcie na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  2. Selera i cebulę pokrójcie w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Warzywa wrzućcie do garnka, podlejcie szklanką wody i duście kilka minut do miękkości. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy – doprawcie tak, by smak warzyw był zdecydowany i intensywny.
  4. Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści, wytnijcie głąb, włóżcie do dużego garnka i zalejcie wrzątkiem, przykryjcie.
  5. Kapustę sparzcie przez kilka minut, potem ostrożnie wyjmijcie, chwilkę przestudźcie i zdejmijcie liście. W razie potrzeby powtórzcie proces.
  6. Z liści wytnijcie łyka, na każdy liść połóżcie solidną łyżkę farszu i zawińcie gołąbek.
  7. Gotowe gołąbki ciasno ułóżcie jeden przy drugim w garnku, zalejcie gorącym wywarem warzywnym.
  8. Gotujcie pod przykryciem na niedużym ogniu, aż kapusta zmięknie (ok. 30 min). Posypcie obficie posiekaną natka pietruszki.

Post Dąbrowskiej – przepisy

Co można stworzyć z samych warzyw, kilku przypraw i odrobiny soli? Jak się okazuje, całkiem wiele potraw, a w tym:

  • Gołąbki
  • Leczo
  • Zapiekanki
  • Zupy

Wiele potraw na poszczególne etapy postu znajdziecie w sieci albo w książkach dr Dąbrowskiej. Ta dieta jest szczególnie popularna wśród znanych osobistości. Na diecie Dąbrowskiej schudli m.in. Lech Wałęsa (zajadał się spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym)Sonia Bohosiewicz, która już po 4 dniach postu miała płaski brzuch i Katarzyna Skrzynecka (na śniadanie jadała surowe warzywa). Najbardziej spektakularne efekty na diecie dr Dąbrowskiej osiągnęła Karolina Szostak, która schudła dzięki postowi 30 kilogramów.

Czytaj też:

Komentarze