Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej
Pixabay
Newsy

Przepis na warzywne gołąbki. Idealne na diecie dr Dąbrowskiej

Warzywne gołąbki są bardziej lekkostrawne, a ich skład pozwala jadać je nawet na diecie dr Dąbrowskiej. To popularna metoda na zwalczenie nie tylko nadwagi, ale także wielu częstych dolegliwości. Jak zrobić warzywne gołąbki i co jeszcze można jeść podczas postu Dąbrowskiej?

Zróbcie gołąbki warzywne, jeśli nie jadacie mięsa lub się odchudzacie. Ten przepis nadaje się nawet podczas postu Dąbrowskiej. Dieta dr Dąbrowskiej to słynny detoks leczniczy, który często stosowany jest jako sposób na utratę nadprogramowych kilogramów. Ma on jednak znacznie więcej korzyści dla zdrowia. Jadłospisy opracowane przez dr Dąbrowską mogą opierać się tylko na określonych warzywach i nielicznych owocach. Potrawy można doprawiać ziołami i niewielką ilością różowej soli himalajskiej – nie można jednak spożywać żadnego nabiału, mięsa, pieczywa ani cukru. Ten przepis na warzywne gołąbki doskonale wpisuje się w te wytyczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na warzywne gołąbki

Tradycyjne babcine gołąbki można przyrządzić także w zdrowej, dietetycznej, a nawet leczniczej formie! Możecie bezpiecznie jeść je nawet podczas pierwszego, najbardziej rygorystycznego etapu oczyszczania.

Zobacz także
Gołąbki

Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera naciowego
  • 1/2 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 500 ml wywaru warzywnego

Przygotowanie: 

  1. Marchew, pietruszkę, jabłko zetrzyjcie na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  2. Selera i cebulę pokrójcie w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Warzywa wrzućcie do garnka, podlejcie szklanką wody i duście kilka minut do miękkości. Dodajcie koncentrat pomidorowy i przyprawy – doprawcie tak, by smak warzyw był zdecydowany i intensywny.
  4. Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści, wytnijcie głąb, włóżcie do dużego garnka i zalejcie wrzątkiem, przykryjcie.
  5. Kapustę sparzcie przez kilka minut, potem ostrożnie wyjmijcie, chwilkę przestudźcie i zdejmijcie liście. W razie potrzeby powtórzcie proces.
  6. Z liści wytnijcie łyka, na każdy liść połóżcie solidną łyżkę farszu i zawińcie gołąbek.
  7. Gotowe gołąbki ciasno ułóżcie jeden przy drugim w garnku, zalejcie gorącym wywarem warzywnym.
  8. Gotujcie pod przykryciem na niedużym ogniu, aż kapusta zmięknie (ok. 30 min). Posypcie obficie posiekaną natka pietruszki.

Post Dąbrowskiej – przepisy

Co można stworzyć z samych warzyw, kilku przypraw i odrobiny soli? Jak się okazuje, całkiem wiele potraw, a w tym:

  • Gołąbki
  • Leczo
  • Zapiekanki
  • Zupy

Wiele potraw na poszczególne etapy postu znajdziecie w sieci albo w książkach dr Dąbrowskiej. Ta dieta jest szczególnie popularna wśród znanych osobistości. Na diecie Dąbrowskiej schudli m.in. Lech Wałęsa (zajadał się spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym)Sonia Bohosiewicz, która już po 4 dniach postu miała płaski brzuch i Katarzyna Skrzynecka (na śniadanie jadała surowe warzywa). Najbardziej spektakularne efekty na diecie dr Dąbrowskiej osiągnęła Karolina Szostak, która schudła dzięki postowi 30 kilogramów.

Czytaj też:

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Przepis na gołąbki z pieczarkami to sposób na gołąbki delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych gołąbków z ryżem i z mięsem. Świetnie będą smakowały podane nie tylko z sosami, ale także z nierafinowanym olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie! Przepis na gołąbki z pieczarkami Składniki: 1 główka białej kapusty 20 dag ryżu 4 cebule 1 kg pieczarek Sól Pieprz Odrobina przyprawy typu kucharek Smalec lub olej Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni. Gotową cebulę dodajcie do ryżu. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie alternatywnego...