Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Przygotujcie w te święta tę smaczną wielowarstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Ten przepis będzie hitem na waszym świątecznym stole.
Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami
Znawcy kulinariów zachwycają się prostą sałatką ukraińską i twierdzą, że w smaku bardzo przypomina ona popularną sałatkę szuba, czyli tzw. śledzie pod pierzynką... bez śledzi.
Do jej przygotowania będą wam potrzebne dobrej jakości ziemniaki, buraki, jajka, seler konserwowy, marchewka i majonez. Co ciekawe, w przepisie tym w ogółe nie znajdziecie przypraw, ale oczywiście, jeśli bardzo chcecie, to możecie je do niej dodać.
Składniki:
- 4-5 buraków
- 2 duże marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 słoik selera konserwowego
- 4-5 jajek
- majonez
- Sól do smaku
- Pieprz i inne przyprawy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka, buraki, ziemniaki i marchewki, ugotujcie.
- Kiedy ostygną, obierzcie je, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, każdy składnik na osobnym talerzu.
- Ułóżcie warzywa w salaterce.
- Na dnie salaterki rozłóżcie najpierw ziemniaki, posmarujcie je warstwą majonezu, następnie ułóżcie odcedzony seler, majonez, marchewkę, majonez, jajka, majonez i na wierzchu wyłóżcie starte buraki.
- Włóżcie sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nabrała odpowiedniego smaku.
Jakie ziemniaki najlepiej pasują do sałatki ukraińskiej?
Do sałatek warzywnych najlepiej pasują ziemniaki typu A, ponieważ:
Zobacz także:
- są one najtwardsze
- zawierają niewiele skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu są zwięzłe i wilgotne
- nie rozpadają się i dają się łatwo pokroić w plastry, kostkę, a nawet zetrzeć na wiórki za pomocą tarki
Jeżeli zaś chodzi o jajka, najlepiej wybrać te ekologiczne, czyli pochodzące od kur z gospodarstw ekologicznych. Takie jajka wykluwały kury, które nie otrzymywały antybiotyków i niewiadomego pochodzenia paszy. Są one też o wiele smaczniejsze od innych typów jaj.
Wybierając do tej sałatki buraki, zwróćcie uwagę, aby były one młode i najlepiej - niewielkich rozmiarów. Takie warzywa są smaczniejsze i bardziej aromatyczne po ugotowaniu.
Źródło: msn.com.pl