Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Przygotujcie w te święta tę smaczną wielowarstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Ten przepis będzie hitem na waszym świątecznym stole.

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami

Znawcy kulinariów zachwycają się prostą sałatką ukraińską i twierdzą, że w smaku bardzo przypomina ona popularną sałatkę szuba, czyli tzw. śledzie pod pierzynką... bez śledzi. 

Do jej przygotowania będą wam potrzebne dobrej jakości ziemniaki, buraki, jajka, seler konserwowy, marchewka i majonez. Co ciekawe, w przepisie tym w ogółe nie znajdziecie przypraw, ale oczywiście, jeśli bardzo chcecie, to możecie je do niej dodać.

Składniki:

  • 4-5 buraków
  • 2 duże marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4-5 jajek
  • majonez
  • Sól do smaku
  • Pieprz i inne przyprawy do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jajka, buraki, ziemniaki i marchewki, ugotujcie.
  2. Kiedy ostygną, obierzcie je, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, każdy składnik na osobnym talerzu.
  3. Ułóżcie warzywa w salaterce.
  4. Na dnie salaterki rozłóżcie najpierw ziemniaki, posmarujcie je warstwą majonezu, następnie ułóżcie odcedzony seler, majonez, marchewkę, majonez, jajka, majonez i na wierzchu wyłóżcie starte buraki.
  5. Włóżcie sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nabrała odpowiedniego smaku.

Jakie ziemniaki najlepiej pasują do sałatki ukraińskiej?

Do sałatek warzywnych najlepiej pasują ziemniaki typu A, ponieważ:

Zobacz także:

  • są one najtwardsze
  • zawierają niewiele skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu są zwięzłe i wilgotne
  • nie rozpadają się i dają się łatwo pokroić w plastry, kostkę, a nawet zetrzeć na wiórki za pomocą tarki

Jeżeli zaś chodzi o jajka, najlepiej wybrać te ekologiczne, czyli pochodzące od kur z gospodarstw ekologicznych. Takie jajka wykluwały kury, które nie otrzymywały antybiotyków i niewiadomego pochodzenia paszy. Są one też o wiele smaczniejsze od innych typów jaj.

Wybierając do tej sałatki buraki, zwróćcie uwagę, aby były one młode i najlepiej - niewielkich rozmiarów. Takie warzywa są smaczniejsze i bardziej aromatyczne po ugotowaniu. 

Źródło: msn.com.pl