Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc
AdobeStock
Newsy

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc

Szukacie ciekawego, nowego przepisu na wielkanocną sałatkę? Zaczerpnijcie z kuchni ukraińskiej i przygotujcie wielowarstwową ukraińską sałatkę z jajkiem.

Już za nieco ponad dwa tygodnie będziemy obchodzić Wielkanoc. Przygotujcie w te święta tę smaczną wielowarstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Ten przepis będzie hitem na waszym świątecznym stole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami

Znawcy kulinariów zachwycają się prostą sałatką ukraińską i twierdzą, że w smaku bardzo przypomina ona popularną sałatkę szuba, czyli tzw. śledzie pod pierzynką... bez śledzi. 

Do jej przygotowania będą wam potrzebne dobrej jakości ziemniaki, buraki, jajka, seler konserwowy, marchewka i majonez. Co ciekawe, w przepisie tym w ogółe nie znajdziecie przypraw, ale oczywiście, jeśli bardzo chcecie, to możecie je do niej dodać.

Składniki:

  • 4-5 buraków
  • 2 duże marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4-5 jajek
  • majonez
  • Sól do smaku
  • Pieprz i inne przyprawy do smaku (opcjonalnie)
Zobacz także
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. ...

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. Prosty przepis na zdrowie

Przygotowanie:

  1. Jajka, buraki, ziemniaki i marchewki, ugotujcie.
  2. Kiedy ostygną, obierzcie je, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, każdy składnik na osobnym talerzu.
  3. Ułóżcie warzywa w salaterce.
  4. Na dnie salaterki rozłóżcie najpierw ziemniaki, posmarujcie je warstwą majonezu, następnie ułóżcie odcedzony seler, majonez, marchewkę, majonez, jajka, majonez i na wierzchu wyłóżcie starte buraki.
  5. Włóżcie sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nabrała odpowiedniego smaku.

Jakie ziemniaki najlepiej pasują do sałatki ukraińskiej?

Do sałatek warzywnych najlepiej pasują ziemniaki typu A, ponieważ:

  • są one najtwardsze
  • zawierają niewiele skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu są zwięzłe i wilgotne
  • nie rozpadają się i dają się łatwo pokroić w plastry, kostkę, a nawet zetrzeć na wiórki za pomocą tarki

Jeżeli zaś chodzi o jajka, najlepiej wybrać te ekologiczne, czyli pochodzące od kur z gospodarstw ekologicznych. Takie jajka wykluwały kury, które nie otrzymywały antybiotyków i niewiadomego pochodzenia paszy. Są one też o wiele smaczniejsze od innych typów jaj.

Wybierając do tej sałatki buraki, zwróćcie uwagę, aby były one młode i najlepiej - niewielkich rozmiarów. Takie warzywa są smaczniejsze i bardziej aromatyczne po ugotowaniu. 

Źródło: msn.com.pl

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy
Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową ! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je? Błędy przy przyrządzaniu sałatki Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna , jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi. Ogórki kiszone Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie. Cebula O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli ! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej! Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 2 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 2 ziemniaki Majonez Kurki Chrzan Musztarda Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie...

sałatka warstwowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta pyszna i kolorowa warstwowa sałatka z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jeden składnik zaskakuje. Istna rewelacja
Lubicie jeść konkretne sałatki? Przygotujcie tę przepyszną, warstwową sałatkę z dużą ilością warzyw, przypraw i mięsa. Jest tak pyszna i syta, że z powodzeniem mogłaby zastąpić obiad. Jak ją przygotować?

Co powiecie na bardzo prostą i efektowną wielowarstwową sałatkę? Ta z naszego przepisu to gwarancja prawdziwej eksplozji smaków. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Czego potrzebujecie do jej przygotowania? Wielowarstwowa sałatka z naszego przepisu zawiera wszystko, czego dusza zapragnie. Znajdziecie w niej świeże i konserwowe warzywa – czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kukurydzę, czerwoną fasolę i marchewkę. Głębi smaku dodaje jej również starty żółty ser oraz chuda szynka. Całość, okraszona przyprawami i kremowym majonezem, tworzy kompozycję wprost idealną. Ale to nie wszystko. Gdy dodacie do sałatki złociste cebulki konserwowe, jeszcze bardziej zyska ona na smaku. Tak przygotowana sałatka z pewnością wzbogaci wasz stół podczas niejednej okazji. Jesteśmy pewni, że zarówno wasi domownicy, jak i goście, będą się nią zajadać ze smakiem. Jak zrobić tę pyszną i kolorową sałatkę? Poniżej znajdziecie przepis. Składniki: Słoik cebulki konserwowej złocistej  Puszka kukurydzy 3 marchewki 1 czerwona cebula Puszka czerwonej fasoli 5 jajek 6 ogórków konserwowych 25 dag chudej szynki (możecie też użyć polędwicy sopockiej) Majonez 25 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę.  W garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, jajka obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa puszkowe odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki. Sałatkę układamy w naczyniu warstwami: cebulka złocista, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez.  Sałatkę oprószamy z wierzchu starym żółtym serem oraz przyprawami.

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto. By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl! Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 jajka 3 marchewki 2 pietruszki Pół selera Pół puszki groszku konserwowego Pół puszki ciecierzycy konserwowej 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno. Odsączcie ciecierzycę...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...