Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci
Adobe Stock
Newsy

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Truskawki z balsamico to połączenie smaków wywodzące się z krajów śródziemnomorskich, które w Polsce jest jeszcze mało znane. Zapewniamy, że warto je wypróbować!

Truskawki z octem balsamicznym? Chociaż na pozór brzmi to zadziwiająco, to połączenie z pewnością pozytywnie was zaskoczy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico

To wyjątkowo innowacyjne połączenie z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i waszych gości! Niekonwencjonalny miks octu balsamicznego ze słodkimi smakami często spotykane jest zwłaszcza u Włochów, którzy słyną z jednej z najlepszych kuchni na świecie…

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 garści mięty

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek, odsączcie. 
  2. Na patelni rozpuśćcie cukier z sokiem z cytryny. Po rozpuszczeniu cukru dorzućcie truskawki, ocet balsamiczny i pieprz. Całość wymieszajcie i podsmażcie 2-3 minuty na niewielkim ogniu – uważajcie jednak, aby truskawki nie straciły kształtu i nie rozpadły się do formy „dżemu”.
  3. Przełóżcie owoce do naczynia i zredukujcie sos, aż trochę zgęstnieje.
  4. Truskawki układajcie w pucharku i polewajcie sosem. Całość udekorujcie świeżej mięty. Można podawać na ciepło lub zimno. 

Truskawki – właściwości

Sezon na truskawki trwa relatywnie krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Owoce te są niezwykle korzystne dla zdrowia: bogate w witaminę C (nawet bardziej niż cytrusy!), witaminy z grupy B, A oraz E. W truskawkach znajdziecie także bardzo wiele pierwiastków: potas, wapń, magnez, fosfor czy krzem.

Zobacz także
leniwe ciasto drożdżowe

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Przepis na knedle serowe z truskawkami.

Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat

Świeże truskawki polecane są wszystkim: także osobom na diecie redukcyjnej, diabetykom czy osobom podatnym na choroby sercowo-naczyniowe. Ich niskokaloryczna wartość energetyczna oraz dość niska zawartość cukru sprawiają, że truskawki można jeść praktycznie bez ograniczeń.

Czytaj też:

Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity
mycha/Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity
Eton mess to deser, który jadają nawet królowie! Jest niedrogi i błyskawiczny w przygotowaniu.

Eton mess to pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną i truskawkami. Prostota tego deseru sprawia, że jest on często niedoceniany – nie bez powodu jednak był serwowany na dworach królewskich i na najbardziej elitarnych ucztach. Intrygująca nazwa odnosi się do bardzo prestiżowej szkoły średniej w Anglii – Eton College to męska szkoła z internatem, do której uczęszczało wielu arystokratów m.in. książęta William i Harry czy brat księżnej Diany – Charles Spencer. Elitarna szkoła gościła w swoich progach także wielu byłych oraz obecnego premiera Wielkiej Brytanii - Boris Johnson czy wybitnych ludzi ze świata sztuki i kultury takich jak Hugh Laurie („Dr. House”), George Orwell czy  Eddie Redmayne. Pierwsze wzmianki o „bałaganie z Eton” pojawiły się już pod koniec XIX wieku. Historyk Arthur Beavan napisał, że deser ten pojawił się na ogrodowym przyjęciu poprzedzającym dzień ślubu króla Jerzego V (dziadka Elżbiety II ). Przepis na Eton mess z truskawkami Ten kultowy deser z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu. Można go pięknie podać w kryształowych pucharkach lub kieliszkach. Prosty, wyjątkowo elegancki i idealny na tę porę roku, kiedy truskawki w końcu tanieją ! Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietany 30 proc. 9 - 12 bez garść świeżych listków mięty 300 g dojrzałych truskawek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Umyte truskawki pozbawcie szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do miski. Wsypcie cukier, dodajcie ocet balsamiczny i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijcie na sztywno. Umyte i osuszone listki mięty pokrójcie na mniejsze części. Do...

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
monim/Gotujmy.pl
Newsy
Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
Owocowe koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie, kiedy temperatura zaczyna przekraczać 25 stopni. Najlepiej wykorzystać do nich pełne witamin owoce sezonowe.

Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków.  Truskawki i rabarbar – właściwości Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal. Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki! Składniki: 0,5 kg truskawek 4 łodygi rabarbaru 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem) 300 ml wody 50 ml mleka Przygotowanie: Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę.  Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut. Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia. Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego! Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?...

Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu
AdobeStock
Newsy
Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu
Takich truskawek jeszcze nie jedliście! Ten przepis na kiszone truskawki bije na głowę wszystkie inne.

Pewne połączenia smaków potrafią zabrzmieć absurdalnie. Choć sos słodko-kwaśny jest popularny w różnych kuchniach świata, to mało kto wyobraża sobie ten smak w innej formie, niż sos. Wiedzieliście, że można kisić na przykład truskawki? W efekcie powstaje bardzo ciekawy, słodko-kwaskowy smak, a tak przygotowane owoce smakują podobno wyśmienicie jako dodatek do mięs, wędlin i wytrawnych dań. Spróbowalibyście takiego przysmaku? Wypróbujcie przepis na kiszone truskawki.   Przepis na kiszone truskawki Do przygotowania tego ciekawego przysmaku będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 kilogram truskawek (świeżych) 20 g soli 1 litr wody 5 łyżek miodu 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Umyjcie truskawki i obierzcie z szypułek. Następnie zamoczcie je na pięć minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.  Opłuczcie truskawki z sody i znów włóżcie je do wody, tym razem z odrobiną octu jabłkowego. Umyjcie i osuszcie. Dodajcie jedną łyżkę białego pieprzu ziarnistego.  Zagotujcie w garnku litr wody. Dodajcie sól, wymieszajcie i ostudźcie.  Gdy woda będzie ciepła (nie gorąca!) wlejcie miód i zamieszajcie do rozpuszczenia. Następnie umieśćcie truskawki w słoiku i zalejcie je wodą z miodem. Zwróćcie uwagi na to, by ułożyć truskawki ciasno obok siebie. Zostawcie nieco miejsca u góry - jeśli tego nie zrobicie, mogą wam wykipić podczas kiszenia!  Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne miejsce na 4-5 dni.  I gotowe! Po tym czasie słoik należy przełożyć do lodówki i spożyć jego zawartość w ciągu dwóch tygodni.  Tak przygotowane truskawki będą pasowały do wszelkich dań wytrawnych. Możecie też dać je na kanapki z dodatkiem sera...