Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym? Chociaż na pozór brzmi to zadziwiająco, to połączenie z pewnością pozytywnie was zaskoczy!

Przepis na truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

To wyjątkowo innowacyjne połączenie z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i waszych gości! Niekonwencjonalny miks octu balsamicznego ze słodkimi smakami często spotykane jest zwłaszcza u Włochów, którzy słyną z jednej z najlepszych kuchni na świecie…

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub łyżka wina czerwonego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 garści mięty

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek, odsączcie. 
  2. Na patelni rozpuśćcie cukier z sokiem z cytryny. Po rozpuszczeniu cukru dorzućcie truskawki, ocet balsamiczny i pieprz. Całość wymieszajcie i podsmażcie 2-3 minuty na niewielkim ogniu – uważajcie jednak, aby truskawki nie straciły kształtu i nie rozpadły się do formy „dżemu”.
  3. Przełóżcie owoce do naczynia i zredukujcie sos, aż trochę zgęstnieje.
  4. Truskawki układajcie w pucharku i polewajcie sosem. Całość udekorujcie świeżej mięty. Można podawać na ciepło lub zimno. 

Truskawki – właściwości

Sezon na truskawki trwa relatywnie krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Owoce te są niezwykle korzystne dla zdrowia: bogate w witaminę C (nawet bardziej niż cytrusy!), witaminy z grupy B, A oraz E. W truskawkach znajdziecie także bardzo wiele pierwiastków: potas, wapń, magnez, fosfor czy krzem.

Świeże truskawki polecane są wszystkim: także osobom na diecie redukcyjnej, diabetykom czy osobom podatnym na choroby sercowo-naczyniowe. Ich niskokaloryczna wartość energetyczna oraz dość niska zawartość cukru sprawiają, że truskawki można jeść praktycznie bez ograniczeń.

Zobacz także: