Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym? Chociaż na pozór brzmi to zadziwiająco, to połączenie z pewnością pozytywnie was zaskoczy!
Przepis na truskawki z pieprzem i octem balsamicznym
To wyjątkowo innowacyjne połączenie z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i waszych gości! Niekonwencjonalny miks octu balsamicznego ze słodkimi smakami często spotykane jest zwłaszcza u Włochów, którzy słyną z jednej z najlepszych kuchni na świecie…
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego lub łyżka wina czerwonego
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 0,5 garści mięty
Przygotowanie:
- Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek, odsączcie.
- Na patelni rozpuśćcie cukier z sokiem z cytryny. Po rozpuszczeniu cukru dorzućcie truskawki, ocet balsamiczny i pieprz. Całość wymieszajcie i podsmażcie 2-3 minuty na niewielkim ogniu – uważajcie jednak, aby truskawki nie straciły kształtu i nie rozpadły się do formy „dżemu”.
- Przełóżcie owoce do naczynia i zredukujcie sos, aż trochę zgęstnieje.
- Truskawki układajcie w pucharku i polewajcie sosem. Całość udekorujcie świeżej mięty. Można podawać na ciepło lub zimno.
Truskawki – właściwości
Sezon na truskawki trwa relatywnie krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Owoce te są niezwykle korzystne dla zdrowia: bogate w witaminę C (nawet bardziej niż cytrusy!), witaminy z grupy B, A oraz E. W truskawkach znajdziecie także bardzo wiele pierwiastków: potas, wapń, magnez, fosfor czy krzem.
Świeże truskawki polecane są wszystkim: także osobom na diecie redukcyjnej, diabetykom czy osobom podatnym na choroby sercowo-naczyniowe. Ich niskokaloryczna wartość energetyczna oraz dość niska zawartość cukru sprawiają, że truskawki można jeść praktycznie bez ograniczeń.