Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie!

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą

Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • Pół kostki masła
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 żółtka

Rabarbar:

  • Pół kilograma rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu

Beza:

  • Pół szklanki cukru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny.
  2. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki.
  3. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
  4. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę.
  5. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Powoli, cały czas miksując, dodawajcie cukier i ubijajcie tak długo, aż się rozpuści. Wsypcie łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajcie wiórki kokosowe i wymieszajcie delikatnie szpatułką.
  6. Ubite białka wyłóżcie na rabarbar. Wstawcie ciasto do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: