Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie!
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą
Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Do ciasta:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- Pół kostki masła
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 3 żółtka
Rabarbar:
- Pół kilograma rabarbaru
- 2 łyżki wody
- ¼ szklanki cukru
- Pół łyżeczki cynamonu
Beza:
- Pół szklanki cukru
- 3 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny.
- Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki.
- Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut.
- Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę.
- Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Powoli, cały czas miksując, dodawajcie cukier i ubijajcie tak długo, aż się rozpuści. Wsypcie łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajcie wiórki kokosowe i wymieszajcie delikatnie szpatułką.
- Ubite białka wyłóżcie na rabarbar. Wstawcie ciasto do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: