Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie.
Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem.
Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej.
Szaszłyki na grilla – z czego zrobić?
Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny.
Zobacz także:
Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 sporej cukinii
- 1/2 bakłażana
- Przyprawa do dań z grilla
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa lub olej
Przygotowanie
- Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki.
- Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę.
- Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie oraz natrzyjcie dokładnie przyprawą grillową.
- Warzywa również natrzyjcie oliwą i przyprawami.
- Wszystkie składniki nabijcie na długie patyczki do szaszłyków.
- Grillujcie z obu stron na rozgrzanym grillu albo patelni grillowej.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: