Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej

Sezon grillowy zaraz się rozpocznie. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.
Magda Borucińska
kwiecień 17, 2021

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, konieczni e spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie.

Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem.

Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szaszłyki na grilla – z czego zrobić?

Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki.
Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny.

Zobacz także

Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 sporej cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • Przyprawa do dań z grilla
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa lub olej

Przygotowanie

  1. Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki.
  2. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę.
  3. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie oraz natrzyjcie dokładnie przyprawą grillową.
  4. Warzywa również natrzyjcie oliwą i przyprawami.
  5. Wszystkie składniki nabijcie na długie patyczki do szaszłyków.
  6. Grillujcie z obu stron na rozgrzanym grillu albo patelni grillowej.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze