Kiełbasa z grilla to jedna z najbardziej popularnych grillowych potraw. Jednak okazuje się, że większość osób popełnia błąd podczas grillowania kiełbasy.
Proponujemy nieco inne danie z grilla z wykorzystaniem kiełbasy, a mianowicie szaszłyki. Wypróbujcie przepis naszej użytkowniczki msewki.
Szaszłyki z białą kiełbasą z grilla - przepis
Składniki
- 5 białych parzonych białych kiełbasek
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 3 czerwone lub białe cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- Przyprawa do szaszłyków
Przygotowanie
- Zacznijcie od pokrojenia składników. Cebulę pokrójcie w grubsze plastry, tak samo cukinię i kiełbasy. Paprykę w większe kwadraty.
- Na patyczki do szaszłyków nadziejcie po kolei wszystkie składniki: cebulę, cukinię, białą kiełbasę, paprykę, kiełbasę podwawelską. W zależności od długości patyczków, których używacie, nadziejcie taki zestaw składników raz lub dwa razy.
- Każdy szaszłyk posypcie przyprawą do szaszłyków i grillujcie z każdej strony, tak, aby każdy składnik upiekł się równomiernie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Co podawać do dań z grilla?
Najprostsze dodatki są najlepsze. Polecamy szczególnie grillowane i pieczone ziemniaki, grecki sos tzatziki z czosnkiem i ogórkami oraz proste sałatki: sałatkę z pomidorów i koperku, wiosenną sałatkę z kiełkami oraz sałatkę na grilla z sosem pietruszkowym. Te rzeczy doskonale pasują do niemal wszystkich potraw z grilla.
Zobacz także:
Jakie potrawy z grilla zrobić?
Oprócz popularnych kiełbasek dobrze sprawdzi się również zamarynowana karkówka oraz drób. Możecie zrobić skrzydełka w pikantnej marynacie albo szaszłyki z kurczaka z warzywami. Jeśli lubicie łososia to koniecznie podajcie go z cytrynową marynatą.
Czytaj także:
Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz