Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
Flickr
Newsy

Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska

To nie jest jakaś tam sobie zwykła szarlotka. Ten przepis pochodzi z samych Tatr i jest w szarlotkowej rodzinie doprawdy wyjątkowy. Zobaczcie, jakie różnice kryje w sobie ta góralska słodkość. 

Miłośnicy kruchych ciast z owocami z pewnością ją docenią. Sposób przygotowania jabłek, dodatek kwaśnej śmietany i różne mąki nadają jej zdecydowanego, typowego dla tamtych stron charakteru. Podana z filiżanką gorącej herbaty przypadnie do gustu nawet największym wybrednisiom. 

Jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej? 

Mieszkańcy nizin do swoich szarlotek dodają zazwyczaj jabłka prażone lub pokrojone surowe. Korzystają często z przygotowanych wcześniej weków lub prażą je bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Niektórzy preferują odmiany słodkie, inni wolą kwaskowe. 

Mieszkańcy gór mają do tego inne podejście. Jabłka w ich szarlotce muszą być kwaśne, to nadaje prawdziwego sznytu temu deserowi. Szara reneta będzie tutaj idealna. To jednak nie koniec różnic. Owoce w tej szarlotce nie są prażone, tylko cieniutko pokrojone i ułożone. Wygląda to doprawdy spektakularnie i dodaje ciekawy element chrupkości. 

Jakiej mąki użyć do szarlotki tatrzańskiej? 

W zwykłych szarlotkach wyrabia się ciasto z delikatnej białej mąki. Jest to zazwyczaj mąka tortowa. Jednak ciasto z gór potrzebuje czegoś ekstra. By to uzyskać, warto połączyć dwa rodzaje tego składnika. Do gładkiej mąki tortowej dodajcie zatem mąkę o innej gradacji - krupczatkę. Ma ona grubsze ziarna i nieco przypomina kaszkę. Robi się charakternie? Rzućcie okiem na przepis!

Zobacz także
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Przepis na szarlotkę tatrzańską 

Składniki: 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej i krupczatki) 

  • ½ szklanki drobnego cukru  

  • 200 g dobrego masła 

  • 2 żółtka jaj  

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany  

Nadzienie: 

  • 1,5-2 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta) 

  • 1 łyżka cynamonu 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyjmijcie z lodówki masło, jajka i śmietanę. Pokrójcie masło i oddzielcie żółtka od białek. Wszystkie składniki na ciasto połączcie ze sobą za pomocą miksera, by niepotrzebnie ich nie ocieplać dłońmi.  

  1. Podzielcie ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą owińcie w folię i schowajcie do lodówki, większą rozwałkujcie i ułóżcie na dnie formy do pieczenia. Pieczcie przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, w trybie statycznym (góra-dół).

  1. W tym czasie obierzcie jabłka, przekrójcie je na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie na cieniutkie plasterki lub zetrzyjcie na gilotynie. 

  1. Na wyciągnięty z piekarnika placek połóżcie plasterki jabłek i posypcie je cynamonem. Na wierzch zetrzyjcie na grubych oczkach ciasto z lodówki. Wstawcie ponownie do piekarnika, tym razem z niższą temperaturą 170 stopni i pieczcie jeszcze przez 1 godzinę i 20 minut. 

  1. Gdy wystygnie, posypcie cukrem pudrem. Smacznego! 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 
Ania Starmach zachwyca kolejnym przepisem. Tym razem jest to kruche ciasto jagodowe, przełamane smakiem malin i ze złotą kruszonką na wierzchu. Do ciasta Ania dodaje jeszcze 1 składnik, dzięki któremu ma ono lżejszą konsystencję.

Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie.  Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek  To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu.  Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód. Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.   Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:   Składniki:  Na ciasto:  500 g mąki pszennej (opakowanie)  200 g masła (kostka)  150 g cukru  4 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie:  300 g jagód  200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej) Na bezę:   120 g cukru  4 białka  Sposób przygotowania:  Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki.  Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm.  Ciasto ponakłuwajcie widelcem i...

Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana
Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.   Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef.  Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką?  Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.    Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać.  Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką  Składniki:  Nadzienie jabłkowe  1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki   1 łyżka masła   1 garść rodzynek   2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii  1 łyżeczka cynamonu  Kruszonka  150 g miękkiego masła   200 g mąki pszennej  90 g drobnego cukru do wypieków  Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki....

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Larwy w czereśniach to częsty problem. Sprawdźcie, jak sobie z nim poradzić.

Czereśnie w tym roku osiągały naprawdę rekordowe ceny . Nic dziwnego, że każdy, kto się zdecyduje na kupienie czereśni liczy na to, że owoce będą smaczne i pozbawione robaków. Niestety, larwy wyjątkowo lubią smak czereśni i często można je znaleźć w środku tych owoców. Na szczęście istnieje prosty trik na pozbycie się robaków! Jak usunąć robaki z czereśni? Nie ma się co oszukiwać – czereśnie często są robaczywe. Dlatego warto za każdym razem zastosować metodę na usunięcie robaków z czereśni. Należy po prostu zanurzyć owoce w wodzie na 30-60 minut. Larwy zaczną się topić i wychodzić z czereśni! Później wystarczy wyjąć je łyżką cedzakową z wody i gotowe. Przepis na ciasto z czereśniami i kruszonką Wolne od larw czereśnie z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia pysznego ciasta kruchego. Do jego przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g masła 50 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na kruszonkę: 120 g mąki 60 g masła 60 g cukru Oraz pół kilograma czereśni. Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie i zróbcie w środku dołek. Umieśćcie w nim zimne, pokrojone masło, żółtka, dodajcie cukier i śmietanę i zagniećcie szybkimi ruchami. Zawińcie ciasto w folię i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie przygotujcie kruszonkę do ciasta. Wymieszajcie mąkę z masłem i cukrem i rozcierajcie między palcami. Odstawcie do lodówki. Po godzinie wyjmijcie z lodówki ciasto kruche i rozwałkujcie je na papierze do pieczenia. Wykrójcie je w kształt tortownicy, zostawiając ok. 2-3 cm zapasu. Wyłóżcie na ciasto wydrylowane czereśnie, posypcie kruszonką i zawińcie do środka brzegi ciasta. Włóżcie je do formy....

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...