Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
Flickr
Newsy

Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska

To nie jest jakaś tam sobie zwykła szarlotka. Ten przepis pochodzi z samych Tatr i jest w szarlotkowej rodzinie doprawdy wyjątkowy. Zobaczcie, jakie różnice kryje w sobie ta góralska słodkość. 

Miłośnicy kruchych ciast z owocami z pewnością ją docenią. Sposób przygotowania jabłek, dodatek kwaśnej śmietany i różne mąki nadają jej zdecydowanego, typowego dla tamtych stron charakteru. Podana z filiżanką gorącej herbaty przypadnie do gustu nawet największym wybrednisiom. 

Jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej? 

Mieszkańcy nizin do swoich szarlotek dodają zazwyczaj jabłka prażone lub pokrojone surowe. Korzystają często z przygotowanych wcześniej weków lub prażą je bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Niektórzy preferują odmiany słodkie, inni wolą kwaskowe. 

Mieszkańcy gór mają do tego inne podejście. Jabłka w ich szarlotce muszą być kwaśne, to nadaje prawdziwego sznytu temu deserowi. Szara reneta będzie tutaj idealna. To jednak nie koniec różnic. Owoce w tej szarlotce nie są prażone, tylko cieniutko pokrojone i ułożone. Wygląda to doprawdy spektakularnie i dodaje ciekawy element chrupkości. 

Jakiej mąki użyć do szarlotki tatrzańskiej? 

W zwykłych szarlotkach wyrabia się ciasto z delikatnej białej mąki. Jest to zazwyczaj mąka tortowa. Jednak ciasto z gór potrzebuje czegoś ekstra. By to uzyskać, warto połączyć dwa rodzaje tego składnika. Do gładkiej mąki tortowej dodajcie zatem mąkę o innej gradacji - krupczatkę. Ma ona grubsze ziarna i nieco przypomina kaszkę. Robi się charakternie? Rzućcie okiem na przepis!

Zobacz także
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Przepis na szarlotkę tatrzańską 

Składniki: 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej i krupczatki) 

  • ½ szklanki drobnego cukru  

  • 200 g dobrego masła 

  • 2 żółtka jaj  

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany  

Nadzienie: 

  • 1,5-2 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta) 

  • 1 łyżka cynamonu 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyjmijcie z lodówki masło, jajka i śmietanę. Pokrójcie masło i oddzielcie żółtka od białek. Wszystkie składniki na ciasto połączcie ze sobą za pomocą miksera, by niepotrzebnie ich nie ocieplać dłońmi.  

  1. Podzielcie ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą owińcie w folię i schowajcie do lodówki, większą rozwałkujcie i ułóżcie na dnie formy do pieczenia. Pieczcie przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, w trybie statycznym (góra-dół).

  1. W tym czasie obierzcie jabłka, przekrójcie je na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie na cieniutkie plasterki lub zetrzyjcie na gilotynie. 

  1. Na wyciągnięty z piekarnika placek połóżcie plasterki jabłek i posypcie je cynamonem. Na wierzch zetrzyjcie na grubych oczkach ciasto z lodówki. Wstawcie ponownie do piekarnika, tym razem z niższą temperaturą 170 stopni i pieczcie jeszcze przez 1 godzinę i 20 minut. 

  1. Gdy wystygnie, posypcie cukrem pudrem. Smacznego! 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ons/Pixabay
Newsy
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ta szarlotka jest tak dobra, że można zjeść pół blachy ciasta za jednym podejściem. Wasi domownicy z pewnością ją pokochają, a goście będą wyjadać ostatnie okruszki. Połączenie kwaskowych jabłek i wyjątkowo kruchego jabłka jeszcze nigdy nie było tak doskonałe. 

Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku.  Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników.  Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler?  W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego.  Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4.  Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler   Składniki:  Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 żółtka   200 g masła  0,75 szklanki cukru pudru   Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek  szczypta cynamonu   sok z 1,5 cytryny  Sposób przygotowania  Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki.  Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.   Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do...

Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
AdobeStock
Newsy
Masa z jabłek do szarlotki wyszła zbyt rzadka? Dodajcie to, a będzie jędrna i zwarta
Lekko kwaskowe, pachnące cynamonem jabłka w szarlotce, to podstawa tego wyśmienitego deseru. By mieć pewność, że wasza masa jabłkowa będzie odpowiednio gęsta i smakowita powinniście dodać do niej jeden składnik. 

Szarlotka to ciasto, które nigdy się nie przejada. Podana z gorącą herbatą lub kleksem bitej śmietany umila jesienne popołudnia, a także rodzinne przyjęcia. O patentach na kruche ciasto do tego smakołyku pisaliśmy już wielokrotnie, dzisiaj czas na wypełnienie szarlotki, czyli prażone jabłka.  Jakie jabłka najlepiej pasują do szarlotki?  Wybierając jabłka na szarlotkę, pomyślcie jaki końcowy efekt smakowy chcecie uzyskać. Jeżeli lubicie delikatnie i słodkie szarlotki wybierzcie taką odmianę owocu, która nie jest kwaśna. Jeżeli jednak tak jak my stawiacie na kontrasty smakowe i preferujecie zestawienie słodkiego ciasta z wyrazistym nadzieniem, wówczas zdecydujcie się na cierpkie w smaku jabłka.   Według naszej opinii najlepsze na szarlotkę są owoce kwaskowate, mało soczyste, których miąższ szybko nie ciemnieje. Wybierajcie spośród takich gatunków, jak: Szara Reneta, Gloster, Ligol, Antonówka, Papierówka.  Jak zagęścić rzadką masę jabłkową w szarlotce?  Najbardziej znaną metodą zagęszczania musu jabłkowego jest dodanie do niego kilku łyżek mąki ziemniaczanej. Istnieje jednak o wiele bardziej smakowity sposób na uzyskanie zwartej, a jednocześnie miękkiej i elastycznej konsystencji owocowego nadzienia. Wystarczy, że podczas prażenia jabłek dodacie do nich ciepły kisiel. Najlepiej sprawdzi się tu kisiel cytrynowy i pomarańczowy. Ich smaki doskonale komponują się z jabłkami, co więcej nadają im delikatnego aromatu i cytrusowego posmaku.  Jakie przyprawy należy dodać do musu jabłkowego w szarlotce?  Mus jabłkowy powinien być wyrazisty. Jabłka podczas prażenia wytracają swoją kwaskowatość, dlatego dobrze jest dokwasić je odrobiną cytryny i zbalansować smak cukrem. Szarlotka nie może się oczywiście obyć bez dużej szczypty cynamonu, który tworzy z jabłkami...

Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nadaje mu lekkości
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ani Starmach na błyskawiczne ciasto jagodowe z kruszonką. Ten 1 składnik nada mu lekkości 
Ania Starmach zachwyca kolejnym przepisem. Tym razem jest to kruche ciasto jagodowe, przełamane smakiem malin i ze złotą kruszonką na wierzchu. Do ciasta Ania dodaje jeszcze 1 składnik, dzięki któremu ma ono lżejszą konsystencję.

Sezon na jagody warto wykorzystać w pełni. Zapewne jedliście już pierogi z jagodami i jagodzianki. Teraz czas na ciasto jagodowe od Ani. Kruche ciasto jest szczodrze wypełnione tymi owocami. Po prostu idealne na leniwe, letnie popołudnie.  Ciasto Ani Starmach ma kilka niespodzianek  To ciasto jest proste w przygotowaniu i robi się je naprawdę błyskawicznie. Jest też wyjątkowo kruche. A to dzięki dużej ilości żółtek, które Ania dodała do tego przepisu.  Jedną z niespodzianek w cieście są maliny. Jeżeli zdążyliście już zrobić konfiturę malinową, to tu możecie ją wykorzystać. Jeżeli nie, użyjcie kupnej. Świetnie przełamie i podbije smak jagód. Aby jeszcze przyjemniej się je jadło jest w nim też beza, ale nie typowo krucha, ale raczej łącząca się z owocami i nadająca ciastu delikatniejszej, lżejszej konsystencji.   Przepis na ciasto jagodowe z kruszonką:   Składniki:  Na ciasto:  500 g mąki pszennej (opakowanie)  200 g masła (kostka)  150 g cukru  4 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie:  300 g jagód  200 g konfitury malinowej (domowej roboty lub kupnej) Na bezę:   120 g cukru  4 białka  Sposób przygotowania:  Składniki ciasta wymieszajcie i podzielcie na dwie części. W proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóżcie do zamrażarki, większą do lodówki.  Po 30 minutach wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i rozwałkujcie. Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najodpowiedniejsza będzie forma o wymiarach 20 x 30 cm.  Ciasto ponakłuwajcie widelcem i...

Ania Starmach zapieka aromatyczne jabłka pod maślaną kruszonką. Poleca do tego 1 odmianę
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na zapiekane jabłka pod maślaną kruszonką Ani Starmach. Idealnie sprawdzi się ta 1 odmiana
Jeżeli macie ochotę na prosty i smakowity deser z jabłek, który będzie pachniał nieziemsko przyprawami i rozpieści was maślaną kruszonką - ten przepis jest dla was. Prosto od Ani Starmach.  

Słodkie wypieki owocowe Ani Starmach to po prostu poezja smaku. A ponieważ właśnie zaczyna się sezon na jabłka, sięgnęliśmy po deser z ich udziałem. Nie będzie to jednak klasyczna, krucha szarlotka, która jak wiecie jest bardzo pracochłonna. Tym razem przedstawiamy wam przepis na jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką.   Te jabłka są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że nigdy nie zrobicie ich już inaczej. Tajemnica tkwi jak zwykle w użytych przyprawach, ale przede wszystkim w rodzaju jabłek wybranych do tego deseru. Zobaczcie, na jaki gatunek postawiła znana kucharka i jurorka programu MasterChef.  Jakich jabłek użyć do przepisu na te owoce zapiekane pod kruszonką?  Ania Starmach poleca do tego przepisu, jabłka, które właśnie pojawiają się w sprzedaży. Ze słodkim smakiem kruszonki i użytymi tam przyprawami najlepiej komponuje się kwaskowatość antonówki. Nie martwcie się jednak, że jabłkowa masa może być zbyt kwaśna. Kwaskowaty smak przełamią bowiem dodane do niej rodzynki i odrobina cukru.    Doskonałym jabłkiem będzie tu również kwaśno-słodka szara reneta. Jednak na te owoce musicie jeszcze chwilę poczekać.  Przepis na aromatyczne jabłka zapiekane pod maślaną kruszonką  Składniki:  Nadzienie jabłkowe  1.5 - 2 kg jabłek, najlepiej antonówki   1 łyżka masła   1 garść rodzynek   2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii  1 łyżeczka cynamonu  Kruszonka  150 g miękkiego masła   200 g mąki pszennej  90 g drobnego cukru do wypieków  Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszajcie rękoma i wstawcie do lodówki....