Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami. Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu.

Właściwości bzu czarnego

  • Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego.
  • Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu.
  • Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania.

Czy bez może szkodzić?

Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu.

Jak zrobić syrop z kwiatów bzu?

Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu.

Przepis na syrop z kwiatów bzu

Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny.

Zobacz także:

Składniki na syrop z kwiatów bzu

  • Kilogram cukru
  • Litr wody
  • Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie syropu z kwiatów bzu

  1. Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu.
  2. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do ostygnięcia.
  3. Przełóżcie kwiaty do lodówki na ok. 24 godziny.
  4. Przelejcie wywar przez sito, odlewając kwiaty. Dodajcie do wywaru cukier i zagotujcie. Zbierajcie pianę, która będzie się wydobywać.
  5. Przelejcie syrop do buteleczek lub słoików i zapasteryzujcie je.

Syrop możecie dodawać do herbaty lub wody i tworzyć napój. Nie przekraczajcie dawki 4 łyżek dziennie. Unikajcie picia syropu przed snem.

Czytaj także: