AdobeStock
Newsy

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Szukacie remedium na choroby? Ten syrop z cebuli „Pana Tabletki” nie ma sobie równych!

Sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność włączając do swojej diety świeże owoce i warzywa oraz oczywiście nie zapominając o aktywności fizycznej. Jeśli już dopadnie was grypa lub przeziębienie na pewno nie zaszkodzi wam syrop z cebuli. W czym tkwi sekret jego działania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Syrop z cebuli – co to takiego?

Syrop z cebuli może budzić postrach, ale odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny. Syrop z cebuli to świetne remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży.

Jak podaje znany polski farmaceuta i bloger „Pan Tabletka”, jedynym przeciwskazaniem do jego spożywania jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników. Zdaniem „Pana Tabletki”, syrop z cebuli działa o wiele lepiej niż popularne syropy z apteki. Ma właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające:

To prawdziwa bomba bioaktywnych składników. Bomba wycelowana prosto w rozwijającą się infekcję – twierdzi farmaceuta.

Zobacz także
Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”

Ilość składników na około 500 ml słoik (możecie dowolnie zmieniać proporcje):

  • 3 średnie cebule – najlepiej czerwone cebule – dadzą wam fajny różowy kolor
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
  • cynamon – kawałek kory, lub w proszku opcjonalnie
  • i do smaku: gwiazdka anyżu gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie syropu:

  1. Półlitrowy słoik wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą.
  2. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę – pokrój w plastry/krążki. Zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy.
  3. Do słoika wykładajcie warstwami: cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu cukier/miód/syrop klonowy cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu cukier/miód/syrop klonowy i tak do samej góry - można też użyć dobrego miodu.
  4. Na końcu mocno ugniećcie wsad w słoiku – i zasypcie cukrem do samej góry (można też wykorzystać dobry miód).
  5. Zalejcie wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
  6. Możecie do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół.
  7. Po jakichś 30 min – cebula zmięknie i będziecie mogli dopełnić słoik cebulą, która zostanie.
  8. Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2 h – ale mocy nabiera dopiero po 24-48h.
  9. Przez ten pierwszy okres (24h) trzymajcie go w temperaturze pokojowej (nie zakręcajcie, bo może zrobić się cebulowe wino) i później przełóżcie do lodówki (można szczelnie zakręcić).
  10. Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.

Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy - radzi „Pan Tabletka”

Źródło: pantabletka.pl

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie ten syrop na obniżenie cholesterolu. To działa!
Adobe Stock
Newsy
Chcecie być zdrowi jak ryba? Pijcie tę miksturę na obniżenie cholesterolu. To działa!
Macie problem z cholesterolem? A może boicie się tego, że jesteście w tak zwanej grupie ryzyka? Czas zrobić krok w kierunku zdrowia i zacząć stosować domowe sposoby na walkę ze złym cholesterolem i złogami – takim jest właśnie mikstura z kilku prostych składników.

Szukacie domowych sposobów na walkę o swoje zdrowie? Tabletki i pigułki powinny być ostatecznością. Lepiej chronić swój organizm przed podwyższeniem poziomu cholesterolu i innymi schorzeniami poprzez właściwą, zbalansowaną dietę, a także poprzez domowe, zdrowe specyfiki. Takie jak choćby arcyzdrowy syrop , a właściwie napój z kilku prostych składników. Zobaczcie sami jak wspaniałe właściwości ma mikstura z wyciśniętych cytryn, czosnku i imbiru: Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu Oczyszcza tętnice ze złogów i niebezpiecznych toksyn Przyspiesza pracę układu trawiennego i dobrze wpływa na przemianę materii Pomaga w walce z wzdęciami Przeciwdziała infekcjom i zakażeniom – jest polecana w walce z pierwszymi oznakami grypy Przepis na miksturę czyszczącą tętnice ze złogów Składniki: 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 l wody Przygotowanie: Obierzcie imbir, cytrynę i czosnek ze skórki. Zetrzyjcie imbir na tarce, czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cytrynę pokrójcie na małe kawałeczki. Wszystkie składniki razem z wodą wrzućcie do blendera kielichowego i zmiksujcie całość na gładki płyn. Przygotowany płyn przelejcie do garnka i podgrzejcie na gazie. Nie doprowadzajcie mikstury do wrzenia – wyższa temperatura sprawi, że składniki utracą swoje cenne właściwości. Przelejcie gotowy płyn do dzbanka i przetrzymujcie w lodówce do kilku dni. Przygotowaną miksturę pijcie na czczo – jedna porcja to niepełna szklanka (ok. 200 ml). Na zdrowie! Wiosną polecamy wam także zdrowe syropy ze świeżych ziół. Syrop z mniszka lekarskiego zwalczy ból gardła czy brzucha, a na kaszel najlepiej sprawdzi się babciny syrop z pędów sosny . Czytaj także: Katarzyna Dowbor...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...