Sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność włączając do swojej diety świeże owoce i warzywa oraz oczywiście nie zapominając o aktywności fizycznej. Jeśli już dopadnie was grypa lub przeziębienie na pewno nie zaszkodzi wam syrop z cebuli. W czym tkwi sekret jego działania?

Syrop z cebuli – co to takiego?

Syrop z cebuli może budzić postrach, ale odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny. Syrop z cebuli to świetne remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży.

Jak podaje znany polski farmaceuta i bloger „Pan Tabletka”, jedynym przeciwskazaniem do jego spożywania jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników. Zdaniem „Pana Tabletki”, syrop z cebuli działa o wiele lepiej niż popularne syropy z apteki. Ma właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające:

To prawdziwa bomba bioaktywnych składników. Bomba wycelowana prosto w rozwijającą się infekcję – twierdzi farmaceuta.

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”

Ilość składników na około 500 ml słoik (możecie dowolnie zmieniać proporcje):

Zobacz także:

  • 3 średnie cebule – najlepiej czerwone cebule – dadzą wam fajny różowy kolor
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
  • cynamon – kawałek kory, lub w proszku opcjonalnie
  • i do smaku: gwiazdka anyżu gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie syropu:

  1. Półlitrowy słoik wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą.
  2. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę – pokrój w plastry/krążki. Zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy.
  3. Do słoika wykładajcie warstwami: cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu cukier/miód/syrop klonowy cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu cukier/miód/syrop klonowy i tak do samej góry - można też użyć dobrego miodu.
  4. Na końcu mocno ugniećcie wsad w słoiku – i zasypcie cukrem do samej góry (można też wykorzystać dobry miód).
  5. Zalejcie wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
  6. Możecie do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół.
  7. Po jakichś 30 min – cebula zmięknie i będziecie mogli dopełnić słoik cebulą, która zostanie.
  8. Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2 h – ale mocy nabiera dopiero po 24-48h.
  9. Przez ten pierwszy okres (24h) trzymajcie go w temperaturze pokojowej (nie zakręcajcie, bo może zrobić się cebulowe wino) i później przełóżcie do lodówki (można szczelnie zakręcić).
  10. Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.

Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy - radzi „Pan Tabletka”

Źródło: pantabletka.pl