Szukacie zdrowego i smacznego pomysłu na przekąskę? Zróbcie suszone grzyby w panierce. To pyszna i zdrowa alternatywa dla czipsów. Sprawdziliśmy – smakują naprawdę wybornie.
Co zrobić z suszonymi grzybami?
Zostały wam suszone grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Możecie dodawać je do sosów, makaronów lub zrobić z nich pyszne kotlety lub zupę. Możecie też przygotować z nich świetną przekąskę, którą poleca sam Robert Makłowicz. Czy słyszeliście kiedyś o suszonych grzybach w panierce?
Przepis na suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza
Mało kto zna się tak na wyrafinowanych smakach jak Robert Makłowicz. Słynny krytyk kulinarny i bohater programów o gotowaniu, zdradził, jaka jest jego ulubiona przekąska. To grzyby suszone w panierce. Jak je przygotować? Przepis jest dziennie prosty.
Składniki:
- 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- Mąka pszenna
- Masło
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zalejcie grzyby mlekiem i moczcie je przez całą noc.
- Kolejnego dnia dodajcie do nich odrobinę wody i gotujcie, aż zmiękną.
- Odsączcie ugotowane prawdziwki, posólcie je i popieprzcie.
- Grzyby obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej.
- Usmażcie grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor.
Potrawa najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. Możecie ją jeść z ulubionym sosem, dipem lub podać do obiadu.
Zobacz także:
Jak przechowywać suszone grzyby?
Zostały wam zapasy grzybów i nie wiecie, jak prawidłowo je przechowywać? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą się nadać do spożycia nawet przez rok. Umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – na przykład w słoiku.
Możecie też trzymać je w metalowym lub plastikowym pudełku. Pamiętajcie jednak, aby przechowywać je z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła, ponieważ słońce, jak i ciepło mogą powodować kondensację pary w pojemniku, a to może się przyczynić do rozwoju pleśni.
Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów będzie umieszczenie ich w ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Pod żadnym pozorem nie trzymajcie grzybów w plastikowej torebce, ani w torebce z papieru. Tak przechowywane grzyby mogą stracić swój smak i szybko spleśnieć.
Źródło: o2.pl