Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.
Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?
Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.
Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością.
Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
Zobacz także:
Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem
Składniki:
- 1 korzeń selera
- Spora garść rodzynek
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki miodu lipowego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.
- Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.
- Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie ściemniało.
- Seler i rodzynki (opcjonalnie jabłko) wrzućcie do jednej miski. Po czym dodajcie kwaśną śmietanę, majonez oraz miód, a także sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Podawajcie z drugim daniem.
Smacznego!
Źródło: kulinarneprzeboje.pl