Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa

Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi. Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną.

Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem, zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami… Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania.

Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu.

Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką

Składniki:

  • Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół czerwonej papryki
  • Kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis

Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Tak przyprawione będą smakowały każdemu

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie.
  2. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
  4. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  5. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski.
  6. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie.
  7. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz.
  8. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami.
  9. Doprawcie do smaku.
  10. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy
30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia! Właściwości białej kapusty Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn. Przepis na surówkę z białej kapusty Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów) 4 marchewki 4 ząbki czosnku lub 2 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Pół szklanki octu 1 łyżka soli Przygotowanie Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę. I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych , a także do różnych jarskich dań, takich...

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu
Duszona kapusta na szybko w na początku wiosny? Nie ma problemu. Drobno poszatkujcie małą główkę i danie zrobi się niemal samo!

Co prawda na przełomie zimy i wiosny nikt nie ma dostępu do świeżych głów kapusty białej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić smaczną kapustę duszoną . Będzie to danie na wzór znanej z końca lata i lubianej młodej kapusty . Spokojnie, to danie wyjdzie wam z główką z zeszłorocznych zbiorów. Ważne jest jednak to, byście wybrali odpowiednie warzywo. Zbyt duża, przerośnięta kapusta może okazać się mocno twarda. Wtedy gotowanie do miękkości będzie dłużyło się w nieskończoność. Wybierzcie więc odpowiednio małą, zgrabną główkę. Jak zrobić duszoną kapustę ze starej główki? Przygotowanie duszonej kapusty to nic prostszego. Wystarczy pokroić lub poszatkować kapustę na drobniutkie kawałki. Reszta pracy ogranicza się do pilnowania duszenia i zaprawienia kapusty koncentratem pomidorowym i zasmażką. Do delikatnej duszonej kapusty jak ulał nada się jasna zasmażka, przyrządzona oczywiście ze smalcu i z mąki pszennej. Z czym podawać kapustę duszoną ? Niektórzy lubią jeść ją jako dodatek do drugiego dania, np. do kotleta mielonego. My proponujemy wam zjedzenie takiej kapusty także jako osobne, pełnowartościowe danie. Wystarczy pajda chleba i obiad gotowy! Przepis na duszoną kapustę z pomidorami Składniki: Mała główka kapusty 1-2 szklanki bulionu warzywnego Pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu Sól Pieprz 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę umyjcie, pozbawcie ją grubszych liści i poszatkujcie drobno lub pokrójcie. Przełóżcie poszatkowaną kapustę do garnka i zalejcie bulionem lub wodą i gotujcie do miękkości na małym ogniu. Kiedy kapusta stanie się już miękka,...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...