Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi. Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną.

Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem, zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami… Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania.

Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu.

Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha!

Zobacz także:

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką

Składniki:

  • Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół czerwonej papryki
  • Kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie.
  2. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
  4. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  5. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski.
  6. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie.
  7. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz.
  8. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami.
  9. Doprawcie do smaku.
  10. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl