Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi. Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną.
Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem, zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami… Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania.
Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu.
Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha!
Zobacz także:
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Składniki:
- Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pół czerwonej papryki
- Kilka rzodkiewek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie.
- Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie.
- Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
- Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
- Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski.
- Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie.
- Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz.
- Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami.
- Doprawcie do smaku.
- Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl