Jeśli kochacie te hamburgery, to z łatwością możecie sami je przyrządzić w domu! Nie obiecujemy, że będą mniej tuczące, ale na pewno nieco zdrowsze. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi amerykańskiej kuchni.

Przepis na Drwala

Do przygotowania hamburgerów Drwali, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 2 bułki grahamki (im większe, tym lepsze)
  • 300 g mielonego mięsa wołowego z łopatki, ale sprawdzi się też antrykot, pręga wołowa i łata. Najlepiej wymieszać wszystkie te rodzaje.
  • 4 plastry surowego boczku wędzonego
  • 1 ser camembert
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • Pół płaskiej łyżeczki soli
  • Pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej

Do sosu:

  • 1 łyżka ostrej musztardy (może być Dijon)
  • Pół łyżki majonezu
  • Pół łyżki ketchupu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od sosu. W miseczce wymieszajcie łyżkę ostrej musztardy oraz pół łyżki ketchupu i pół łyżki majonezu.
  2. W misce umieśćcie mięso i doprawcie je solą oraz pieprzem. Wymieszajcie dokładnie rękami – ten sposób jest najlepszy, ponieważ dłońmi wyczujecie, czy masa jest już gładka.
  3. Następnie podzielcie mięso na dwie równe części i uformujcie z nich dwa płaskie kotlety, których średnica powinna odpowiadać waszym bułkom (najlepiej, jak kotlety będą nieco większe od bułek).
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, wrzućcie kotlety i smażcie po około 3 minuty z każdej strony.
  5. Na tym samym oleju podsmażcie boczek.
  6. W roztrzepanym jajku zanurzcie plaster sera camembert, obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na oleju. 
  7. Pomidory umyjcie i pokrójcie w grube plastry, a cebulę w krążki.
  8. Teraz zabierzcie się za układanie składników! Najpierw połóżcie na bułce panierowany ser, następnie liść sałaty, plaster pomidora, boczek, krążki cebuli, na to kotlet i na koniec sos musztardowy. Możecie jeszcze na kotleta położyć jeden plaster sera żółtego. Smacznego!