Jeśli kochacie te hamburgery, to z łatwością możecie sami je przyrządzić w domu! Nie obiecujemy, że będą mniej tuczące, ale na pewno nieco zdrowsze. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi amerykańskiej kuchni.
Przepis na Drwala
Do przygotowania hamburgerów Drwali, będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 2 bułki grahamki (im większe, tym lepsze)
- 300 g mielonego mięsa wołowego z łopatki, ale sprawdzi się też antrykot, pręga wołowa i łata. Najlepiej wymieszać wszystkie te rodzaje.
- 4 plastry surowego boczku wędzonego
- 1 ser camembert
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- Kilka liści sałaty lodowej
- Pół płaskiej łyżeczki soli
- Pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Olej
Do sosu:
- 1 łyżka ostrej musztardy (może być Dijon)
- Pół łyżki majonezu
- Pół łyżki ketchupu
Przygotowanie:
- Zacznijcie od sosu. W miseczce wymieszajcie łyżkę ostrej musztardy oraz pół łyżki ketchupu i pół łyżki majonezu.
- W misce umieśćcie mięso i doprawcie je solą oraz pieprzem. Wymieszajcie dokładnie rękami – ten sposób jest najlepszy, ponieważ dłońmi wyczujecie, czy masa jest już gładka.
- Następnie podzielcie mięso na dwie równe części i uformujcie z nich dwa płaskie kotlety, których średnica powinna odpowiadać waszym bułkom (najlepiej, jak kotlety będą nieco większe od bułek).
- Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, wrzućcie kotlety i smażcie po około 3 minuty z każdej strony.
- Na tym samym oleju podsmażcie boczek.
- W roztrzepanym jajku zanurzcie plaster sera camembert, obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na oleju.
- Pomidory umyjcie i pokrójcie w grube plastry, a cebulę w krążki.
- Teraz zabierzcie się za układanie składników! Najpierw połóżcie na bułce panierowany ser, następnie liść sałaty, plaster pomidora, boczek, krążki cebuli, na to kotlet i na koniec sos musztardowy. Możecie jeszcze na kotleta położyć jeden plaster sera żółtego. Smacznego!