pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory

Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret żeberek

Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie.

Przepis na żeberka z piekarnika

Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników:

  • 1 kilogram żeberek
  • 75 ml oleju
  • 30 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do żeberek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 duże cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml jasnego piwa

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem.
  3. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco więcej piwa.
  4. Około 10 minut przed zakończeniem pieczenia smarujemy żeberka miodem.

I gotowe! Pieczone żeberka smakują najlepiej podawane z ziemniakami i surówką z kapusty.

Pieczone żeberka
Pixabay/Eukalyptus
Przepisy
Dzięki jednemu trikowi upieczone żeberka będą rozpływać się w ustach. Znają go tylko najlepsi kucharze
Jak upiec żeberka, żeby były super miękkie i soczyste? Poznajcie tajemnicę

    Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze?  Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia. Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka. Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło. Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!   Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”    

pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku
To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste. Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.  To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec. Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie Składniki 1,5 kg żeberek 3 duże cebule 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego 3 duże łyżki miodu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj żeberka i pokrój na kawałki. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Na cebuli połóż obsmażone żeberka. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170...

baranina przepisy
AdobeStock
Newsy
Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić
Znudziły ci się już pieczone kurczaki? Może czas spróbować zrobić... pieczeń baranią! To wcale nie jest trudne - i jak smakuje!

Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis! Pieczenie mięsa – wskazówki Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie! Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy. Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze. Przepis na pieczeń baranią Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie: 1 kilogram udźca jagnięcego 15 g smalcu 30 g margaryny 1 główkę czosnku 50 ml octu winnego Płaską łyżeczkę kolendry mielonej Łyżeczkę imbiru Sól Pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek. Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru. Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso! W trakcie pieczenia od czasu do czasu...

Danie jednorękawowe
dża/gotujmy.pl
Newsy
Wciąż czujecie się przejedzeni po świętach? W takim razie zróbcie ten lekki obiad z rękawa
Ryby w panierce, smażone pierogi, tłuste śledzie i bigosy – święta mogą dać naszemu żołądkowi w kość. Czas na lekkie i dietetyczne jedzenie.

Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone. Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą. Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne! Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat. Przepis na mięso i warzywa z rękawa Składniki Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag Majeranek suszony Sól i pieprz Cebula 2-3 ząbki czosnku Ok. 1 kg ziemniaków 3 spore marchewki Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona Tymianek suszony 1 łyżeczka oleju Gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C). Źródło: gotujmy.pl