Przepis na smalec według Magdy Gessler. 1 składnik zaskakuje
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Magda Gessler podała przepis na smalec. Dodaje do niego 2 nietypowe składniki

Macie ochotę na smalec? Nie kupujcie go, tylko zróbcie go sami w domu. Ten z przepisu Magdy Gessler zachwyci was swoim smakiem.

Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler? 

Przepis na smalec Magdy Gessler

Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować.

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Domowy smalec

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy

Składniki:

  • 50 dag słoniny wieprzowej
  • 50 dag podgardla wieprzowego
  • kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca
  • kilka suszonych moreli
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag kiełbasy chorizo
  • słodka mielona papryka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • paczka sezamków

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem.
  3. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę.
  5. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach.
  6. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem.
  7. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
  8. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk.
  9. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką.
  10. Pozostałe cebule obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, włóżcie do smalcu i wyjmijcie po ok. 3 minutach, a całość zestawcie z ognia.
  11. Kromki pieczywa pokrójcie w kostkę i podsmażcie na 1-2 łyżkach płynnego smalcu.
  12. Dodajcie je do tężejącego smalcu.
  13. Chorizo pokrójcie w drobną kostkę.
  14. Sezamki rozkruszcie w moździerzu.
  15. Dodajcie do smalcu chorizo i sezamki, a następnie wymieszajcie i odstawcie do stężenia.
  16. Gotowy smalec podawajcie ze świeżym chlebem.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna zupa na chłodne dni
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna, mięsna zupa na chłodne dni
Szukacie przepisu na prostą i zarazem sycącą zupę? Ugotujcie rozgrzewającą i treściwą kartoflankę z przepisu Magdy Gessler.

Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku, ale równie chętnie przygotowuje się ją również w innych regionach naszego kraju. Kartoflanka jest niezwykle aromatyczna i sycąca, a wszystko to dzięki odpowiednio dobranym składnikom. W tradycyjnym przepisie na kartoflankę znajdziemy ziemniaki, tłustą kiełbasę, wędzony boczek, żeberka oraz kilka łyżek ostrej musztardy. Nie może też w niej zabraknąć włoszczyzny i odpowiednio skomponowanych przypraw. Jak przygotowuje kartoflankę królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler? Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler W drugim odcinku szóstego sezonu „Kuchennych Rewolucji", Magda Gessler gościła w restauracji „Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Słynna restauratorka zmieniła nie tylko wystrój i nazwę lokalu, ale też oczywiście menu. Ponieważ restauracja powstała w dawnej oborze, gwiazda zmieniła jej nazwę na... „Obora" a do karty dań włączyła tradycyjne, swojskie dania, m.in. kartoflankę. Jesteście ciekawi, jak ją przygotować?  Składniki: 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg tłustej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg żeberek Włoszczyzna 2 cebule 250 ml śmietany 18 proc. 4 łyżki ostrej musztardy Pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Majeranek, sól, pieprz do smaku Smalec do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na smalcu. Boczek i żeberka włóżcie go garnka, zalejcie wodą tak, by zakrywała mięso. Gotujcie na małym ogniu przez około pół godziny. Do garnka z mięsem wrzućcie włoszczyznę i cebulę. Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujcie wywar, aż składniki będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokrójcie w...

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

bigos magdy gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler często zachwala swój bigos. Jego smak jest wyjątkowy dzięki zmieszaniu tych 2 składników
Jak gotuje swój bigos Magda Gessler? O takich proporcjach kapusty kiszonej i kapusty świeżej jeszcze nie słyszeliście!

Magda Gessler to nie tylko telewizyjna showmanka. Jej udział w programie „Kuchenne rewolucje” opiera się nie tylko na charyzmie, ale też na dużej wiedzy. Kontrowersyjna gwiazda TVN-u dzieli się kulinarnymi radami i sztuczkami na różne dania nie tylko w telewizji. Na jednym ze swoich profili społecznościowych restauratorka opublikowała długo wyczekiwany przez fanów przepis na bigos. Ile kapusty kiszonej dodaje do bigosu Magda Gessler? Na dzień dobry przepis Magdy Gessler na bigos zaskakuje proporcjami kapusty kiszonej do kapusty białej. Klasyczne przepisy zakładają zwykle mieszankę w stosunku 1:1. Dzięki temu bigos zyskuje odpowiedni balans słodyczy kapusty świeżej i kwasu kapusty kiszonej. Wiele jest gospodyń domowych, które do tematu podchodzą nieco inaczej. By bigos był bardziej „zdecydowany” i silny w smaku, stawiają wyłącznie na kapustę kiszoną. Magda Gessler stawia na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu. W jej wydaniu bigos powinien zawierać 3/4 kapusty kiszonej i zaledwie 1/4 kapusty świeżo poszatkowanej. Jakie mięso do bigosu? Jeśli chodzi o mięso i jego rodzaje, słynna restauratorka jest mniej ortodoksyjna. Zgodnie z jej zaleceniami do bigosu można dodać naprawdę różne rodzaje mięsa. Mięso z rosołu, resztki z niedzielnej pieczeni, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim dziczyzna. W bigosie Gessler jest miejsce na wszystkie te gatunki mięsa. Co z przyprawami? Oprócz klasycznego dla bigosu kminku, Magda Gessler stawia jeszcze na dodatek w postaci jałowca. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki w kwestii gotowania bigosu autorstwa Magdy Gessler. Przepis na bigos Magdy Gessler Składniki: Ok. 75 dag kapusty kiszonej Ok. 25 dag kapusty białej świeżej Różne rodzaje mięsa – wędzonka, boczek, kiełbasa, mięso z pieczeni,...