Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki.

Jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler? 

Przepis na smalec Magdy Gessler

Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować.

Składniki:

  • 50 dag słoniny wieprzowej
  • 50 dag podgardla wieprzowego
  • kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca
  • kilka suszonych moreli
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag kiełbasy chorizo
  • słodka mielona papryka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • paczka sezamków

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem.
  3. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę.
  5. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach.
  6. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem.
  7. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
  8. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk.
  9. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką.
  10. Pozostałe cebule obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, włóżcie do smalcu i wyjmijcie po ok. 3 minutach, a całość zestawcie z ognia.
  11. Kromki pieczywa pokrójcie w kostkę i podsmażcie na 1-2 łyżkach płynnego smalcu.
  12. Dodajcie je do tężejącego smalcu.
  13. Chorizo pokrójcie w drobną kostkę.
  14. Sezamki rozkruszcie w moździerzu.
  15. Dodajcie do smalcu chorizo i sezamki, a następnie wymieszajcie i odstawcie do stężenia.
  16. Gotowy smalec podawajcie ze świeżym chlebem.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zobacz także: