Przepis na smalec według Magdy Gessler. 1 składnik zaskakuje
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Magda Gessler podała przepis na smalec. Dodaje do niego 2 nietypowe składniki

Macie ochotę na smalec? Nie kupujcie go, tylko zróbcie go sami w domu. Ten z przepisu Magdy Gessler zachwyci was swoim smakiem.

Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszny, domowy smalec?

Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler? 

Przepis na smalec Magdy Gessler

Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować.

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Domowy smalec

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy

Składniki:

  • 50 dag słoniny wieprzowej
  • 50 dag podgardla wieprzowego
  • kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca
  • kilka suszonych moreli
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag kiełbasy chorizo
  • słodka mielona papryka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • paczka sezamków

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem.
  3. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę.
  5. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach.
  6. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem.
  7. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
  8. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk.
  9. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką.
  10. Pozostałe cebule obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, włóżcie do smalcu i wyjmijcie po ok. 3 minutach, a całość zestawcie z ognia.
  11. Kromki pieczywa pokrójcie w kostkę i podsmażcie na 1-2 łyżkach płynnego smalcu.
  12. Dodajcie je do tężejącego smalcu.
  13. Chorizo pokrójcie w drobną kostkę.
  14. Sezamki rozkruszcie w moździerzu.
  15. Dodajcie do smalcu chorizo i sezamki, a następnie wymieszajcie i odstawcie do stężenia.
  16. Gotowy smalec podawajcie ze świeżym chlebem.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

Domowy smalec
Flickr/Jason Lam
Newsy
Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy smalec - a z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowy
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Wiemy, jak odtworzyć ten smak!

Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bajecznie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania. Ale to nie wszystko! Domowe smaki Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Smalec doskonale sprawdza się na domowych prywatkach, weselach, przy każdym biesiadowaniu z wysokoprocentowymi napojami wyskokowymi. Na co dzień raczej po niego nie sięgamy. Na spotkaniach towarzyskich jest bezkonkurencyjny. Tłusty przysmak Smalec wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu zna oczywiście inny przepis. Jednak jego podstawowy skład jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać. Możecie go wzbogacić o kawałki rozdrobnionej kiełbasy, uprażoną cebulę lub skwarki. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których prym wiodą te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz śladowe ilości soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich, takich jak skóra czy mięśnie. Smalec znalazł nietypowe zastosowanie w farmacji i służy jak surowiec farmaceutyczny. Jest stosowany jako podłoże do wytwarzania maści leczniczych. To stosunkowo tani, oleisty i skuteczny składnik. Może służyć nie tylko do konsumpcji, choć najczęściej korzystamy z niego właśnie w celach spożywczych. Pyszny i domowy Jeśli cieknie wam ślinka na samo wspomnienia smalcu, podrzucamy łatwy do wykonania przepis. To jeden z tych smaków, które przypomną wam dzieciństwo. Jak wiadomo, to jeden w najprzyjemniejszych...

Domowy smalec
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Pyszny smalec domowej roboty z dodatkiem cebulki. Idealny na sylwestrowy stół
Szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski? Przygotujcie smaczne kanapki z pysznym, domowej roboty smalcem!

Czy istnieje coś, co pasuje do imprezowych trunków lepiej niż świeży, chrupiący chleb z domowym smalcem i cebulką? Jesteśmy gotowi się założyć, że nie! Smalec, zwłaszcza domowej roboty, pasuje idealnie do klusek czy pierogów oraz oczywiście do kanapek. Są przepyszne, sycące i nikt nie może się im oprzeć! Jeżeli przygotowujecie w tym roku imprezę sylwestrową (nawet bardzo skromną), to warto przyrządzić takie przekąski. Będą wszystkim smakowały!   Jeszcze kilka lat temu smalec był swego rodzaju tabu. Zrobiło się głośno o złym wpływie tłuszczów zwierzęcych na zdrowie, a do tego doszły jeszcze kwestie etyczne. Wegetarianizm i weganizm stał się bardzo modny, więc już i tak otoczony złą sławą smalec stracił na popularności. Niektórzy wręcz wstydzą się przyznać, że go lubią! Teraz jednak wraca do łask – szczególnie po tym jak odkryto, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są aż tak niezdrowe jak wcześniej sądzono. Dlatego jeśli lubicie smalec, to nie musicie się przejmować i śmiało dodawajcie go do ulubionych potraw lub zróbcie z nim pyszne kanapki!  Przepis na domowy smalec z cebulą Do przygotowania swojskiego smalcu będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg słoniny 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz Sól Przygotowanie Odetnijcie ze słoniny skórę. Pokrójcie słoninę bardzo drobno lub, jeśli macie maszynkę do mięsa, to zmielcie na dużych oczkach. Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzućcie do garnka i powoli wytapiajcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wytapianie powinno trwać od 1 do 3 godzin. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę. Kiedy kawałki słoniny będą już pływać w wytopionym tłuszczu, dorzućcie do garnka cebulę, majeranek, sól i...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...