Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pixabay.pl
Newsy

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na pierogi? Przygotujcie pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą. Sprawdziliśmy – smakują obłędnie!

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone. Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę.

Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy!

Zobacz także
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Składniki na ciasto:

  • mąka- 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Składniki na farsz:

  • kaszanka - 300 g
  • cebula - 3 szt
  • olej - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto.
  2. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  3. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju.
  5. Dodajemy pokroją drobno kaszankę.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa".
  7. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
  8. Napełniamy przygotowanym farszem.
  9. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.
  10. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
  11. Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą. 

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy
Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie. Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie. Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju. Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży.  Przepis na pierogi ruskie  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  200 ml letniej wody Szczypta soli Łyżeczka oleju Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 250-300 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule Łyżka masła roślinnego Olej do smażenia Sól  Pieprz Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne.  Na końcu dolejcie olej. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz.   Farsz Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski.  Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi. Pierogi Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za...

Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...
Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi przez cały rok. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność . Sekretem pysznych pierogów jest ciasto Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi! Babciny trik na ciasto do pierogów Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków. Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto.  Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła. Jak zrobić ciasto na pierogi? Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze? Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450...

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Gotujmy.pl/Nencja
Newsy
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem to świetna alternatywa dla pierogów z mąki pszennej. Ciasto z mieszanki maki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi delikatniejsze i smakuje wyśmienicie.

Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku.  Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm: Składniki na ciasto: 25 g suchej kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej 20 g mąki ziemniaczanej 20 g lnu mielonego łyżeczka oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody sól mąka do podsypywania   Składniki na farsz: 60 g szpinaku mrożonego  suszona śliwka  pierś z kurczaka  łyżeczka oleju rzepakowego pieprz sól sok z cytryny skórka starta z połówki cytryny gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.   Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę. Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.   Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło.  Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową.  Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody. Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę.  Po około 5 minutach...