Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone. Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką?
Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę.
Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy!
Składniki na ciasto:
- mąka- 250 g
- jajko - 1 szt
- olej - 1 łyżka
- ciepła woda - 100 ml
- sól - 1 łyżeczka
Składniki na farsz:
- kaszanka - 300 g
- cebula - 3 szt
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
- Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto.
- Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
- Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
- Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju.
- Dodajemy pokroją drobno kaszankę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa".
- Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
- Napełniamy przygotowanym farszem.
- Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.
- Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
- Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: