Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone. Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką?

Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę.

Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy!

Składniki na ciasto:

  • mąka- 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Składniki na farsz:

  • kaszanka - 300 g
  • cebula - 3 szt
  • olej - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto.
  2. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  3. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju.
  5. Dodajemy pokroją drobno kaszankę.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa".
  7. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
  8. Napełniamy przygotowanym farszem.
  9. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.
  10. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
  11. Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą. 

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: