Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne

Palce lizać! Jedliście kiedyś nerki przygotowane w ten sposób?

Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami

Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto!

Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami

  • 0.5 kg nerek
  • 4 cebule
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 300 g pieczarek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • bulion lub kostka bulionowa
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu)
Zobacz także
przepis na gulasz

Ten gęsty, mięsny gulasz wspaniale was rozgrzeje i nasyci. Idealny na mroźne dni

gulasz wołowy przepis

Niesamowity gulasz wołowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. Wszystko za sprawą sekretnego dodatku

Przygotowanie nerek z pieczarkami

  1. Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia.
  2. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą.
  3. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne.
  4. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je.
  5. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu.
  6. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia.
  7. Zmieńcie wodę po raz kolejny.
  8. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie.
  9. Pokrójcie gotowane nerki w talarki.
  10. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje.
  11. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową.
  12. Pieczarki pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Obsmażcie je na smalcu i maśle.
  13. Dodajcie pieczarki do garnka z nerkami i innymi składnikami.
  14. Przyprawcie zawartość rondla pieprzem, majerankiem, papryką. Duście nerki do miękkości na średnim ogniu.
  15. Doprawcie do smaku. Jeśli chcecie zagęścić gulasz, dodajcie do niego mąkę lub zasmażkę.
  16. Podawajcie gulasz z kaszą lub ziemniakami. Koniecznie posypcie go natką pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na polskich stołach. A szkoda, bo są naprawdę pyszne!

Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne? Przepis na cynaderki wieprzowe Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie! Składniki: 1 kg nerek wieprzowych 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę) 0,5 litra wody majeranek Przygotowanie: Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie,...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...