Podroby to całkiem popularny, jednak wciąż niedoceniany produkt. Wiele osób zajada się wątróbką, często można usłyszeć o gulaszu z żołądków lub kurzych serc, ale czy kiedykolwiek przygotowywaliście nerki wieprzowe? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przepis na pyszne nerki wieprzowe z pieczarkami

Nerki to bardzo wdzięczy produkt. Są też naprawdę tanie! Nauczcie się je przygotowywać, może polubicie ich specyficzny smak. Żeby obrobić nerki trzeba trochę cierpliwości, ale zdecydowanie warto!

Składniki na nerki wieprzowe z pieczarkami

  • 0.5 kg nerek
  • 4 cebule
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 300 g pieczarek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • bulion lub kostka bulionowa
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • Ok. 4 szklanki wody (jeśli nie korzystacie z bulionu)

Przygotowanie nerek z pieczarkami

  1. Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie je wodą. Odstawcie do namoczenia.
  2. Po ok. godzinie moczenia wymieńcie wodę na świeżą.
  3. Powtórzcie czynność kilka razy, żeby nerki były naprawdę dobrze wymoczone. To konieczne, by były smaczne.
  4. Gdy nerki będą już bardzo dobrze opłukane, odcedźcie je.
  5. Wykrójcie z nerek moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu.
  6. Zalejcie wodą i znowu odstawcie do namoczenia.
  7. Zmieńcie wodę po raz kolejny.
  8. Po ostatnim moczeniu włóżcie nerki do garnka, zlejcie litrem wody, zagotujcie i odcedźcie.
  9. Pokrójcie gotowane nerki w talarki.
  10. Rozgrzejcie na patelni smalec, dodajcie nerki i obsmażcie je z każdej strony odrobinę. Koniecznie smażcie je na smalcu, najlepiej smakuje.
  11. Włóżcie obsmażone nerki do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i bulion lub kostkę bulionową.
  12. Pieczarki pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Obsmażcie je na smalcu i maśle.
  13. Dodajcie pieczarki do garnka z nerkami i innymi składnikami.
  14. Przyprawcie zawartość rondla pieprzem, majerankiem, papryką. Duście nerki do miękkości na średnim ogniu.
  15. Doprawcie do smaku. Jeśli chcecie zagęścić gulasz, dodajcie do niego mąkę lub zasmażkę.
  16. Podawajcie gulasz z kaszą lub ziemniakami. Koniecznie posypcie go natką pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl