Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami
Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Do ciasta:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Owoce:
- 700 g czereśni
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 50 g mąki
- Jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy.
- Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia.
- Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem.
- Wymieszajcie masło, cukier i mąkę na kruszonkę. Powstałą masę rozetrzyjcie palcami i posypcie nią bułeczki.
- Wstawcie blachę z bułeczkami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl