Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami

Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Owoce:

  • 700 g czereśni
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 50 g mąki
  • Jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy.
  2. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia.
  3. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem.
  6. Wymieszajcie masło, cukier i mąkę na kruszonkę. Powstałą masę rozetrzyjcie palcami i posypcie nią bułeczki.
  7. Wstawcie blachę z bułeczkami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl