Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku, ale równie chętnie przygotowuje się ją również w innych regionach naszego kraju. Kartoflanka jest niezwykle aromatyczna i sycąca, a wszystko to dzięki odpowiednio dobranym składnikom.
W tradycyjnym przepisie na kartoflankę znajdziemy ziemniaki, tłustą kiełbasę, wędzony boczek, żeberka oraz kilka łyżek ostrej musztardy. Nie może też w niej zabraknąć włoszczyzny i odpowiednio skomponowanych przypraw. Jak przygotowuje kartoflankę królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler?
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler
W drugim odcinku szóstego sezonu „Kuchennych Rewolucji", Magda Gessler gościła w restauracji „Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Słynna restauratorka zmieniła nie tylko wystrój i nazwę lokalu, ale też oczywiście menu.
Ponieważ restauracja powstała w dawnej oborze, gwiazda zmieniła jej nazwę na... „Obora" a do karty dań włączyła tradycyjne, swojskie dania, m.in. kartoflankę. Jesteście ciekawi, jak ją przygotować?
Zobacz także:
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg tłustej kiełbasy
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg żeberek
- Włoszczyzna
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 4 łyżki ostrej musztardy
- Pęczek natki pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- Majeranek, sól, pieprz do smaku
- Smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na smalcu.
- Boczek i żeberka włóżcie go garnka, zalejcie wodą tak, by zakrywała mięso.
- Gotujcie na małym ogniu przez około pół godziny.
- Do garnka z mięsem wrzućcie włoszczyznę i cebulę.
- Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotujcie wywar, aż składniki będą miękkie.
- W międzyczasie kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie.
- Żeberka i boczek wyjmijcie z garnka i pokrójcie drobno.
- Z wywaru wyciągnijcie włoszczyznę.
- Mięso wrzućcie z powrotem do zupy, po czym dodajcie podsmażoną kiełbasę.
- Zagotujcie wywar, dodajcie śmietanę zmieszaną z musztardą.
- Całość doprawcie solą, pieprzem i majerankiem.
Źródło: o2.pl