Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku, ale równie chętnie przygotowuje się ją również w innych regionach naszego kraju. Kartoflanka jest niezwykle aromatyczna i sycąca, a wszystko to dzięki odpowiednio dobranym składnikom.

W tradycyjnym przepisie na kartoflankę znajdziemy ziemniaki, tłustą kiełbasę, wędzony boczek, żeberka oraz kilka łyżek ostrej musztardy. Nie może też w niej zabraknąć włoszczyzny i odpowiednio skomponowanych przypraw. Jak przygotowuje kartoflankę królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler?

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler

W drugim odcinku szóstego sezonu „Kuchennych Rewolucji", Magda Gessler gościła w restauracji „Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Słynna restauratorka zmieniła nie tylko wystrój i nazwę lokalu, ale też oczywiście menu.

Ponieważ restauracja powstała w dawnej oborze, gwiazda zmieniła jej nazwę na... „Obora" a do karty dań włączyła tradycyjne, swojskie dania, m.in. kartoflankę. Jesteście ciekawi, jak ją przygotować? 

Zobacz także:

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg tłustej kiełbasy
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg żeberek
  • Włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Majeranek, sól, pieprz do smaku
  • Smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na smalcu.
  2. Boczek i żeberka włóżcie go garnka, zalejcie wodą tak, by zakrywała mięso.
  3. Gotujcie na małym ogniu przez około pół godziny.
  4. Do garnka z mięsem wrzućcie włoszczyznę i cebulę.
  5. Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Gotujcie wywar, aż składniki będą miękkie.
  7. W międzyczasie kiełbasę pokrójcie w kostkę i podsmażcie.
  8. Żeberka i boczek wyjmijcie z garnka i pokrójcie drobno.
  9. Z wywaru wyciągnijcie włoszczyznę.
  10. Mięso wrzućcie z powrotem do zupy, po czym dodajcie podsmażoną kiełbasę.
  11. Zagotujcie wywar, dodajcie śmietanę zmieszaną z musztardą.
  12. Całość doprawcie solą, pieprzem i majerankiem.

Źródło: o2.pl