Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek.

Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami

Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 6 dużych jabłek
  • 250 g malin
  • Cynamon mielony

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek.
  2. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło.
  3. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut.
  4. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą.
  5. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze.
  6. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek.
  7. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem truskawkowym. Wylejcie na owoce.
  8. Drugą połowę ciasta należy, zgodnie z jego nazwą, skubać i porozrzucać po cieście.
  9. Gotowe ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Po upieczeniu posypcie cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: