Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze

Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek.

Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami

Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 6 dużych jabłek
  • 250 g malin
  • Cynamon mielony
Zobacz także
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek.
  2. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło.
  3. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut.
  4. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą.
  5. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze.
  6. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek.
  7. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem truskawkowym. Wylejcie na owoce.
  8. Drugą połowę ciasta należy, zgodnie z jego nazwą, skubać i porozrzucać po cieście.
  9. Gotowe ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Po upieczeniu posypcie cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Newsy
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Lubicie proste przepisy na ciasta, które szybko się robią? Do tego wypieku potrzebujecie kilku składników oraz…widelca, którym je połączycie ze sobą.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę , ciasto paryski kochanek , do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello . Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem Składniki 1 kg jabłek 3 szklanki mąki  1 niepełna szklanka cukru  5 jajek 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki śmietany 12% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę (opcjonalnie) 5 łyżek mąki  2 łyżki masła 3 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry.  Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż...

Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy
Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu
Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu. Podstawą dobrego sernika jest twaróg . Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta. Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje. Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń. Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.  Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami Składniki: 1 kg twarogu półtłustego  7 jajek 80 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 sztuka budyniu waniliowego brzoskwinie w puszce cukier puder Sposób przygotowania:  Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.  Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.  Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników....