Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek.
Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami
Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 200 g masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 6 dużych jabłek
- 250 g malin
- Cynamon mielony
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek.
- Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło.
- Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut.
- Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą.
- Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze.
- Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek.
- Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem truskawkowym. Wylejcie na owoce.
- Drugą połowę ciasta należy, zgodnie z jego nazwą, skubać i porozrzucać po cieście.
- Gotowe ciasto wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Po upieczeniu posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: