Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste
Newsy

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie. Chrupiące i soczyste

Doskonałe soczyste skrzydełka z przepyszną marynatą miodowo-musztardową, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Zróbcie na grilla, a znikną w mgnieniu oka!
Magda Borucińska
kwiecień 24, 2021

Sezon grillowy tuż-tuż, dlatego warto zaopatrzyć się w nowe przepisy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście skrzydełek w miodowo-musztardowej marynacie, koniecznie zróbcie je w tym roku. Są absolutnym hitem każdej grillowej imprezy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na skrzydełka z grilla w miodzie i musztardzie

Składniki

  • 1kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • Płaska łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżki mielonej ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie. Odetnijcie końcówkę.
  2. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę, a czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie za pomocą praski.
  3. W miseczce wymieszajcie dokładnie miód z musztardą i sosem sojowym. Dodajcie olej lub oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszajcie.
  4. W dużej misce umieśćcie skrzydełka z kurczaka, cebulę i czosnek i wszystko zalejecie powstałą marynatą. Dokładnie obtoczcie lub natrzyjcie kurczaka, tak żeby równomiernie pokrył się płynem.
  5. Odstawcie do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  6. Grillujcie na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony lub upieczcie w piekarniku (przez 40-45 minut w około 170-180 stopniach).
  7. Smacznego!

Co podać na grilla?

Skrzydełka uwielbiają wszyscy – miękkie, soczyste mięso w pysznej marynacie i chrupiąca skórka! Oprócz miodowo-musztardowych, dużym powodzeniem cieszą się zawsze skrzydełka w pikantnej marynacie. Jeśli jesteście fanami drobiu możecie przyrządzić również filety z kurczaka lub szaszłyki z warzywami.
Mięsożercom polecamy także karkówkę, żeberka w czosnkowej glazurze lub pikantnej marynacie oraz kaszankę z jabłkiem z grilla.

Jakie dodatki na grilla?

Na grillu najczęściej królują mięsa, dlatego warto przygotować do nich coś lżejszego. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki np. wiosenna z kiełkami albo sałatka grillowa z pomidorów.

Możecie również przygotować pieczone ziemniaki, pyszny grecki sos tzatziki z czosnkiem albo 

Czytaj także:

Komentarze