Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz

Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.
Hubert Rój
kwiecień 25, 2021

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami.

Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem.

12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  3. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli.
  4. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty.
  5. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą.
  6. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw.
  7. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin.
  8. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z cytryny szybko mogą się przypalić.
  9. Smacznego!

Skoro znacie już pomysł na skrzydełka z grilla Roberta Makłowicza, czas dowiedzieć się, jak radzą sobie z nimi inne nasze kulinarne gwiazdy. Tutaj znajdziecie przepis na glazurowane skrzydełka autorstwa Ewy Wachowicz.

Czytaj także:

Komentarze