Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz

Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami.

Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem.

12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
Zobacz także
Skrzydełka z kurczaka

Smaczne i niedrogie skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście

skrzydełka z kurczaka

Niepozorne, a urzekają doskonałym smakiem. Kruchutkie skrzydełka z kurczaka dzięki genialnej panierce

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  3. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli.
  4. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty.
  5. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą.
  6. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw.
  7. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin.
  8. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z cytryny szybko mogą się przypalić.
  9. Smacznego!

Skoro znacie już pomysł na skrzydełka z grilla Roberta Makłowicza, czas dowiedzieć się, jak radzą sobie z nimi inne nasze kulinarne gwiazdy. Tutaj znajdziecie przepis na glazurowane skrzydełka autorstwa Ewy Wachowicz.

Czytaj także:

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek. Prosty przepis na skrzydełka z grilla
Sezon grillowy trwa. Co powiecie na pyszne i idealnie mięciutkie skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek?

Sezon grillowy w pełni. Jeśli nie rozpalaliście jeszcze w tym roku grilla , gorąco was do tego zachęcamy. Piękna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i wspólnemu biesiadowaniu. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na skrzydełka z grilla koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na skrzydełka w piwnej glazurze z dodatkiem sosu sambal oelek. Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek Lubicie jeść skrzydełka i chcecie przygotować je na grillu? Koniecznie sprawdźcie ten przepis! Dzięki połączeniu marynaty z piwa, przypraw i sosu sambal oelek, skrzydełka wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Przygotujcie je a zakochacie się w ich smaku! Składniki: 1 kg skrzydełek 1 opakowanie proszku do pieczenia Sól, pieprz Glazura: 1/3 szklanki ulubionego piwa 1 łyżka masła 3-4 łyżeczki miodu 5-6 łyżeczek sambal oelek ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na grillu. W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę. Podpieczone skrzydełka zdejmujemy z grilla i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – kładziemy je z powrotem na grilla i pieczemy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Jeżeli lubicie grillować, unikajcie przypalania potraw, ponieważ  spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla...

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek
Szukacie dobrego przepisu na karkówkę z grilla? Oto on – pyszna piwna marynata, która sprawi, że mięso stanie się soczyste i miękkie.

Rozpoczynamy sezon grillowy! Polacy uwielbiają grillować przede wszystkim karkówkę oraz kiełbasę. Karkówka wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem. Długie moczenie w marynacie w chłodnym miejscu sprawi, że mięso stanie się kruche i bardzo soczyste. Nabierze również wyjątkowego smaku i aromatu. Wypróbujcie świetny przepis jednej z użytkowniczek Gotujmy. IrenaM poleca karkówkę z piwem na ostro. Karkówka w piwnej marynacie z grilla – przepis Składniki 1,5kg karkówka 0,5l piwa Przyprawa do karkówki z grilla Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Karkówkę umyjcie. Jeśli macie jeden kawałek mięsa to pokrójcie go w plastry grubości około 1 cm. Delikatnie rozbijcie je tłuczkiem z obu stron. Każdy kawałek mięsa dokładnie posypcie i natrzyjcie solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki. Włóżcie je do miski, a następnie zalejcie piwem i przykryjcie folią spożywczą. Wstawcie do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujcie z obu stron i polewajcie mięso piwną marynatą co jakiś czas. Smacznego! Marynata do karkówki Jeśli nie lubicie piwnej marynaty albo szukacie innych pomysłów na przygotowanie karkówki, koniecznie spróbujcie przygotować mięso według tego przepisu . Zamarynujcie karkówkę w cebuli, czosnku i przyprawach, a stanie się miękka i soczysta. Co podać na grilla? Nie tylko karkówkę! Świetnie sprawdzi się również uwielbiana przez wszystkich kiełbasa z cebulą . Jeśli lubicie kaszankę, koniecznie upieczcie ją z jabłkiem i cebulką . Pyszne są również skrzydełka po libańsku z przepisu Roberta Makłowicza, szaszłyki z kurczaka z warzywami , a jeśli lubicie ryby to doskonale...

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania
Kupiliście pierś z kurczaka, udka albo skrzydełka, a nie macie planu i koncepcji jak przyrządzić je na obiad? Z nami wam się upiecze!

Drób, a właściwie kurczak, to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów mięs na obiad przez Polaków. Mięso kurze jest pożywne, zdrowe i lekkostrawne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Do tego daje się przygotować na setki różnych sposobów. I być może w tej wielości znajduje się pułapka, w którą często wpadają gospodynie domowe i panie domu. O jakiej pułapce mówimy? Chodzi oczywiście o pomysł na kolejny obiad z piersią, udkami lub skrzydełkami w roli głównej. Jak przyrządzić smaczną marynatę do mięsa drobiowego? Ktoś roztropny powiedział kiedyś, że sztuka gotowania wymaga dużej dozy inteligencji, pomysłowości i sprytu. Jakże niezbędne są te cechy podczas codziennego gotowania obiadów dla całych rodzin! Jeśli powoli kończą wam się pomysły na kolejne odsłony kurczaka, wypróbujcie naszej poniższej propozycji. Składniki na taką marynatę na pewno znajdziecie w swoich kuchniach. Nieco miodu, trochę musztardy, odrobina soku z cytryny, a do tego czosnek i rozmaryn. Czyż nie brzmi to przepysznie? Do dzieła! Przepis na uniwersalną marynatę do drobiu Składniki: 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 łyżki musztardy (rosyjska, kremska, sarepska, a nawet dijon – wybierzcie waszą ulubioną) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 gałązka posiekanego rozmarynu lub rozmaryn suszony Odrobina soli Przygotowanie: Czosnek obierzcie z łupinek, zmiażdżcie i przeciśnijcie przez praskę. Do małej miseczki wlejcie olej, sok z cytryny, a także musztardę. Dodajcie do środka wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą marynujcie dowolny rodzaj drobiowego mięsa. Skrzydełka, udka lub pierś nasączoną marynatą należy odłożyć na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej...