
Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami.
Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem.
12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie!
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza
Składniki:
- Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1 łyżka oliwy
- Sól
Przygotowanie:
- Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
- Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
- Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli.
- Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty.
- Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą.
- Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw.
- Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin.
- Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z cytryny szybko mogą się przypalić.
- Smacznego!
Skoro znacie już pomysł na skrzydełka z grilla Roberta Makłowicza, czas dowiedzieć się, jak radzą sobie z nimi inne nasze kulinarne gwiazdy. Tutaj znajdziecie przepis na glazurowane skrzydełka autorstwa Ewy Wachowicz.
Czytaj także: