Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia

Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Na spód:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła
Zobacz także
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Masa serowa:

  • 800 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 400 ml zimnej śmietany kremówki
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny
  • 400 ml wrzątku
  • Truskawki
  • Galaretka o smaku truskawkowym

Przygotowanie:

  1. Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek.
  2. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce.
  3. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia.
  4. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie.
  5. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie.
  6. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając.
  7. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do lodówki.
  8. W 400 ml wrzątku rozpuśćcie galaretkę truskawkową i odstawcie, żeby stężała.
  9. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułóżcie pokrojone w połówki truskawki i zalejcie galaretką. Odstawcie sernik do lodówki na całą noc. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg
AdobeStock
Newsy
Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg!
Sernik na zimno z owocami to doskonały deser na lato. Jaki ser do niego wykorzystać? Sprawdźcie.

Najlepszym deserem na zbliżające się ciepłe dni jest oczywiście sernik na zimno ze świeżymi owocami! Do zrobienia masy serowej najczęściej używa się twarogu, ale to nie jedyny sposób na zrobienie sernika. Jaki ser do sernika? Do sernika na zimno nadaje się bardzo dobrze taki sam twaróg, jak do sernika pieczonego. Możecie kupić gotowy twaróg w wiaderku lub zrobić go sami – należy go bardzo dokładnie wcześniej zmielić (co najmniej 3 razy). Zamiast twarogu możecie też użyć np. serków homogenizowanych. Taki sernik jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny! Świetnie nada się również naturalny jogurt grecki. Jak zrobić taki sernik? Sprawdźcie w przepisie poniżej. Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami Do przygotowania sernika z wykorzystaniem jogurtów greckich potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Opakowanie herbatników lub biszkoptów (na spód) 800 ml jogurtu greckiego naturalnego (2 duże opakowania) Ok. 40 dag truskawek 3 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka o smaku truskawkowym Ok. 1 litr wody Do sernika potrzebna jest także tortownica o średnicy ok. 22 cm i folia aluminiowa do owinięcia tortownicy. Przygotowanie: Wyłóżcie tortownicę folią aluminiową. Na spodzie ułóżcie całe herbatniki lub pokruszone – możecie to łatwo zrobić, wkładając herbatniki do foliowej torebki i rozkruszając je za pomocą wałka. Truskawki umyjcie i przekrójcie każdą na pół. W 500 ml ciepłej wody rozpuśćcie 3 galaretki cytrynowe. Odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki na pół godziny. Gdy galaretka już lekko stężeje, wymieszajcie ją w misce z jogurtami greckimi. Użyjcie do tego trzepaczki lub miksera – w masie nie może być grudek!...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...