Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Na spód:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła

Masa serowa:

  • 800 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 400 ml zimnej śmietany kremówki
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny
  • 400 ml wrzątku
  • Truskawki
  • Galaretka o smaku truskawkowym

Przygotowanie:

  1. Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek.
  2. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce.
  3. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia.
  4. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie.
  5. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie.
  6. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając.
  7. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do lodówki.
  8. W 400 ml wrzątku rozpuśćcie galaretkę truskawkową i odstawcie, żeby stężała.
  9. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułóżcie pokrojone w połówki truskawki i zalejcie galaretką. Odstawcie sernik do lodówki na całą noc. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: