Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku

Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.
Hubert Rój
kwiecień 24, 2021

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny.

Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag kaszy manny
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Cukier puder

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie.
  2. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem.
  3. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę.
  4. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika.
  5. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem.
  7. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy.
  8. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę.
  9. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy.
  10. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min.
  11. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem.
  12. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze