Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku

Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny.

Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag kaszy manny
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Cukier puder
Zobacz także
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Przygotowanie:

  1. Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie.
  2. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem.
  3. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę.
  4. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika.
  5. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem.
  7. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy.
  8. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę.
  9. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy.
  10. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min.
  11. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem.
  12. Smacznego!

Czytaj także:

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują
A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way. Bananowy sernik z pianką milky way Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować. Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 banany (dojrzałe) ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietana fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko...

Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy
Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu
Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu. Podstawą dobrego sernika jest twaróg . Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta. Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje. Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń. Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.  Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami Składniki: 1 kg twarogu półtłustego  7 jajek 80 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 sztuka budyniu waniliowego brzoskwinie w puszce cukier puder Sposób przygotowania:  Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.  Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.  Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników....

Katarzyna Żak
ONS, Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Katarzyna Żak podała swój przepis na sernik. Jest banalnie prosty i ma zniewalający smak
Jeżeli szukacie łatwego przepisu na sernik, to dobrze trafiliście. Ten właśnie przepis poleca aktorka Katarzyna Żak.

Odtwórczyni roli Kazimiery Solejukowej z „Rancza” i Aliny z „Miodowych lat”, przyznała w jednym z wywiadów, że jest średnio udaną kucharką. Nie chcielibyśmy być za bardzo zgryźliwi, ale być może właśnie tutaj leży tajemnica metamorfozy jej męża Cezarego Żaka… Słynny aktor od paru ładnych lat zachwyca szczupłą sylwetką. O jego przemianie pisaliśmy w tym miejscu:  Cezary Żak w krótkim czasie zrzucił 30 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Każdemu to posmakuje! Jeśli chodzi o obowiązki domowe, zamiast gotowania obiadów i pieczenia ciast, aktorka woli podobno sprzątać. Sernik pani Kasi Jak przychodzi co do czego, pani Katarzyna nie ma wyboru i stawia na smaczne, sprawdzone, a przede wszystkim łatwe przepisy. Czyli takie, w których jest mało miejsca na potencjalne błędy. Z pewnością właśnie do takich pozycji zalicza się poniższa receptura na smakowity sernik. Nie jest to odkrywanie Ameryki na nowo, ani szukanie kwadratowych kół. Ser biały, masło, cukier, jajka – proste składniki, proste przygotowanie, ale za to cały ogrom smaku. Z naszej strony jesteśmy winni jeszcze małą podpowiedź w kontekście pieczenia sernika. By nie wyschnął na wiór, postawcie w piekarniku szklane naczynie z ciepłą wodą. Przepis na sernik Składniki: 1,2 kg twarogu 20 dag masła (kostka) 2 szklanki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 12 jajek (w razie potrzeby możecie zredukować tę ilość o kilka sztuk) Aromat migdałowy Łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Twaróg przemielcie na maszynce przynajmniej 3 razy. Ser biały możecie zmielić także za pomocą blendera o dużej mocy. Masło utrzyjcie z cukrem. Do masy dodawajcie stopniowo żółtka. Dodawajcie do masy...