Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny.

Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu.

Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag kaszy manny
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie.
  2. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem.
  3. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę.
  4. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika.
  5. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem.
  7. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy.
  8. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę.
  9. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy.
  10. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min.
  11. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem.
  12. Smacznego!

Czytaj także: