Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny.
Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu.
Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego
- 10 dag
- Szklanka cukru
- 4 jajka
- 10 dag kaszy manny
- Skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie.
- Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem.
- Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę.
- Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika.
- Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem.
- Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy.
- Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę.
- Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy.
- By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min.
- Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem.
- Smacznego!
Czytaj także: