Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na sernik gotowany z wiśniami

Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Pół szklanki mleka
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • Cukier do smaku
  • 400 g herbatników
Zobacz także
Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować

Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut.
  2. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie.
  3. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek.
  4. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek.
  5. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam wyjść 3 warstwy sera i 4 warstwy herbatników. Odstawcie ciasto do ostudzenia.
  6. Wydrylowane wiśnie włóżcie do garnka i podgrzewajcie, aż puszczą sok. Zagotujcie, zdejmijcie z ognia i wsypcie galaretkę wiśniową. Mieszajcie dokładnie, by się rozpuściła. Dodajcie nieco cukru do smaku i znów wymieszajcie. Odstawcie, żeby galaretka nieco stężała.
  7. Gdy galaretka zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na schłodzony sernik. Gotowe ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, by stężało. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: