Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na sernik gotowany z wiśniami

Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Pół szklanki mleka
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • Cukier do smaku
  • 400 g herbatników

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut.
  2. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie.
  3. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek.
  4. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek.
  5. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam wyjść 3 warstwy sera i 4 warstwy herbatników. Odstawcie ciasto do ostudzenia.
  6. Wydrylowane wiśnie włóżcie do garnka i podgrzewajcie, aż puszczą sok. Zagotujcie, zdejmijcie z ognia i wsypcie galaretkę wiśniową. Mieszajcie dokładnie, by się rozpuściła. Dodajcie nieco cukru do smaku i znów wymieszajcie. Odstawcie, żeby galaretka nieco stężała.
  7. Gdy galaretka zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na schłodzony sernik. Gotowe ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, by stężało. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: