Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku

Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!
Magdalena Kieblesz
kwiecień 15, 2021

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba.

Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.  

Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami

Składniki:

  • Schab bez kości lub 3 plastry schabu 
  • 10 pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta 
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry.
  2. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka. 
  3. Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa. 
  4. Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron. 
  7. Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  8. Pieczarki umyjcie, pokrójcie na kawałki i przesmażcie na maśle. Doprawcie je solą oraz pieprzem.
  9. Następnie przygotujcie tarkę i zetrzyjcie na niej ser żółty na drobnych oczkach.
  10. Blachę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową.
  11. Ułóżcie na niej ciepłe kotlety schabowe zaraz po usmażeniu. Posypcie je startym serem żółtym oraz usmażonymi pieczarkami. 
  12. Tak przygotowane kotlety schabowe zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do 10 minut. 

Po tym czasie gotowe kotlety schabowe podawajcie z puree z ziemniaków oraz ulubioną surówką na przykład z mizerią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:


 

Komentarze