Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie!

Pomysły na duszony schab

Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy:

Przepis na schab w musztardzie i majonezie

Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren jałowca
  • Majeranek
  • Płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie.
  2. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.
  3. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw!
  4. Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po przyrządzeniu pokrójcie go po prostu w plastry i podawajcie na ciepło z ziemniakami i surówką. Natomiast podawany na zimno jest świetnym zamiennikiem wędlin – wystarczy bardzo cienko pokroić schab i położyć na kanapkę. Smacznego!

Zobacz także:

Czytaj także: