Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad

Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na duszony schab

Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy:

Zobacz także
Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie

Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie

Przepis na schab w musztardzie i majonezie

Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren jałowca
  • Majeranek
  • Płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie.
  2. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.
  3. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw!
  4. Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po przyrządzeniu pokrójcie go po prostu w plastry i podawajcie na ciepło z ziemniakami i surówką. Natomiast podawany na zimno jest świetnym zamiennikiem wędlin – wystarczy bardzo cienko pokroić schab i położyć na kanapkę. Smacznego!

Czytaj także:

Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać! Przepis na schab nadziewany kiełbasą Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu. Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników: 1,5 kg schabu wieprzowego 1 kiełbasa podwędzana 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Papryka słodka mielona Kminek mielony Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby...

Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Delikatny, kruchy i miękki duszony schab w towarzystwie podduszonych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce, wypróbujcie schab duszony. Dzięki tej metodzie przyrządzania jest mniej tłusty, a do tego wychodzi bardzo miękki. Dodatek warzyw, z którymi się dusi, sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Z czym podawać duszony schab? Świetnie smakuje podany z najprostszymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami, białym ryżem czy kaszą np. gryczaną albo jęczmienną. Do tego kiszony ogórek, tarte buraczki, mizeria albo surówka z białej kapusty i doskonały posiłek jest gotowy. Co przyrządzić ze schabu? Możliwości jest naprawdę wiele i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do najbardziej popularnych kotletów schabowych. Oprócz nich, ze schabu można z łatwością przyrządzić pyszne dania, takie jak schab nadziewany suszonymi śliwkami , jajecznicą , pieczony w mleku albo soczyste zrazy. Roladę ze schabu albo schab nadziewany możecie jeść na ciepło lub pokroić je w cienkie plastry i podawać jako wędlinę na kanapki lub przystawkę podczas przyjęcia. Taka domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu. Przepis na schab duszony w pomidorach Składniki 5 plastrów schabu 1 cebula 2 pomidory 6 pieczarek 1 ząbek czosnku 500ml gorącego bulionu Suszona bazylia Przyprawa typu vegeta bez konserwantów Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Plastry schabu doprawcie solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju. Mięso zalejcie gorącym bulionem. Duście je przez kilka minut pod przykryciem. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z czosnkiem. Wrzućcie wszystkie warzywa do schabu, dobrze wymieszajcie i podduście przez kilka minut. Pomidory natnijcie na...

Przepis na wielkanocny gotowany schab
Adobe Stock
Newsy
10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co zdrowego zaserwować swojej rodzinie podczas śniadania, podpowiadamy. Ten przepyszny schab gotowany w domowej zalewie sprawdzi się idealnie.

Choć w dzisiejszych czasach wędlinę można kupić w dosłownie każdym markecie, jej jakość zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Nafaszerowana chemią, sztucznymi barwnikami i ulepszaczami wędlina ze sklepu bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zaserwowane przekąski nie otrują waszych bliskich, najlepiej przygotujcie je samodzielnie, od podstaw. Przepis na domowy gotowany schab Przyrządzenie tego schabu zajmie wam zaledwie 10 minut. Musicie jednak pamiętać, by zabrać się za to co najmniej jeden dzień przed konsumpcją. Ugotowane mięso musi poleżakować w zalewie co najmniej przez 12 godzin. W ten sposób stanie się niezwykle aromatyczne, soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu przepyszne. Będziecie potrzebować: 1 kilograma schabu w kawałku 2 litrów zimnej wody 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku 2 łyżek domowego majonezu (może być też sklepowy) 2 łyżek musztardy francuskiej Przypraw: 4 łyżek soli, 1 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziołowego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 2 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżek suszonego majeranku Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i oczyśćcie z wszelkich błon oraz przerostów tłuszczu. W dużym garnku umieśćcie wodę, majonez, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, jałowiec, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej. W tak przygotowanej zalewie umieśćcie mięso. Garnek postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Od momentu, w którym potrawa zacznie wrzeć, trzymajcie ją na ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia na całą noc. Następnego dnia powtórzcie cały...

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Miękki i soczysty duszony schab w pysznym, gęstym grzybowym sosie. Doskonałe danie obiadowe, które wspaniale smakuje z ziemniakami.

Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem. Przepis na schab duszony w sosie grzybowym Składniki: 1kg schabu Ok. 200g grzybów mrożonych 1 cebula 1 marchewka Sól ziołowa 1 łyżka natki pietruszki 2 szczypty majeranku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Pieprz czarny 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego! Jak wybrać dobry schab? Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze. Co można przyrządzić ze schabu? Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach . Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i...