Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie!
Przepis na schab duszony w sosie
Składniki:
- 12 plastrów schabu
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 por
- Olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 50 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę.
- Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule.
- Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok.
- Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami.
- Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron.
- Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.
- Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso.
- Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa.
- Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie.
- Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.
Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z buraczkami lub kapustą.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: