Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie! 

Przepis na schab duszony w sosie

Składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę. 
  2. Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule. 
  3. Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok. 
  4. Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  5. Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron.
  7. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.  
  8. Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso. 
  9. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa. 
  10. Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie.
  11. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.

Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z buraczkami lub kapustą. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Zobacz także: