Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny

Kruchy i rozpływający się w ustach schab w sosie idealnie pasuje na obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakować całej rodzinie!

Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab duszony w sosie

Składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę. 
  2. Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule. 
  3. Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok. 
  4. Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  5. Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem.
  6. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron.
  7. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.  
  8. Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso. 
  9. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa. 
  10. Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie.
  11. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.

Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z buraczkami lub kapustą. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Miękki i soczysty duszony schab w pysznym, gęstym grzybowym sosie. Doskonałe danie obiadowe, które wspaniale smakuje z ziemniakami.

Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem. Przepis na schab duszony w sosie grzybowym Składniki: 1kg schabu Ok. 200g grzybów mrożonych 1 cebula 1 marchewka Sól ziołowa 1 łyżka natki pietruszki 2 szczypty majeranku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Pieprz czarny 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego! Jak wybrać dobry schab? Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze. Co można przyrządzić ze schabu? Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach . Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i...

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki.  Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie! Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 borowiki (świeże lub suszone) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g morskiej soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki płatków chili Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki,...