Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem.

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1kg schabu
  • Ok. 200g grzybów mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Sól ziołowa
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 szczypty majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Pieprz czarny
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  2. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni.
  3. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę.
  4. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego!

Jak wybrać dobry schab?

Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze.

Co można przyrządzić ze schabu?

Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach. Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i kruche, a jeśli jesteście fanami tradycyjnych dań to koniecznie usmażcie kotlety schabowe razem z serem i pieczarkami.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: