Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad

Miękki i soczysty duszony schab w pysznym, gęstym grzybowym sosie. Doskonałe danie obiadowe, które wspaniale smakuje z ziemniakami.

Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1kg schabu
  • Ok. 200g grzybów mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Sól ziołowa
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 szczypty majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Pieprz czarny
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  2. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni.
  3. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę.
  4. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego!

Jak wybrać dobry schab?

Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze.

Co można przyrządzić ze schabu?

Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach. Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i kruche, a jeśli jesteście fanami tradycyjnych dań to koniecznie usmażcie kotlety schabowe razem z serem i pieczarkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...

Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
Kruchy i rozpływający się w ustach schab w sosie idealnie pasuje na obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakować całej rodzinie!

Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie!  Przepis na schab duszony w sosie Składniki: 12 plastrów schabu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 por Olej rzepakowy 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz czarny do smaku 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę.  Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule.  Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok.  Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami.  Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.   Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa.  Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem. Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z...

Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Delikatny, kruchy i miękki duszony schab w towarzystwie podduszonych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce, wypróbujcie schab duszony. Dzięki tej metodzie przyrządzania jest mniej tłusty, a do tego wychodzi bardzo miękki. Dodatek warzyw, z którymi się dusi, sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Z czym podawać duszony schab? Świetnie smakuje podany z najprostszymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami, białym ryżem czy kaszą np. gryczaną albo jęczmienną. Do tego kiszony ogórek, tarte buraczki, mizeria albo surówka z białej kapusty i doskonały posiłek jest gotowy. Co przyrządzić ze schabu? Możliwości jest naprawdę wiele i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do najbardziej popularnych kotletów schabowych. Oprócz nich, ze schabu można z łatwością przyrządzić pyszne dania, takie jak schab nadziewany suszonymi śliwkami , jajecznicą , pieczony w mleku albo soczyste zrazy. Roladę ze schabu albo schab nadziewany możecie jeść na ciepło lub pokroić je w cienkie plastry i podawać jako wędlinę na kanapki lub przystawkę podczas przyjęcia. Taka domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu. Przepis na schab duszony w pomidorach Składniki 5 plastrów schabu 1 cebula 2 pomidory 6 pieczarek 1 ząbek czosnku 500ml gorącego bulionu Suszona bazylia Przyprawa typu vegeta bez konserwantów Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Plastry schabu doprawcie solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju. Mięso zalejcie gorącym bulionem. Duście je przez kilka minut pod przykryciem. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z czosnkiem. Wrzućcie wszystkie warzywa do schabu, dobrze wymieszajcie i podduście przez kilka minut. Pomidory natnijcie na...

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...