Szukacie ciekawego przepisu na smaczną przystawkę? Prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa będzie w sam raz. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny dzień, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie.

Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej.

Co dodać do sałatki z selera?

W oryginalnej recepturze nie znajdziecie co prawda szynki i kukurydzy, ale jak wiadomo te dwa dodatki sałatkowe mają wielu amatorów. Jeżeli należycie do tego grona, śmiało dodajcie je do swojej sałatki. 

Zobacz także:

Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos. Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym.

Przepis na sałatkę z selera marynowanego 

Składniki:

  • Słoiczek selera marynowanego
  • 1 por
  • Pół puszki ananasa
  • 4 łyżki majonezu
  • Opcjonalnie: 10 dag szynki w plasterkach pokrojonej w kostkę
  • Opcjonalnie: 10 dag kukurydzy
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie.
  2. Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przełóżcie do miski.
  4. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera.
  5. Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski.
  6. Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki. 
  7. Na koniec do sałatki dodajcie szynkę, kukurydzę i przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie.