Szukacie ciekawego przepisu na smaczną przystawkę? Prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa będzie w sam raz. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.
Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny dzień, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie.
Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej.
Co dodać do sałatki z selera?
W oryginalnej recepturze nie znajdziecie co prawda szynki i kukurydzy, ale jak wiadomo te dwa dodatki sałatkowe mają wielu amatorów. Jeżeli należycie do tego grona, śmiało dodajcie je do swojej sałatki.
Zobacz także:
Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos. Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym.
Przepis na sałatkę z selera marynowanego
Składniki:
- Słoiczek selera marynowanego
- 1 por
- Pół puszki ananasa
- 4 łyżki majonezu
- Opcjonalnie: 10 dag szynki w plasterkach pokrojonej w kostkę
- Opcjonalnie: 10 dag kukurydzy
- 3 jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie.
- Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Następnie przełóżcie do miski.
- Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera.
- Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski.
- Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki.
- Na koniec do sałatki dodajcie szynkę, kukurydzę i przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie.