Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Prosta, szybka i wyjątkowo smaczna sałatka Ewy Wachowicz. Wasi domownicy będą się nią zajadać.

Szukacie ciekawego przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Ewa Wachowicz ma dla was coś specjalnego. To prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz

Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie.

Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej.

Zobacz także
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Składniki:

  • 2 słoiczki selera marynowanego
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka majonezu
  • 5 jajek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie.
  2. Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przełóżcie do miski.
  4. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera.
  5. Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski.
  6. Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki.
  7. Na koniec do sałatki dodajcie przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie.

Nie chcecie używać majonezu? Oto czym zastąpicie go w sałatce

Mimo iż majonez jest pyszny, jest to niestety bardzo kaloryczny sos - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal. i aż 20 g tłuszczu.

Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos.

Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym.

Przepis na ziołowo-czosnkowy sos jogurtowy

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • mieszanka ziół – np. zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • rozduszony, drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszajcie wszystkie składniki razem a otrzymacie zdrowy i niskokaloryczny zamiennik majonezu.

Źródło: babskieporady.pl, o2.pl

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu
coocharz/TikTok
Newsy
Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu
Poznajcie przepis na sałatkę, która podbije podniebienia nie tylko weselnych gości, ale także uczestników każdej imprezy!

Wspólnym mianownikiem każdego polskiego wesela jest stół aż uginający się od jedzenia. Jest tam tyle różnych potraw, że każdy znajdzie coś dla siebie - mięsa, ryby, sałatki i wszelkiego rodzaju łakocie. Szczególnie sałatki cieszą się dużym wzięciem - a zwłaszcza ta, której przepis znajdziecie poniżej. Podzielił się nią użytkownik TikToka o nazwie coocharz, który dodatkowo opowiedział o tym, jak on poznał przepis na tę klasyczną weselną sałatkę. Od kelnera do influencera  Jak tłumaczy TikToker w swoim wideo, inspiracją dla tego przepisu była sałatka, którą widział na każdym weselu, jakie obsługiwał. Influencer pracował bowiem kiedyś jako kelner: – Kiedyś pracowałem jako kelner na sali weselnej i na każdym weselu ta sałatka była jako jedna z przystawek. Jako, że tam tylko pracowałem, a gościem weselnym nie byłem, to nigdy jej nie spróbowałem. Ale poszedłem kiedyś na jakąś imprezę i tam ta sałatka była – mówi w udostępnionym na TikToku filmie. Były kelner stwierdził, że skoro ta sałatka pojawia się praktycznie na każdym weselu i większej imprezie, to musi być naprawdę smaczna. Przyznał się, że jak już wreszcie jej spróbował, to trudno mu było się powstrzymać przed zjedzeniem jej całej. Postanowił więc teraz przygotowywać ją samodzielnie w domu, a przy okazji podzielił się przepisem. Przepis na weselną sałatkę Do przygotowania tej genialnej sałatki weselnej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoik marynowanego selera 200 g szynki (albo smażonego kurczaka) 200 g sera gouda 3 łyżki majonezu łyżka soku z ananasa sól pieprz Przygotowanie: Odcedźcie kukurydzę oraz selera i wsypcie do miski....

Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie, zasmakuje każdemu.
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie i zasmakuje każdemu
Kurczak z makaronem można podać jako danie obiadowe, ale też w postaci sałatki makaronowej z kurczakiem. Ewa Wachowicz używa do niej nietypowego makaronu.

Sałatki makaronowe do bardzo proste i szybkie dania. Są też ekonomiczne, jeśli użyjecie do nich makaronu, który został z obiadu i uzupełnicie go dodatkami, które macie w lodówce. Ewa Wachowicz proponuje jednak sałatkę, do której nie używa klusek z obiadu. Gotuje do niej specjalny makaron orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Jakich jeszcze makaronów najlepiej używać do sałatek? Makarony najlepsze do sałatek Włochom, fanatykom makaronu zawdzięczamy ogromną ich ilość. Do tradycyjnych w naszej kuchni nitek, świderków czy krajanki, dzięki importowi z Włoch, dołączyły w ostatnich latach najbardziej wymyślne kształty klusek. Rurki, muszle, wstążki, spaghetti, pod obco brzmiącymi nazwami farfalle, tagliatelle czy fusilli, to makarony przygotowywane z myślą o różnych daniach. Ich kształty nie są przypadkowe. Każdy dostosowany jest najlepiej do sosu, z którym jest podawany. To właśnie na takiej wielkości i kształcie najlepiej układają się konkretne dodatki. Także sałatki podawane są tylko z niektórymi kształtami klusek, na których sos i dodatki prezentują się najlepiej. Tych makaronów używajcie do sałatek: Orzo – drobne makaroniki w kształcie ziarenka ryżu Penne – krótkie, puste w środku rurki Fusilli – makaron przypominający nasze świderki Conchiglione – wygląda jak polskie muszelki Farfalle – kokardki, czyli kwadraciki ciasta makaronowego ściśnięte w środku Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę makaronową         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez...

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...