Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Prosta, szybka i wyjątkowo smaczna sałatka Ewy Wachowicz. Wasi domownicy będą się nią zajadać.

Szukacie ciekawego przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Ewa Wachowicz ma dla was coś specjalnego. To prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz

Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie.

Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej.

Zobacz także
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Składniki:

  • 2 słoiczki selera marynowanego
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka majonezu
  • 5 jajek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie.
  2. Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Następnie przełóżcie do miski.
  4. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera.
  5. Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski.
  6. Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki.
  7. Na koniec do sałatki dodajcie przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie.

Nie chcecie używać majonezu? Oto czym zastąpicie go w sałatce

Mimo iż majonez jest pyszny, jest to niestety bardzo kaloryczny sos - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal. i aż 20 g tłuszczu.

Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos.

Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym.

Przepis na ziołowo-czosnkowy sos jogurtowy

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • mieszanka ziół – np. zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • rozduszony, drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszajcie wszystkie składniki razem a otrzymacie zdrowy i niskokaloryczny zamiennik majonezu.

Źródło: babskieporady.pl, o2.pl

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...

czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy
Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi
Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację? Po co dodaje się majonez do sałatki? Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna. Czy majonez psuje sałatkę jarzynową? Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić! Przepis na domowy majonez Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez! Składniki: 1 szklanka oleju 1 żółtko 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego (białego) 1 łyżeczka cukru Sól Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna....

sałatka jarzynowa z kabanosem przepis
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję
Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, przede wszystkim przy okazji rodzinnych spotkań. Nie ulega wątpliwości, że bez tego wspaniałego przysmaku, polska kuchnia po prostu nie mogłaby istnieć. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować.

Powstająca poprzez połączenie gotowanych warzyw z surowym jabłkiem i majonezem, sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Internet jest przepełniony kulinarnymi wariacjami na ten temat. W końcu każdy przyrządza ją trochę inaczej. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście jej w wersji z kabanosem, koniecznie nadróbcie zaległości. Przepis na sałatkę jarzynową z kabanosem Będziecie potrzebować Świeżych warzyw: 2 marchewek, 1 cebuli, 8 ziemniaków 300 gramów selera marynowanego 400 gramów groszku konserwowego 3 korniszonów 1 jabłka 1 natkę pietruszki 3 kabanosów 4 łyżek majonezu Bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w bulionie lub osolonej wodzie (powinny być gotowe po ok. 20 minutach od momentu, w którym bulion zacznie wrzeć). Marchewki oskrobcie i również podgotujcie. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmijcie je z wody i przestudźcie, a następnie pokrójcie w średniej wielkości kostkę (nie może być za mała, bo inaczej z sałatki zrobi się papka). Całość umieśćcie w dużej misce. Groszek konserwowy i seler marynowany odcedźcie z wody, a następnie dodajcie do pokrojonych warzyw. Korniszony pokrójcie w kosteczkę, natkę posiekajcie drobno, z kolei kabanosa podzielcie na cienkie plasterki - połączcie z pozostałymi składnikami. Cebulę obierzcie, a następnie posiekajcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną również umieśćcie w misce. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec do sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe! Źródło: gotujmy