Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem pasuje do karkówki, szaszłyków, a nawet do kiełbasy. Przecież nie samym mięsem z grilla żyje człowiek w sezonie grillowym! Nie zapominajcie o warzywach. Oprócz ogórków kiszonych, które pasują do mięsiwa, postawcie na sałatki. Nawet po to, by mieć mniejsze wyrzuty sumienia.

Idealna sałatka na grilla

Dania z grilla same w sobie są pyszne, ale jeszcze lepiej smakują w towarzystwie warzyw. Świetnie sprawdzają się sałatki, które można przygotować zaledwie w kilka minut. Do mięs z grilla pasują np: sałatka szwedzka, wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej, mieszanka liściastych sałat z sosem winegret lub bardziej wykwintna sałatka z awokado. Idealnym wyborem jest też sałatka z pomidorem i koperkiem. Dodatek sera feta idealnie podkręca smak całości. Tak przyrządzona świetnie komponuje się z żeberkami bądź karkówką.

Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem

Składniki:

  • 2 długie ogórki zielone
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża biała cebula
  • 50 g sera feta
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórka obierzcie ze skórki i pokrójcie go w drobną kostkę.
  2. Pomidora umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym oraz pokrójcie w kosteczkę.
  3. Cebulę obierzcie z łupinek, a następnie ją drobno posiekajcie.
  4. Ser feta odsączcie z zalewy, pokrójcie w niedużą kostkę.
  5. Wszystkie składniki przełóżcie do większej miski i delikatnie wymieszajcie.
  6. Pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Natkę drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do miski z warzywami i serem.
  7. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, dodajcie również łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  8. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Smacznego!

Źródło przepisu: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: