rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy

Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 

Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z kurek: przepis

Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować:

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Zobacz także
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!

Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki.
  2. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami 
  3. Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką.

Kurki w polskich lasach

Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach.

Co jeszcze można przygotować z kurek?

Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami:

Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
Kurki smażone na patelni lub jajecznica z ich dodatkiem to jedne z najpopularniejszych dań grzybowych. Jednak polscy leśnicy gorąco namawiają, by zrezygnować z takiej obróbki tych grzybów. Mają ku temu ważny powód. 

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można zbierać nie tylko wczesną jesienią. Sezon na nie trwa bardzo długo, bo zaczyna się już w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. Wielu z was zapewne nie wyobraża sobie śniadań w tym czasie bez jajecznicy z kurkami. Sos przygotowany na ich bazie smakuje wybornie z makaronem i kopytkami, a podsmażone na maśle, z dodatkiem pietruszki stanowią danie same w sobie. Dodatek soli do każdej z tych potraw wydaje się być czymś nieodzownym. Jak się bez niej obyć?  Dlaczego nie można smażyć i solić kurek?  Na Twitterze Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wzbudził ogromne emocje wśród czytających. Lasy Państwowe już nie raz publikowały materiały, które nie tylko wzbogacały wiedzę na temat leśnej przyrody, ale również podpowiadały, jak można wykorzystać zebrane tam owoce i grzyby. Tym razem najnowszy wpis dotyczy tego, jak inaczej można przygotować kurki.  Jak słusznie zauważają polscy leśnicy, grzyby te nigdy nie są robaczywe. Mają one bowiem właściwości przeciwpasożytnicze. To bardzo cenne działanie również dla przewodu pokarmowego człowieka.   Niestety, podczas obróbki cieplnej, a dokładniej w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza, a także podczas solenia - właściwości te zostają bezpowrotnie utracone. Jeżeli zatem chcecie zachować cenne wartości tych grzybów musicie wykluczyć smażenie, gotowanie, a także solenie. Jak zatem obrabiać kurki?  Jak powinno się przyrządzać kurki, by nie straciły wartości?   Po wykluczeniu dwóch podstawowych form obróbki tych grzybów nie zostało już zbyt wiele możliwości. Leśnicy znaleźli jednak smaczną alternatywę i nie chodzi tu wcale o jedzenie surowych kurek.   Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem kurek w swoich potrawach, możecie je ususzyć, a następnie...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...

W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
AdobeStock
Newsy
W lasach aż zaroiło się od kurek. Jak prawidłowo zamarynować kurki?
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze kurki. Jak je zamarynować, by nawet zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem? Podpowiadamy!

Sezon na kurki w pełni. Grzyby te pojawiają się w polskich lasach w czerwcu, a ostatnie okazy można zebrać nawet około października. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Tegoroczne zbiory kurek są wyjątkowo bogate. Nieopodal lasów można się natknąć na grzybiarzy, którzy przechadzają się z pełnymi koszami kurek. Jeśli wybierzecie się na kurki pamiętajcie, by nie pomylić ich z innym, trującym grzybem – lisówką pomarańczową . Kurka z uwagi na swój lekko pikantny i korzenny smak, świetnie się sprawdza do przygotowywania wielu ciekawych dań – risotto , jajecznicy czy zupy . Można ją też zamarynować na zimę do słoika i podawać do obiadu, kanapki z wędliną lub w formie przekąski. Jak zamarynować kurki na zimę? Do przygotowania marynowanych kurek będziecie potrzebować kilku prostych składników – kurek, octu, cukru, soli, wody oraz garści przypraw. Zróbcie takie kurki i cieszcie się zimą ich wspaniałym smakiem. Składniki: 4 kg kurek 2 l wody 1 l octu winnego 6% 8 łyżek cukru 4 płaskie łyżki soli morskiej liście laurowe ziele angielskie gorczyca Przygotowanie: Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń, wsypujemy do dużego naczynia i zalewamy gorącą wodą, do której dodajemy kilka łyżek soli. Czyste grzyby wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10 minut. Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy grzyby do słoika. Dodajemy do środka łyżeczkę gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym, a następnie zalewamy gorącą zalewą (zagotowaną wodą z octem, cukrem i solą). Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 20 minut a...

Magda Gessler jajecznica
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na puszystą jajecznicę. Radzi, by zrobić ten trik z jajkami przed smażeniem
Delikatna i puszysta jajecznica to idealny przepis na rozpoczęcie dnia. Magda Gessler zdradza, co zrobić by była jeszcze lepsza. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Weekend to czas, kiedy można nadrobić tygodniowe śniadania. Zazwyczaj w ciągu tygodnia nie ma czasu na wyszukane posiłki i najczęściej goszczą wówczas kanapki bądź owsianki. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować coś wykwintniejszego. Idealną propozycją na weekendowe śniadanie jest delikatna, aromatyczna jajecznica z dodatkiem kurek. Magda Gessler zdradza, co zrobić, by jajka były jeszcze smaczniejsze! Właściwości zdrowotne jajek Jajka to cenne źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza tym są niskokaloryczne przez co idealnie sprawdzą się dla osób będących na diecie. Zawierają one wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Luteina zawarta w jajach chroni oczy, poprawia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Idealnie puszysta jajecznica Magda Gessler to niekwestionowany autorytet. Prowadzi wiele restauracji, a także ma swój autorski program w telewizji. W mediach społecznościowych lubi dzielić się ze swoimi odbiorcami przepisami i patentami na różne dania. Ostatnio podzieliła się świetnym trikiem na idealnie puszystą jajecznicę. Aby wyszła idealnie do jaj trzeba dodać odrobinę śmietany i całość wymieszać bardzo energicznie, a później masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Dzięki tym prostym zabiegom, będziecie mieć gwarancję, że jajecznica wyjdzie delikatna i kremowa. Przygotujcie ją na weekendowe śniadanie, a z pewnością zaskoczycie bliskich. Przepis na puszystą jajecznicę z kurkami Składniki: 12 jajek 500 g kurek 2 cebule 60 g gęstej śmietany 50 g masła pęczek koperku szczypta kurkumy sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie...