Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.
Rosół z kurek: przepis
Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować:
Składniki:
- 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego
- 300 g kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki.
- Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami
- Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką.
Zobacz także:
Kurki w polskich lasach
Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach.
Co jeszcze można przygotować z kurek?
Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: