Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym. 

Rosół z kurek: przepis

Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować:

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki.
  2. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami 
  3. Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką.

Zobacz także:

Kurki w polskich lasach

Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach.

Co jeszcze można przygotować z kurek?

Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: