Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób

Jest mnóstwo sposobów na zaserwowanie rosołu. Prezentujemy wam dziś naprawdę nietypowy. Ten rosół przygotowano go ze specjalnymi kluskami.
Anna Urbańska
maj 31, 2021

Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem. W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych, krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z kluskami ptysiowymi

Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu.

Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi

  • Ćwiartka z kurczaka
  • 200 g wołowiny rosołowej
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 1 grzybek suszony
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • 6 szklanek wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Pół szklani wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki

Zobacz także

Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi

  1. Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku.
  2. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę.
  3. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa.
  4. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb.
  5. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami.
  6. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami.
  7. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją.
  8. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste.
  9. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo drobno natkę pietruszki. Wymieszajcie dokładnie.
  10. Wbijcie jajka i wyrabiajcie dokładnie, by składniki się połączyły.
  11. Upewnijcie się, że woda do gotowania klusek wrze. Nabierajcie masę na kluski na łyżkę i powoli wkładajcie pojedyncze kluski do wrzącej wody.
  12. Gotujcie je przez chwilę we wrzątku, ok. 1 minutę od wypłynięcia.
  13. Odsączcie kluski.
  14. Podawajcie ptysiowe kluski z przygotowanym wcześniej rosołem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy Na jakim mięsie ugotować rosół? Wybierzcie to, a wyjdzie idealny w smaku
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może byś serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  rosół...

Przeczytaj
udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?
Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu? Ryba na święta Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste. Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni. Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników: 650 g filetów rybnych 4 marchwie 2 korzenie pietruszki Pół selera 4 – 5 cebul 1 por (biała część) Sok z cytryny 50 g koncentratu z pomidorów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki Cukier Sól Pieprz Mąka pszenna Olej Przygotowanie Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników...

Przeczytaj
Anna Lewandowska, rosół
ONS/Gotujmy.pl, bogusia82
Newsy Anna Lewandowska podała przepis na rosół. Gotuje go całkiem inaczej niż wszyscy
Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Możemy zagwarantować, że będzie smakował wszystkim i wzmocni twoją odporność.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny. Różnorodne obyczaje Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo.  Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.  Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu. Trenerka i jej magiczny rosół Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku. Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować. Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i ciekawy w smaku. W pierwszej kolejności należy...

Przeczytaj