Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem. W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych, krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników.
Rosół z kluskami ptysiowymi
Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu.
Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi
- Ćwiartka z kurczaka
- 200 g wołowiny rosołowej
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera wielkości pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 białej części pora
- 1 grzybek suszony
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 goździk
- 6 szklanek wody
- 1/3 łyżeczki soli
- Pół szklani wody
- 50 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi
- Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku.
- Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę.
- Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa.
- Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb.
- Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami.
- Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami.
- Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją.
- Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste.
- Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo drobno natkę pietruszki. Wymieszajcie dokładnie.
- Wbijcie jajka i wyrabiajcie dokładnie, by składniki się połączyły.
- Upewnijcie się, że woda do gotowania klusek wrze. Nabierajcie masę na kluski na łyżkę i powoli wkładajcie pojedyncze kluski do wrzącej wody.
- Gotujcie je przez chwilę we wrzątku, ok. 1 minutę od wypłynięcia.
- Odsączcie kluski.
- Podawajcie ptysiowe kluski z przygotowanym wcześniej rosołem.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: