Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem. W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych, krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników.

Rosół z kluskami ptysiowymi

Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu.

Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi

  • Ćwiartka z kurczaka
  • 200 g wołowiny rosołowej
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 1 grzybek suszony
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • 6 szklanek wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Pół szklani wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki

Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi

  1. Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku.
  2. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę.
  3. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa.
  4. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb.
  5. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami.
  6. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami.
  7. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją.
  8. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste.
  9. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo drobno natkę pietruszki. Wymieszajcie dokładnie.
  10. Wbijcie jajka i wyrabiajcie dokładnie, by składniki się połączyły.
  11. Upewnijcie się, że woda do gotowania klusek wrze. Nabierajcie masę na kluski na łyżkę i powoli wkładajcie pojedyncze kluski do wrzącej wody.
  12. Gotujcie je przez chwilę we wrzątku, ok. 1 minutę od wypłynięcia.
  13. Odsączcie kluski.
  14. Podawajcie ptysiowe kluski z przygotowanym wcześniej rosołem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: