Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher?

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca!

Składniki:

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • na krem czekoladowy
  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 15 g śmietanfixu

Na krem śmietankowy

Zobacz także:

  • 350 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

Dekoracja

  • 360 g pralinek Ferrero rocher
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany 30%

Nasączenie

  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy.
  3. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy.
  4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
  5. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  6. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy.
  7. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
  8. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
  9. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej.
  10. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy.
  11. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc.
  12. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy.
  13. Do masy dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
  14. Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie. Mieszamy ręcznie. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  15. Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  16. Nasączenie: Mieszamy ze sobą likier kawowy i wodę.
  17. Dekoracja: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
  18. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy.
  19. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy. Studzimy.
  20. Trzy blaty ciasta nasączamy.
  21. Pierwszy blat ciasta przekładamy 1/2 kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem.
  22. Na drugim blacie rozsmarowujemy krem śmietankowy.
  23. Przykrywamy trzecim blatem.
  24. Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
  25. Polewamy sosem czekoladowym.
  26. Boki ciasta i górę smarujemy pozostałym kremem śmietankowym.
  27. Dekorujemy pralinkami.
  28. Boki posypujemy zmielonymi orzechami.
  29. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.