Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher?
Tort Ferrero Rocher
Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca!
Składniki:
Na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 7 jajek
- na krem czekoladowy
- 350 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów włoskich
- 15 g śmietanfixu
Na krem śmietankowy
Zobacz także:
- 350 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 15 g śmietanfixu
Dekoracja
- 360 g pralinek Ferrero rocher
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany 30%
Nasączenie
- 50 ml likieru kawowego
- 50 ml wody
Przygotowanie:
- Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
- Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy.
- Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
- Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy.
- Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
- Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
- Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej.
- Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy.
- Masę umieszczamy w lodówce na całą noc.
- Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy.
- Do masy dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
- Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie. Mieszamy ręcznie. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Nasączenie: Mieszamy ze sobą likier kawowy i wodę.
- Dekoracja: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
- Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy.
- Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy. Studzimy.
- Trzy blaty ciasta nasączamy.
- Pierwszy blat ciasta przekładamy 1/2 kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem.
- Na drugim blacie rozsmarowujemy krem śmietankowy.
- Przykrywamy trzecim blatem.
- Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
- Polewamy sosem czekoladowym.
- Boki ciasta i górę smarujemy pozostałym kremem śmietankowym.
- Dekorujemy pralinkami.
- Boki posypujemy zmielonymi orzechami.
- Chłodzimy w lodówce dwie godziny.