Już za tydzień Wielkanoc. Czy myśleliście już, jakie upiec ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na obłędnie delikatny i kremowy sernik kokosowe bueno. To proste i pyszne ciasto praktycznie robi się samo a jego smak dosłownie powala na kolana.
Sernik kokosowe bueno
Sernik kokosowe bueno to pyszne i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Świetnie się będzie komponowało z popołudniową kawą i herbatą. Ciasto jest kremowe, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!
Składniki:
Tortownica 24cm
- 150g herbatników kakaowych
- 100g orzechów włoskich
- 100g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 500g sera białego
- 100ml mleka kokosowego
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 120g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 olejku śmietankowego
- 70g wiórek kokosowych
- 240g kremu bueno
- 100g margaryny palmy
- 1 czekolada mleczna
- 1/3 tabliczki białej czekolady
- Kilka orzechów do dekoracji
Przygotowanie:
-
Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów.
-
Margarynę topimy, po czym łączymy z kruszonką.
-
Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową.
-
Całość wkładamy do lodówki.
-
Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem.
-
Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy.
-
Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno.
-
Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową.
-
Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st.
-
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach.
-
Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
-
Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.
Źródło: gotujmy.pl