Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Pixabay
Newsy

Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem

Macie ochotę na sernik? Ten z naszego przepisu jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotujcie go na święta a każdy poprosi o dokładkę!

Już za tydzień Wielkanoc. Czy myśleliście już, jakie upiec ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na obłędnie delikatny i kremowy sernik kokosowe bueno. To proste i pyszne ciasto praktycznie robi się samo a jego smak dosłownie powala na kolana.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sernik kokosowe bueno

Sernik kokosowe bueno to pyszne i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Świetnie się będzie komponowało z popołudniową kawą i herbatą. Ciasto jest kremowe, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

Zobacz także
Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 

Wafle z kajmakiem domowej roboty jak z PRL-u. Pamiętacie takie andruty z masą krówkową z dzieciństwa? 

Babka z mikrofali

Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!

Składniki:

Tortownica 24cm

  • 150g herbatników kakaowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 500g sera białego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • 120g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 olejku śmietankowego
  • 70g wiórek kokosowych
  • 240g kremu bueno
  • 100g margaryny palmy
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • Kilka orzechów do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów.

  2. Margarynę topimy, po czym łączymy z kruszonką.

  3. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową.

  4. Całość wkładamy do lodówki.

  5. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem.

  6. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy.

  7. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno.

  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową.

  9. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st.

  10. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach.

  11. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

  12. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Gotujmy.pl/superbaba4
Newsy
Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Sernik to nieodłączny element każdej Wielkanocy. Przygotujcie go z naszego przepisu a każdy poprosi was o dokładkę.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czy wiecie już, jakie przygotujecie ciasto na Wielkanoc? Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sernik łaciaty. Jest tak pyszny, że od razu zróbcie go więcej na Wielkanoc! Puszysty sernik łaciaty Puszysty sernik łaciaty to doskonała propozycja na Wielkanoc. Ciasto wygląda i smakuje niebanalnie. Sernik jest bardzo puszysty i delikatny i świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy i herbaty. Jak go przygotować? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: Masa serowa 1 kg sera do sernika 5 jajek 1 kostka masła 170 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Spód sernika 150 g masła 80 g cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 jajka Przygotowanie: Spód sernika: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i starannie mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3. Pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą. Przygotowujemy masę serową: 150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki: budyń, ser, mąkę ziemniaczaną. Na koniec powoli wlewamy wystudzone masło. Gotową masę serową wylewamy na spód. Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao. Wałkujemy odrywając po kawałku. Układamy na serniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 60...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...