Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka!
W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami?
Przepis na pączki Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków?
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- pół l mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu
- sok z 1 cytryny
- 400 g konfitury
- 100 g orzechów włoskich
- 2 l oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut).
- Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki.
- Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka.
- Pączki zostawcie na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.
- Pączki smażcie na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.
- Lukier: 200 g cukru pudru utrzyjcie z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę.
- Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypcie je kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Konfiturę możecie też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu.
- Do konfitury możecie dodać 10 dag posiekanych orzechów, ale niekoniecznie - wg uznania.
- Z podanej proporcji wyjdzie wam około 36 pączków.
Źródło: przepis-kulinarny.pl