Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka!

W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami?

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • pół l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut).
  2. Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki.
  4. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka.
  5. Pączki zostawcie na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.
  6. Pączki smażcie na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.
  7. Lukier: 200 g cukru pudru utrzyjcie z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę.
  8. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypcie je kandyzowaną skórką pomarańczową.
  9. Konfiturę możecie też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu.
  10. Do konfitury możecie dodać 10 dag posiekanych orzechów, ale niekoniecznie - wg uznania.
  11. Z podanej proporcji wyjdzie wam około 36 pączków.

Źródło: przepis-kulinarny.pl

Zobacz także: