Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na puszyste, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje i co dodaje do konfitury.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka!

W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • pół l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Zobacz także
Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Przepis na pączki z 1910 roku autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut).
  2. Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki.
  4. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka.
  5. Pączki zostawcie na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.
  6. Pączki smażcie na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.
  7. Lukier: 200 g cukru pudru utrzyjcie z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę.
  8. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypcie je kandyzowaną skórką pomarańczową.
  9. Konfiturę możecie też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu.
  10. Do konfitury możecie dodać 10 dag posiekanych orzechów, ale niekoniecznie - wg uznania.
  11. Z podanej proporcji wyjdzie wam około 36 pączków.

Źródło: przepis-kulinarny.pl

Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem
Jakub Kuroń podzielił się wyjątkowym przepisem - to przepis na pączki jego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia.

Już za kilka dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To idealny czas na przetestowanie sprawdzonego przepisu na pączki. Sprawdźcie, jak przygotowywał je nieżyjący już kucharz - Maciej Kuroń. Przepis na pączki Macieja Kuronia Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Lada moment wszyscy będziemy zajadać się pysznymi łakociami – pączkami, faworkami i oponkami. Jeden z kucharzy z klanu Kuroniów, Jakub Kuroń podzielił się przepisem na smaczne domowe pączki swojego nieżyjącego już ojca - Macieja Kuronia. Przepis jest prosty, ale wymaga nieco uwagi. Warto jednak poświęcić czas na samodzielnie usmażenie pysznych pączków. W końcu nic nie równa się smakowi domowych wypieków i podobnych na próżno szukać w osiedlowej cukierni. Sprawdźcie recepturę Macieja Kuronia na pączki. Legendarny kucharz i gwiazda telewizji z lat 90. zaskoczył swoim dodatkiem do nadzienia. Zwykłą konfiturę Kuroń radził wzmocnić i ulepszyć poprzez wymieszanie jej z mielonymi migdałami lub marcepanem. Nadzienie zyska w ten sposób nie tylko na smaku, ale także na konsystencji, która stanie się nieco bardziej aksamitna.  Składniki: 500 g mąki (ok. 3 szklanek) 100 ml mleka 250 ml śmietany 30% 8 żółtek 25 ml spirytusu 100 g cukru cukier waniliowy 150 g masła 60 g drożdży szczypta soli 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania Opcjonalnie - garść migdałów lub marcepan 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej ok. 750 g smalcu do smażenia Przygotowanie: Rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Wymieszajcie letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawcie w ciepłe miejsce do...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...