Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na puszyste, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje i co dodaje do konfitury.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka!

W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • pół l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Zobacz także
Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj

Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Przepis na pączki z 1910 roku autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut).
  2. Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki.
  4. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka.
  5. Pączki zostawcie na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.
  6. Pączki smażcie na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.
  7. Lukier: 200 g cukru pudru utrzyjcie z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę.
  8. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypcie je kandyzowaną skórką pomarańczową.
  9. Konfiturę możecie też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu.
  10. Do konfitury możecie dodać 10 dag posiekanych orzechów, ale niekoniecznie - wg uznania.
  11. Z podanej proporcji wyjdzie wam około 36 pączków.

Źródło: przepis-kulinarny.pl

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

pączki z różą przepis
ONS, Adobestock
Newsy
Nie płaćcie 10 złotych u Magdy Gessler za pączka z różą. Mamy przepis według którego zrobicie te rarytasy w domu za grosze!
Robicie pączki na Tłusty Czwartek? Te z przepisu Magdy Gessler są po prostu boskie!

Magda Gessler znana jest Polakom głównie z programów „Kuchenne rewolucje” i Masterchef”. Nie wszyscy być może wiedzą, że Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji, ale także bardzo przedsiębiorczą bizneswoman! Prowadzi aż kilkanaście restauracji i cukierni z wielkim sukcesem. Widać, że porady dla restauratorów w opałach, biorą się z jej własnego doświadczenia – i pewnie dzięki temu „Kuchenne rewolucje” się udają. Gessler ma doskonałą żyłkę do interesów oraz ogromną wiedzę na temat gotowania. Ta jest zresztą niezbędna każdej osobie, która chce prowadzić dobrą restaurację. Magda często powtarza, że nie da się dobrze zarządzać restauracją i sprzedawać dobrego jedzenia, jeśli nie ma się pojęcia o gotowaniu. Restaurator sam musi umieć dobrze gotować, by móc sprawdzać umiejętności swojej załogi! Magda Gessler doskonale o tym wie i sama często dzieli się własnymi przepisami na dania, które są serwowane w jej restauracjach. Niedawno pochwaliła się, jak zrobić jej słynne pączki różane, które w cukierni „Słodki Słony” można kupić aż za 10 złotych. Zróbcie je sami w domu znaczniej taniej! Przepis na pączki z różą według Magdy Gessler Ten przepis na pewno sprawdzi się w Tłusty Czwartek! Do przygotowania pączków z różą potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy mąki 2,5 kg smalcu 30 jaj Pół kg masła (2 kostki) Pół kg lukru domowej roboty Pół litra mleka 30 dag cukru 10 dag świeżych drożdży 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 opakowania prawdziwego cukru waniliowego Konfitura z płatków róży Przygotowanie: Do garnka wlejcie mleko, rozkruszcie drożdże i wsypcie 10 dag cukru. Podgrzejcie i mieszajcie cały czas....

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser. Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu? Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.  Przepis na pączki z ziemniaków Składniki: 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste) 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą) 80 g roztopionego masła 50 ml mleka siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej) ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie) laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny) łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec) cukier puder do oprószenia dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa) Sposób przygotowania: Mąkę przesiejcie i odstawcie. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a...