Już niedługo w lasach pojawią się jagody, a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na jagodzianki z kruszonką

Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie drożdży (100g)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn
  • 1 cukier waniliowy
  • Mleko do rozczynu
  • Oliwa
  • Sól do smaku

Dodatki:

  • Kilogram jagód
  • Jajko

Kruszonka:

  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 120 g masła

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę.
  3. Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło.
  4. Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
  5. Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami.
  6. Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  7. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką.
  8. Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na każdym z nich połóżcie jagody i zlepcie brzegi. Gotowe jagodzianki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie posmarujcie wierzch jagodzianek jajkiem i posypcie kruszonką. Wstawcie bułeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl