Już niedługo w lasach pojawią się jagody, a to oznacza tylko jedno – jagodzianki! Te przepyszne bułeczki zrobicie z przepisu autorstwa Edyty, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na jagodzianki z kruszonką
Do przygotowania jagodzianek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Do ciasta:
- 1 kg mąki
- 250 g masła
- 1 opakowanie drożdży (100g)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru oraz 1 łyżka cukru na rozczyn
- 1 cukier waniliowy
- Mleko do rozczynu
- Oliwa
- Sól do smaku
Dodatki:
- Kilogram jagód
- Jajko
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 120 g masła
Przygotowanie:
- Najpierw przygotujcie rozczyn. Do naczynia rozkruszcie świeże drożdże, dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ubijcie żółtka z cukrem, a białka na sztywną pianę.
- Po wyrośnięciu, przesiejcie mąkę do miski i wlejcie rozczyn. Dodajcie łyżkę oliwy, cukier waniliowy i sól oraz ubite żółtka i białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Powoli, w trakcie wyrabiania dodawajcie rozpuszczone i ostygnięte masło.
- Kiedy ciasto zacznie już odchodzić od dłoni, przykryjcie je ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
- Pod koniec wyrastania ciasta przygotujcie sobie kruszonkę. Należy wsypać do miski mąkę, dodać zimne i posiekane masło, cukier i połączyć wszystkie składniki, rozcierając je między palcami.
- Jagody umyjcie delikatnie pod bieżącą wodą i odstawcie, by mogły swobodnie wyschnąć. Możecie też wymieszać je z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką.
- Po rozwałkowaniu podzielcie ciasto na części w równe prostokąty. Na każdym z nich połóżcie jagody i zlepcie brzegi. Gotowe jagodzianki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie posmarujcie wierzch jagodzianek jajkiem i posypcie kruszonką. Wstawcie bułeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl