Szukając wielkanocnych przepisów, natykacie się z pewnością głównie na kolejne pomysły na zrobienie faszerowanych jajek lub smakowitego schabu. A przecież na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania, musi się też znaleźć pieczywo!
Zachęcamy was do zrobienia smacznych i chrupiących bułeczek wielkanocnych z dodatkiem orzechów. Są przepyszne i fantastycznie wyglądają – będą doskonałą ozdobą koszyczka ze święconką! Zrobicie je z poniższego przepisu.
Przepis na bułeczkę wielkanocną
Do przygotowania pysznych, wielkanocnych bułeczek, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 2 garści nasion słonecznika
- 1 jajko do posmarowania bułek
- Orzeszki ziemne niesolone
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę z suchymi drożdżami.
- Wlejcie do miski szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 2 całe jajka i rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej.
- Wymieszajcie wszystko za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyróbcie ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut.
- Po tym czasie przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielcie je na 10 równych części i uformujcie je w kształt podłużnych bułeczek. Natnijcie każdą bułeczkę od czubka wzdłuż mniej więcej do ¾ wysokości bułki – powinna się rozłożyć na boki w kształt zajęczych uszu.
- Następnie w miseczce rozkłóćcie jedno jajko i posmarujcie nim bułeczki.
- Udekorujcie „uszy” ziarnami słonecznika, a z orzeszków ziemnych ułóżcie oczy i pyszczek.
- Tak udekorowane bułeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 20 minut.
I gotowe! Tak przygotowane bułeczki nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim będą cudownie wyglądać w koszyku ze święconką.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl