Szukając wielkanocnych przepisów, natykacie się z pewnością głównie na kolejne pomysły na zrobienie faszerowanych jajek lub smakowitego schabu. A przecież na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania, musi się też znaleźć pieczywo!

Zachęcamy was do zrobienia smacznych i chrupiących bułeczek wielkanocnych z dodatkiem orzechów. Są przepyszne i fantastycznie wyglądają – będą doskonałą ozdobą koszyczka ze święconką! Zrobicie je z poniższego przepisu.

Przepis na bułeczkę wielkanocną

Do przygotowania pysznych, wielkanocnych bułeczek, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 garści nasion słonecznika
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • Orzeszki ziemne niesolone

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę z suchymi drożdżami.
  2. Wlejcie do miski szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 2 całe jajka i rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej.
  3. Wymieszajcie wszystko za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyróbcie ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut.
  4. Po tym czasie przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielcie je na 10 równych części i uformujcie je w kształt podłużnych bułeczek. Natnijcie każdą bułeczkę od czubka wzdłuż mniej więcej do ¾ wysokości bułki – powinna się rozłożyć na boki w kształt zajęczych uszu.
  6. Następnie w miseczce rozkłóćcie jedno jajko i posmarujcie nim bułeczki.
  7. Udekorujcie „uszy” ziarnami słonecznika, a z orzeszków ziemnych ułóżcie oczy i pyszczek.
  8. Tak udekorowane bułeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 20 minut.

I gotowe! Tak przygotowane bułeczki nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim będą cudownie wyglądać w koszyku ze święconką.

Zobacz także:

 

Źródło: gotujmy.pl