bułki wielkanocne przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pyszną i chrupiącą bułeczkę wielkanocną. Sklepowa się jej nie równa. Będzie idealna do święconki

W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć pieczywa! Włóżcie do niego samodzielnie wykonane wielkanocne bułeczki – przepis jest banalny!

Szukając wielkanocnych przepisów, natykacie się z pewnością głównie na kolejne pomysły na zrobienie faszerowanych jajek lub smakowitego schabu. A przecież na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania, musi się też znaleźć pieczywo!

Zachęcamy was do zrobienia smacznych i chrupiących bułeczek wielkanocnych z dodatkiem orzechów. Są przepyszne i fantastycznie wyglądają – będą doskonałą ozdobą koszyczka ze święconką! Zrobicie je z poniższego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bułeczkę wielkanocną

Do przygotowania pysznych, wielkanocnych bułeczek, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 garści nasion słonecznika
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • Orzeszki ziemne niesolone

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę z suchymi drożdżami.
  2. Wlejcie do miski szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 2 całe jajka i rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej.
  3. Wymieszajcie wszystko za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyróbcie ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut.
  4. Po tym czasie przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielcie je na 10 równych części i uformujcie je w kształt podłużnych bułeczek. Natnijcie każdą bułeczkę od czubka wzdłuż mniej więcej do ¾ wysokości bułki – powinna się rozłożyć na boki w kształt zajęczych uszu.
  6. Następnie w miseczce rozkłóćcie jedno jajko i posmarujcie nim bułeczki.
  7. Udekorujcie „uszy” ziarnami słonecznika, a z orzeszków ziemnych ułóżcie oczy i pyszczek.
  8. Tak udekorowane bułeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 20 minut.

I gotowe! Tak przygotowane bułeczki nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim będą cudownie wyglądać w koszyku ze święconką.

 

Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Macie ochotę na coś słodkiego? Upieczcie przepyszne drożdżowe bułeczki z czereśniami!

Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami ? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka 100 g masła 20 g świeżych drożdży 30 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli Owoce: 700 g czereśni 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru 50 g mąki Jajko do posmarowania Przygotowanie: Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem. Wymieszajcie masło, cukier...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...