Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Gotujmy.pl/superbaba4
Newsy

Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc

Sernik to nieodłączny element każdej Wielkanocy. Przygotujcie go z naszego przepisu a każdy poprosi was o dokładkę.
Anna Borkowska
kwiecień 01, 2021

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czy wiecie już, jakie przygotujecie ciasto na Wielkanoc? Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sernik łaciaty. Jest tak pyszny, że od razu zróbcie go więcej na Wielkanoc!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Puszysty sernik łaciaty

Puszysty sernik łaciaty to doskonała propozycja na Wielkanoc. Ciasto wygląda i smakuje niebanalnie. Sernik jest bardzo puszysty i delikatny i świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy i herbaty. Jak go przygotować? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków.

Zobacz także

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg sera do sernika
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód sernika

  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Spód sernika: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i starannie mieszamy.
  3. Dolewamy wystudzone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3.
  5. Pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą.
  6. Przygotowujemy masę serową: 150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
  7. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru.
  8. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki: budyń, ser, mąkę ziemniaczaną.
  9. Na koniec powoli wlewamy wystudzone masło.
  10. Gotową masę serową wylewamy na spód.
  11. Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao.
  12. Wałkujemy odrywając po kawałku.
  13. Układamy na serniku.
  14. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  15. Pieczemy ciasto około 60 minut.
  16. Po upieczeniu studzimy w piekarniku uchylając lekko drzwiczki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze