Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste. 

Przepis na puszyste pankejki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 szklanki maślanki 
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

  1. W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód.
  2. Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki.
  4. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut.
  5. Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony.
  6. Smacznego!

Z czym podawać pankejki?

Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes.

Czy pankejki różnią się od naleśników?

Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki.
Również składniki użyte do przygotowania tych dwóch dań nieco się różnią – do pankejków dodaje maślankę.