Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Flickr
Newsy

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Grube i puszyste pankejki to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Robią się błyskawicznie, jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszyste pankejki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 szklanki maślanki 
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

  1. W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód.
  2. Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki.
  4. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut.
  5. Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony.
  6. Smacznego!

Z czym podawać pankejki?

Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes.

Zobacz także
Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami

Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis

Czy pankejki różnią się od naleśników?

Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki.
Również składniki użyte do przygotowania tych dwóch dań nieco się różnią – do pankejków dodaje maślankę.

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...