Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste.
Przepis na puszyste pankejki
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki maślanki
- Ćwierć szklanki oleju
- 2 łyżki miodu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód.
- Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki.
- Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut.
- Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony.
- Smacznego!
Z czym podawać pankejki?
Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes.
Czy pankejki różnią się od naleśników?
Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki.
Również składniki użyte do przygotowania tych dwóch dań nieco się różnią – do pankejków dodaje maślankę.