pancakes przepis
AdobeStock
Newsy

Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny

Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy.

Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać pancakes?

Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany.

Przepis na naleśniki pancakes

Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75 g płynnego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie.
  2. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być za duże.
  4. Smażcie na średnim ogniu i po chwili obróćcie placuszki na drugą stronę i smażcie jeszcze chwilę, aż się przyrumienią.

I gotowe! Naleśniki pancakes podawajcie z owocami, miodem, syropem klonowym, dżemem albo innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników
Grube i puszyste pankejki to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Robią się błyskawicznie, jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Jeśli potrzebujecie odmiany od klasycznych naleśników i racuchów, amerykańskie pancakes to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Są delikatne i bardzo puszyste.  Przepis na puszyste pankejki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  3 szklanki maślanki  Ćwierć szklanki oleju 2 łyżki miodu  4 jajka  2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżka proszku do pieczenia  Przygotowanie: W jednej misce dokładnie połączcie mokre składniki: roztrzepane jajka, maślankę, olej i miód. Do drugiej przesiejcie przez sitko suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połączcie ze sobą suche i mokre składniki, nie musicie robić tego idealnie – mieszajcie mikserem albo łyżką tylko do połączenia się składników. W masie mogą zostać grudki. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 15 minut. Smażcie małe placki (wielkości racuchów) na klarowanym maśle, aż zarumienią się z każdej strony. Smacznego! Z czym podawać pankejki? Najczęściej podaje się je na słodko – z syropem klonowym, miękkim masłem, które topi się pod wpływem temperatury placuszków, bitą śmietaną oraz owocami. W wielu przepisach do pankejków na patelni wkłada się borówki albo jagody – bardzo polecamy ten sposób, owoce staną się miękkie, puszczą sok i wzbogacą smak pancakes. Czy pankejki różnią się od naleśników? Choć są dość podobne to wiele je różni. Przede wszystkim mają zupełnie inną konsystencję – ciasto naleśnikowe jest rzadkie, aby można było je rozlać na całej patelni cienką warstwą. Za to ciasto na pancakes ma o wiele bardziej gęstą konsystencję, dzięki której możecie formować mniejsze placuszki. Również składniki użyte do...

naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

Wszyscy szaleją na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
@fitwaffle/TikTok
Newsy
Świat oszalał na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
Smaku tych naleśników chyba nic nie pobije. Sekretny składnik sprawia, że rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Puszyste naleśniki ze smacznym nadzieniem to doskonała propozycja na praktycznie każdy posiłek. Pasują na śniadanie, deser, obiad i kolację. Do tego przyrządza się je szybko, a ilość kombinacji jeśli chodzi o nadzienie jest praktycznie nieograniczona. Można zjeść naleśniki z serem, dżemem, owocami, czekoladą czy na słono - na przykład ze szpinakiem czy mięsem. Jeden z użytkowników TikToka, @fitwaffle zaproponował kolejną wariację na temat naleśników. I tym razem jest to propozycja dla największych łasuchów! TikToker podaje bowiem naleśniki z Kinder czekoladą i Nutellą. Zobaczcie, jak je zrobić.  Przepis na słodkie naleśniki z Kinder czekoladą Do przygotowania tych słodziutkich naleśników będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli batoniki czekolady Kinder (ilość zależy od tego, ile naleśników usmażycie) Nutella do polania naleśników Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie mleko, wodę gazową, dodajcie jajko, sól i cukier. Wszystko wymieszajcie, najlepiej za pomocą miksera.  Gdy wszystkie składniki już się połączą, rozgrzejcie na patelni olej i wylejcie niewielką porcję ciasta. Naleśniki nie powinny być zbyt duże. Po chwili obróćcie naleśnik na drugą stronę. Gdy już się równo upiecze, zdejmijcie go z patelni na talerz. Od razu po usmażeniu złóżcie naleśnik na pół, a następnie połóżcie na jednym końcu batonik Kinder czekolady i zawińcie naleśnik w rulon.  Postępujcie tak z resztą naleśników i ułóżcie je obok siebie na talerzu lub w...