
Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy.
Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami.
Z czym podawać pancakes?
Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany.
Przepis na naleśniki pancakes
Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75 g płynnego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie.
- Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być za duże.
- Smażcie na średnim ogniu i po chwili obróćcie placuszki na drugą stronę i smażcie jeszcze chwilę, aż się przyrumienią.
I gotowe! Naleśniki pancakes podawajcie z owocami, miodem, syropem klonowym, dżemem albo innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!